• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

błąd msql php

Object Storage Arubacloud
0 głosów
235 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2020 w SQL, bazy danych przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)

bawię się na xammpie, mam taki kodzik w php:

    $connection = @mysqli_connect('localhost', 'root', '')
    or die('Brak połączenia z serwerem MySQL');
    $db = @mysqli_select_db('godz_otw', $connection)
    or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych');
    

a tak wygląda baza:

 

i niestety wywala mi błąd ""Nie mogę połączyć się z bazą danych""

co jest źle?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Spróbuj usunąć małpy (@) sprzed funkcji a także te protezy w stylu OR DIE i wtedy zobacz o co chodzi :)
komentarz 18 lutego 2020 przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)
a w dobry sposób mam podpiętą bazę? mam bazę godz_otw i w niej tabelkę godzinyotwarcia, tak jak mam wyżej podpięte jest dobrze /
komentarz 18 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Usuń małpy oraz odwołania do DIE() a się dowiesz :)
komentarz 18 lutego 2020 przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)

<?php
$pon = $_POST['pon'];
$wt = $_POST['wt'];
$sr = $_POST['sr'];
$czw = $_POST['czw'];
$pt = $_POST['pt'];
$sob = $_POST['sob'];
$niedz = $_POST['niedz'];
 
    if($pon and $wt and $sr and $czw and $pt and $sob and $niedz) {
    // łączymy się z bazą danych
    $connection = mysqli_connect('localhost', 'root', '');
    $db = mysqli_select_db('godz_otw', $connection);
    // dodajemy rekord do bazy
    $ins = mysqli_query("INSERT INTO godz_otw SET pon='$pon', wt='$wt', sr='$sr', czw='$czw', pt='$pt', sob='$sob', niedz='$niedz'");
     
    if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie";
    else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu";
     
    mysqli_close($connection);
}

 

Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in C:\xampp\htdocs\script.php on line 13

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in C:\xampp\htdocs\script.php on line 15
Błąd nie udało się dodać nowego rekordu

 

komentarz 19 lutego 2020 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
I... czego nie rozumiesz? mysqli_select_db jako pierwszy parametr oczekuje obiektu mysqli, ty dajesz mu stringa - ot cały błąd. Prawdopodobnie wystarczy tylko zmienic kolejnoscia argumenty i bedzie dzialac.
0 głosów
odpowiedź 18 lutego 2020 przez Velta Maniak (52,370 p.)

Proceduralna funkcja mysqli_select_db za pierwszy parametr przyjmuje obiekt mysqli. Nie dodawaj znaku ignorowania błędów, żeby móc zidentyfikować tego typu problemy.

komentarz 18 lutego 2020 przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)
<?php
$pon = $_POST['pon'];
$wt = $_POST['wt'];
$sr = $_POST['sr'];
$czw = $_POST['czw'];
$pt = $_POST['pt'];
$sob = $_POST['sob'];
$niedz = $_POST['niedz'];

	if($pon and $wt and $sr and $czw and $pt and $sob and $niedz) {
    // łączymy się z bazą danych
    $connection = mysqli_connect('localhost', 'root', '');
    $db = mysqli_select_db('godz_otw', $connection);
    // dodajemy rekord do bazy
    $ins = mysqli_query("INSERT INTO godz_otw SET pon='$pon', wt='$wt', sr='$sr', czw='$czw', pt='$pt', sob='$sob', niedz='$niedz'");
    
    if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie";
    else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu";
    
    mysqli_close($connection);
}

 

 

Warning: mysqli_select_db() expects parameter 1 to be mysqli, string given in C:\xampp\htdocs\script.php on line 13

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in C:\xampp\htdocs\script.php on line 15
Błąd nie udało się dodać nowego rekordu

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 672 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 87 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2016 w SQL, bazy danych przez SkibaMaster Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 401 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2016 w SQL, bazy danych przez niezalogowany

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...