• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jak połączyć parę zmiennych w jedna Arduino

Object Storage Arubacloud
0 głosów
952 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2019 w Mikrokontrolery przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
zamknięte 20 grudnia 2019 przez Marak123

Wie ktoś może jak połączyć parę zmiennych w jedną?? Chce na wyświetlaczu lcd wyświetlić datę która się będzie z dnia na dzień zmieniać mam to już prawie gotowe tylko że jest problem z rokiem przestępnym. Mam pomysł jak to zrobić ze jeżeli będzie rok przestępny to luty będzie miał 29 dni a jeżeli nie będzie roku przestępnego to będzie miał 28 dni tylko że do tego potrzebuje w kodzie połączyć cztery zmienne które wyświetlają  rok na wyświetlaczu i a nie może tego wyświetlać jedna zmienna.  Wie ktoś jak połączyć cztery zmienne (cyfry 4 z czterech zmiennych) w jedną zmienną??

Zmienne:::::

int yer_4 = 0;
int yer_3 = 0;
int yer_2 = 0;
int yer_1 = 0;

 

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. year

 

2. Jak nie mozna wyswietlic. Nie da sie wyswietlic zmiennej o wartosci 2019?

 

3,. Czy arduino ma byc jednostka sama w sobie, czy bedzie polaczone do laptopa/komputera? Bo jesli bedzie podlaczone, to mozesz synchronnizowac sb arduino wraz z komputerem i wtedy zrobic cos w tym stylu:

 

https://www.pjrc.com/teensy/td_libs_DateTime.html

 

3. Bibliotek liquid crystal ma funkcje setcursor, czy jakos tak, ktora pozwala przeniesc kursor na wybrana pozycje. Polecam na nia spojrzec i pomyslec, jak ja uzyc. I zaopatrzyć sie ogolnie w książkę do arduino, albo przyjsc tez na discorda, bo tak to zadajesz "8" pytan dziennie, ktore wynikaja jedno z drugiego. Taki lekko bezsensowny spam, jesli tak to nazwac mozna
komentarz 20 grudnia 2019 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
Wiem o funkcji setcursor tylko że nie wiem jak ma mi to pomóc w połączeniu parę zmiennych.

A arduino dopiero się uczę i wole się uczyć na własnych przykładach i błędach  niż czytać jaką książkę i dowiedzieć się tego czego  mogę nie potrzebować  a tak to jeżeli czegoś nie będę wiedział to wpisze w internet lub na forum jak np. na tym forum bo w końcu te forum od tego jest co nie? Chyba ze się mylę i te forum nie jest od zadawania pytań i otrzymywania pomocy od ludzi którzy się na tym znają. I jeżeli nie wiesz czy się da łączyć parę zmiennych w jedną to najlepiej idź do pytań na które znasz odpowiedzi a nie wykład mi tutaj robisz co mam robić. A komputer nie będzie połączony z pc ani nie chcę dołączać  do tego arduino za dużo modułów
komentarz 20 grudnia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. Nie wiesz, czy wolisz gotowca?

Bo skoro wiesz, ze mozesz przesunac kursor na dowolną pozycje, to przesuwasz go tam i wyświetlasz pojedyncza zmienna na tej pozycji, a liczenie lat odybywa sie jak w Twoim wcześniejszym pytaniu

https://www.arduino.cc/reference/tr/language/variables/data-types/stringobject/

https://www.arduino.cc/reference/tr/language/variables/data-types/string/

2. Po to jest forum

3. Dostales podpowiedź, jak mozna rozwoazac ten problem, skoro to za malo, to mozna napisac to normalnie, a nie za przeproszeniem skakac z morda

4. Książki opisuja czeste bledy i daja wskazówki, oraz wyjasniaja, jakdany element elektroniczny, czy składniowy wyglada. I byla to rada....
komentarz 20 grudnia 2019 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
Wyświetlanie zmiennych na wyświetlaczu zrobiłem tylko że chodzi mi o połączeniu tych czterech zmiennych aby tworzyły jedną liczbę.
komentarz 20 grudnia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Rok += liczba_tys *1000 + liczba_setek *100 + liczba dziesiatek *10 + liczba_jednosci
komentarz 20 grudnia 2019 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
Dobry pomysł dzięki
komentarz 20 grudnia 2019 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
pokazanie tych liczb jako jednego roku możesz zrobić dokładnie tak jak w poprzednim pytaniu tzn:

ustawić kursor na odpowiednim miejscu np. lcd.setCursor(0,0) - pierwsza linijka pierwszy znak, pokazać znak lcd.print(nazwa_zmiennej), przesunąć, pokazać następny znak i znowu przesunąć....itd. W poprzednim pytaniu pisałem, że jest to jedno z możliwych rozwiązań tzn. rozbicie np sekund na jednostki i dziesiątki - chciałem przez to uniknąć dodawania zera przy cyfrach poniżej 10. W przypadku roku możesz zrobić inaczej czyli  prostu jedną liczbę 2019 i ją zwiększać wtedy lcd.print(year) zajmie 4 znaki od miejsca w którym będzie kursor. Baaardzo długo ta liczba nie zmieni się w 5 cyfrową i nie będzie też mniejsza niż 4 cyfry.

To co uważam, że jest też do przemyślenia to czy jest to efektywne - arduino "samo w sobie" nie ma chyba możliwości "podtrzymania czasu" (może mnie ktoś poprawi) chodzi mi o sytuacje, w której zresetujesz płytkę, bateria (9V) się wyczerpie - jeżeli zasilasz przez złącze, lub akumulatorki się rozładują - jeżeli zasilasz przez piny.  Przypuszczam, że program praktycznie nigdy nie naliczy tyle sekund - nie będzie działał nieprzerwanie, żeby przeskoczyć rok. Moim zdaniem lepiej jest zostawić to po prostu jako ustawiane przyciskami tzn. ustawianie aktualnych wartości "startowych".

Nie wiem, ile jest w stanie łyknąć prądu arduino+lcd, ale przypuszczam, że zegarek zasilany na bateriach/akumulatorkach będzie musiał być dosyć często ustawiany.
komentarz 20 grudnia 2019 przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
Właśnie też się zastanawiałem ale nie mam modułu wifi aby ten czas sie automatycznie akualizował
komentarz 20 grudnia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

To co uważam, że jest też do przemyślenia to czy jest to efektywne - arduino "samo w sobie" nie ma chyba możliwości "podtrzymania czasu" (może mnie ktoś poprawi) chodzi mi o sytuacje, w której zresetujesz płytkę, bateria (9V) się wyczerpie - jeżeli zasilasz przez złącze, lub akumulatorki się rozładują - jeżeli zasilasz przez piny.

Nope z tego co mi wiadomo, to przy kazdym starcie sie resetuje, a caly proces, clay scetch zaczyna sie od nowa. Wyslalem wyzej synchronizacje z czasem od komputera, jakby to madrze podejsc, mozna pewnie podlaczyc baterie i pod kompa arduino odpalic program do schro i odlaczyc od kompa, zeby znowu dzialalo na baterii. Albo recznie ustawiac poprzez buttony

 

Nie wiem, ile jest w stanie łyknąć prądu arduino+lcd, ale przypuszczam, że zegarek zasilany na bateriach/akumulatorkach będzie musiał być dosyć często ustawiany.

Moze zawsze sprawdzic, czy jest jakas funkcja typu stand by, zeby "usypiac" arduino az do wcisniecia buttona, albo cos

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 344 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 410 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2018 w Mikrokontrolery przez Cylian Początkujący (280 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,989 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2016 w Mikrokontrolery przez szerwi Użytkownik (620 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...