• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co jest szybsze w CSS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
225 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2019 w JavaScript przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
Cześć, piszę aplikacje w Vue.js, mam pytanie co jest szybsze:
1. Do każdego komponentu dodawać osobno style css (scoped),

czy

2. Stworzyć jeden plik global.css, który będzie posiadał style do wszystkich komponentów

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 grudnia 2019 przez misiek.sz Bywalec (2,050 p.)
Według mnie lepiej w scoped, bo wtedy style ładowane są tylko do konkretnego komponentu, a tak to ładujesz wszystkie niezależnie czy potrzebne czy nie.
komentarz 31 grudnia 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)
-1, fake info. Scoped daje tylko tyle, ze w dwoch komponentach mozesz miec taka sama nazwe klasy i nie beda sie ze soba one klocily poniewaz vue modyfikuje ich nazwy. Style sa ladowane globalnie tak czy siak
0 głosów
odpowiedź 30 grudnia 2019 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
To jest pytanie zalezne typowo od projektu, nikt Ci nie wywrozy bo nikt nie wie co chcesz stworzyc.
komentarz 30 grudnia 2019 przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
Chcę stworzyć projekt, w którym będzie jedna strona główna, która będzie posiadała linki do podstron, każda podstrona to będzie jedna długa strona, która wyglądem i stylami będzie się znacznie różnić od wszystkich innych.
komentarz 30 grudnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

która wyglądem i stylami będzie się znacznie różnić od wszystkich innych

jeśli fakrtycznie tak ma być to zastanowiłbym się, czy to jest rzeczywiście poprawny layout UXowo... z doświadczenia wiem, że większość UX'ów jednak dązy do tego, aby user miał podobny wygląd na różnych częściach aplikacji... czasami oczywiście nie jest to zachowane np. podczas stopniowej zmiany layputów ale generalnie raczej spotykam się z zasadą, że jedna aplikacja to ujednolicony wygląd aby userowi było wygodnie.

komentarz 30 grudnia 2019 przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
Nie jest to strona typowo dla użytkowników, nie tworze jej z zasadami UX, ponieważ taki jest jej zamysł, każda podstrona ma przedstawiac coś innego
komentarz 31 grudnia 2019 przez Comandeer Guru (601,590 p.)

nie tworze jej z zasadami UX, ponieważ taki jest jej zamysł

Brzmi to mocno dziwnie. Mógłbyś nieco rozwinąć? 

komentarz 31 grudnia 2019 przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)

Chcę żeby była to strona "typowo artystyczna", tak jak są na np. https://www.awwwards.com/ 
W moim przypadku każda podstrona będzie opowiadać inną historię a strona główna będzie tylko do nich odnośnikiem 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 719 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2018 w C i C++ przez Maciej Złotorowicz Gaduła (4,230 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 104 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2022 w JavaScript przez xTMx3 Obywatel (1,560 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 89 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2020 w Inne języki przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...