Chciałbym zrefektoryzowac ten kod, ale nie wiem, od czego zacząć ma ktoś może sugestie co można by w nim poprawic i jakie IDE polecacie do refaktoryzacji aktualnie pisze w Atomie? KOD
@Comandeer, zgadzam sie ze wszystkim, tylko te komentarze mnie ciekawia. Sam czesto dodaje linijke komentarza, nawet jak kod jest jasny - lepiej mi sie to czyta, szybciej skanuje i uderzam w interesujaca czesc kodu. Oczywiscie pomijam malunki jak "////////////////////" ale czy proste opisowe komentarze sa rzeczywiscie tak niechciane?
@Comandeer,
Zacząłem już refaktoryzacje kodu i ma kilka pytan
- Jak napisać taki krótki sensowny komentarz, który opisuje działanie funkcji ?
- Czym się różni let od consta (wiem ze let można zmieniać a consta nie) w takim sensie czy uzywanie constów jest bardziej wydajne czy cos innego ?
- Czy var powinno sie uzywac ?
- Jak moge pozbyc sie zmiennych globalnych? Moj kod opiera sie o Eventy i gdybym wlozył tam zmienna zerowała by sie za kazdym razem
czy proste opisowe komentarze sa rzeczywiscie tak niechciane?
Są po prostu niepotrzebne. Po co pisać, że w danym miejscu jest obsługa eventów, skoro wynika to z samego kodu? Zamiast komentarzy lepiej wydzielić po prostu moduł odpowiedzialny za eventy.
Jak napisać taki krótki sensowny komentarz, który opisuje działanie funkcji ?
Pytanie po co Ci ten komentarz? Jeśli po to, by wiedzieć, co robi dany kod, to znaczy, że coś jest nie tak z kodem. Na kod powinno się móc spojrzeć i ogarnąć, co robi – choćby na podstawie opisowych nazw zmiennych i funkcji. Jeśli natomiast umieszczasz komentarz, bo wypada, to nie, nie wypada ;) Chyba że tworzysz dokumentację dla użytkowników.
Czym się różni let od consta (wiem ze let można zmieniać a consta nie) w takim sensie czy uzywanie constów jest bardziej wydajne czy cos innego ?
Tak po prawdzie to praktycznie niczym. Chodzi bardziej o to, że jak określasz coś jako const, to równocześnie dajesz sygnał, że nie masz zamiaru zmieniać przypisania do tej zmiennej.
Czy var powinno sie uzywac ?
Nie widzę powodu, by używać.
Jak moge pozbyc sie zmiennych globalnych?
Jak mówiłem, wystarczy zrobić z tego moduł. Możesz też poczytać o IIFE.
- Nie rozumiem jeszcze na tyle JS, aby bez problemu stosować moduły. Wyjaśnisz mi jak można użyć ich w moim kodzie ? - Oraz jak podzielić funkcje na mniejsze części np.: funkcje setingWord () ? Nie wiem, od czego zacząć te refaktoryzacje czy mógłbyś pokazać mi na kawałku kodu jak można ja zrobić/zacząć ?
@Comandeer, Rozumiem, czyli ja po prostu mam tak nieczytelny kod i nie mam jeszcze afganskiego widzenia, ze komentarze mi pomagaja, a prosi po prostu jada bez :)
93,487 zapytań
142,423 odpowiedzi
322,773 komentarzy
62,908 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj