• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyświetlacz LCD i I2C, nie wyświetla znaków

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,353 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2017 w Mikrokontrolery przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)

Witam wszystkich serdecznie, mam problem otóż podłączyłem zgodnie z instrukcją wyświetlacz LCD wraz z I2C, no i wszystko cudownie działa do momentu gdy chcę coś wyświetlić na danym urządzeniu dzieją się wtedy takie oto rzeczy

https://zapodaj.net/04b717b9414bf.jpg.html

https://zapodaj.net/1480905618f87.jpg.html

Z czym może być problem? Dodam że układ był lutowany, i patrzyłem czy nie ma żadnych zwarć, zwarć nie ma a dalej nie działa. Kod 

#include <LiquidCrystal_I2C.h>
#include <Wire.h>

#define BACKLIGHT_PIN 3
LiquidCrystal_I2C lcd(0x3F, 2,1,0,4,5,6,7);

void setup()
{
  lcd.begin(16,2);
  lcd.setBacklightPin(BACKLIGHT_PIN,POSITIVE);
   lcd.setBacklight(HIGH);
   lcd.home();
   lcd.print("adi");
}
void loop()
{
lcd.setCursor(0,0);
lcd.print(millis());
}

dodam że to tak irytująco mruga i po tych prostokątach przejeżdżają paski. 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 stycznia 2017 przez niezalogowany

Sprawdź adres I2C swojej przejściówki

 liquidCrystal_I2C lcd(0x3F, 2,1,0,4,5,6,7);

Do zrobienia tego możesz użyć tego małego programiku połacz przejściówkę do arduino i wgraj program i sprawdź wynik w monitorze portu szeregowego

#include <Wire.h>


void setup()
{
  Wire.begin();

  Serial.begin(9600);
  while (!Serial);            
  Serial.println("\nI2C Scanner");
}


void loop()
{
  byte error, address;
  int nDevices;

  Serial.println("Scanning...");

  nDevices = 0;
  for(address = 1; address < 127; address++ ) 
  {
    Wire.beginTransmission(address);
    error = Wire.endTransmission();

    if (error == 0)
    {
      Serial.print("I2C device found at address 0x");
      if (address<16) 
        Serial.print("0");
      Serial.print(address,HEX);
      Serial.println("  !");

      nDevices++;
    }
    else if (error==4) 
    {
      Serial.print("Unknow error at address 0x");
      if (address<16) 
        Serial.print("0");
      Serial.println(address,HEX);
    }    
  }
  if (nDevices == 0)
    Serial.println("No I2C devices found\n");
  else
    Serial.println("done\n");

  delay(5000);
}

 

komentarz 19 stycznia 2017 przez niezalogowany
Masz https://drive.google.com/file/d/0ByMLy3qHXezJTm0xRlJVZ28zVHc/view?usp=sharing

 

Nic nie zmieniał włącznie z adresem I2C(taki ma mój konwerter)

Sprawdzałem przed chwilą i z tym programem mój wyświetlacz działa doskonale
komentarz 19 stycznia 2017 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Nadal nie działa, pokazują się tylko te backlighty nic więcej
komentarz 19 stycznia 2017 przez niezalogowany
To coś musiałeś źle przylutować

 

Zrób dobre zdjęcie tej przejściówki i daj tu
komentarz 20 stycznia 2017 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
O boże jaki fail, sprawdziłem dokładnie lutowanie. I zrobiłem to tak "O działa wyświetlacz, czyli działa wszystko", złą stroną zlutowałem wszystko oh god, pewnie tego to jest wina będę musiał wszystko odlutować i lutować drugi raz, ale jestem pewien że to jest tego wina już raczej, bo wątpie że strony nie mają znaczenia. Zwarcie raczej nie wystąpiło nie? I nie jest to marnowanie czasu co ?
komentarz 20 stycznia 2017 przez niezalogowany
Powinno być ok
0 głosów
odpowiedź 20 lutego 2017 przez Karol Kluziak Obywatel (1,210 p.)
Jeśli nadal nie działa to spróbuj pokręcić potencjometrem na konwerterze I2C,  bo może masz za mały lub za duży kontrast, usuń też informacje o pinach obok adresu I2C, bo I2C to SCL i SDA a nie piny cyfrowe.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 578 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 755 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 793 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2016 w Mikrokontrolery przez szerwi Użytkownik (620 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...