• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

niezrozumiały skrócony zapis

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
192 wizyt
pytanie zadane 16 marca 2020 w Python przez viGor Użytkownik (740 p.)

Cześć, mam problem ze zrozumieniem zapisu skróconego operacji na zmiennej, a mianowicie rzecz typu x += 1 jest dla mnie zrozumiała, jednak w tym przypadku nie rozumiem czemu się dzieje jak się dzieje i wychodzi wynik = 1:

a = 6
b = 3
a /= 2 * b
print(a)

idąc przez analogie że x +=1 , to to samo co x = x +1 ,to wychodziłoby mi że a /= 2*b to to samo co a = a / 2 * b, jednak nie wiem dlaczego wynik tej operacji to 1, skoro idąc od lewej do prawej zgodnie z kolejnością wykonywania działań wychodzi mi tak najpierw a /2 czyli to 3 . pozniej 3 * b czyli wychodzi 9. 

Na pewno coś źle zrozumiałem, lub pominąłem jakiś fakt z tym związany, jednak nie potrafię odnaleźć samodzielnie błędu/pomyłki

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 16 marca 2020 przez Whistleroosh Maniak (57,400 p.)
wybrane 16 marca 2020 przez viGor

Najlepsza
W takim zapisie wyrażenie po znaku "=" znajduje się w nawiasie. Czyli to się rozłoży do: a = a/(2*b), co daje 1.
komentarz 16 marca 2020 przez viGor Użytkownik (740 p.)
Dziękuje za wyjaśnienie :)

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 600 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2022 w PHP przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 915 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 121 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2017 w Python przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)

93,337 zapytań

142,332 odpowiedzi

322,423 komentarzy

62,676 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...