• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Arduino wyświetlacz LCD

Object Storage Arubacloud
0 głosów
497 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2020 w C i C++ przez Mateusz1223 Bywalec (2,440 p.)
zamknięte 29 marca 2020 przez Mateusz1223

Witam,

mam problem z wyświetlaczem LCD podłączonym do arduino nano. To jest schemat podłączeń:

To jest program, który wgrywam:

#include <LiquidCrystal.h>
LiquidCrystal lcd(2, 3, 4, 5, 6, 7);
 
void setup() {
  lcd.begin(16, 2);
  lcd.setCursor(0, 0);
  lcd.print("Hello");
  lcd.setCursor(0, 1);
  lcd.print("World!");
}
 
void loop() {
}

Niestety, wyświetlacz nie działa poprawnie. Kiedy kontrast na wyświetlaczu jest ustawiony na maksa wyświetlają się czarne kwadraty. Kiedy ustawię kontrast na minimum, zresetuję arduino, chwilę odczekam i ustawie kontrast z powrotem na maksa dopiero wtedy pojawia się napis "Hello World!". Podejrzewam, że jest to problem z niewystarczającym natężeniem prądu. Tutaj jest link do filmiku, który przedstwia mój problem: https://drive.google.com/file/d/1Q9kM5mZ1n0r0KOH1sghzs5WaK6_7x1me/view?usp=sharing

Jeżeli ktoś ma pomysł w czym tkwi problem bardzo proszę o pomoc.

Edit:

Rozwiązałem już problem, poprawiając luty na wyświetlaczu.

komentarz zamknięcia: Rozwiązałem problem
komentarz 28 marca 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Brakuje mi rezystora 220 OM na pinie 15

i z tego co widze na schemacie oficjalnym, to ten potencjometr ma miec 10kOM, ale wydaje mi sie, ze on wplywu nie ma, bo jest do sterowanai jasnoscia tylko
komentarz 28 marca 2020 przez SzymonPJ Użytkownik (940 p.)
edycja 28 marca 2020 przez SzymonPJ

Sprawdź podłączenie potencjometru. Czy podświetlenie jest stałe , czy może gaśnie razem z zmniejszeniem kontrastu?

edit: Już zobaczyłem film. Wydaje się że procek resetuje się z ustawieniem kontrastu na wysoki , tyle że pamięć w LCD "podtrzymuje" napis. Jeśli tak jest to możliwe że masz słabą stabilizacje zasilania lub za niskie napięcie lub za wysokie. Z natężeniem prądu do procka jest raczej OK , bo w innym wypadku wyświetlacz by gasł lub "wariował"

edit2: Możesz spróbować dać inne źródło zasilania i popróbować z dodaniem kondensatora

komentarz 28 marca 2020 przez Mateusz1223 Bywalec (2,440 p.)
Próbowałem z zasilaniem baterią 9V, ale jest cały czas ten problem. Co do podświetlenia to trzeba przyznać że mruga, szczególnie przy zmienianiu kontrastu.
komentarz 29 marca 2020 przez SzymonPJ Użytkownik (940 p.)
Możliwe że to kwestia zasilania , musisz popróbować. Najlepiej jakbyś zainwestował w najtańszy multimetr (do takich celów jest wystarczający) i lutownicę to zlutowania sobie przewodów do miernika z goldpinami do płytki prototypoweij.

Możliwe , że to nie problem sprzętu , ale kodu. Miałem kiedyś podobny problem i był spowodowany brakiem funkcji "clean" po "init".
komentarz 30 marca 2020 przez SzymonPJ Użytkownik (940 p.)

Daj znać ja ci się uda, będzie dla potomnych :)

edit: zauważyłem dopiero teraz że napisałeś. Super że ci się udało rozwiązać problem. Pzdr!

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 453 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 783 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 2,393 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2017 w Mikrokontrolery przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...