• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z programem Arduino.

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
399 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2018 w Mikrokontrolery przez Cylian Początkujący (280 p.)
edycja 1 stycznia 2018 przez Cylian

Mam problem z pewnym programem, który napisałem. Polega na tym, że po naciśnięciu przycisku 3 diody po kolei zaczynają migać, a po naciśnięciu drugiego przycisku przestają. Posiadam Arduino Uno. Diody podłączone są do pinów 11-13, a przyciski do pinów 2 i 4. Program zamiast działać poprawnie to po podłączeniu zasilanie do płytki Arduino diody od razu zaczynają migać i nie reagują na przyciski. Proszę o pomoc! Oto kod:

const int butPin1 = 4; /*pierwszy przycisk*/
 int buttonState1; 
const int butPin2 = 2;/*drugi przycisk*/ 
int buttonState2;
int led = 13;
int x = 0;

void setup() 
    { 
    pinMode (13, OUTPUT);
    pinMode (12, OUTPUT); 
    pinMode (11, OUTPUT);
    pinMode (2, INPUT);
    pinMode (3, INPUT); 
    buttonState1 = digitalRead(butPin1); 
    buttonState2 = digitalRead(butPin2);

    attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(2), stop, RISING); 
    } 

void loop() 
    { 
    if (buttonState1 == HIGH);
     {
       x++;
     }
     if(x >= 1)   
       {
         ledy();
       } 
    } 

void ledy()
 { 
    for(;;)
    { 
      digitalWrite(led, HIGH);
      delay(100);
      digitalWrite(led, LOW);
      led--;
      if(led == 10)
       { 
        led = 13; 
       } /*miganie po kolei diód na pinach 11-13*/ 
     } 
   }
void stop()
 {
  x = 0; /*zatrzymywanie układu*/
 }

Od razu mówię, że program nie ma błędów, a z kompilacją nie ma problemu. 

komentarz 25 lutego 2018 przez Paweł Dymek Bywalec (2,300 p.)

prosze usunac, pomylka

komentarz 6 października 2020 przez antekelektronik Obywatel (1,120 p.)

@Cylian, ja w moich programach lubię używać czegoś takiego:

 

void funkcja(){

while(przycisk == LOW){
 
/*
**ZAWARTOŚĆ**
i na końcu najważniejsze:
*/
przycisk = digitalRead(pin);
}
}

(chodzi mi o funkcję ledy() )

ale to nie jest błąd tylko chciałem się podzielić moim rozwiązaniem , kod jest dobry i to coś z obwodem musi być nie tak . ja zawsze pod pin z przyciskiem podłączam także rezystor 220ohm podłączony do gnd. za bardzo się na elektronice nie znam więc piszę to w komentarzu a nie odpowiedzi ;)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 stycznia 2018 przez gielo Użytkownik (720 p.)
A jesteś pewny, że od strony elektronicznej wszystko popranie podłączyłeś? Dawno się nie bawiłem arduino ale chyba przyciski powinny mieć podpięte kondensatory jak pamiętam, co by wyeliminować różne dziwne zachowania właśnie.
komentarz 2 stycznia 2018 przez Cylian Początkujący (280 p.)
Podłaczyłem rezystor 200 omowy, ale nic się nie zmieniło. Próbowałem też bez, ale również to nic nie dało. Robiłem tak  każdym  od 200 do 100k omów.
0 głosów
odpowiedź 25 lutego 2018 przez Paweł Dymek Bywalec (2,300 p.)

Od razu mówię, że program nie ma błędów, a z kompilacją nie ma problemu.

Gdyby nie miał błędów to by działał jak trzeba. Błąd jest banalnie prosty:

for(;;)
    { 
      digitalWrite(led, HIGH);
      delay(100);
      digitalWrite(led, LOW);
      led--;
      if(led == 10)
       { 
        led = 13; 
       } /*miganie po kolei diód na pinach 11-13*/
     } 

Pętla nigdy się nie kończy.

Nawet jeśli mimo to przerwanie jest obsługiwane (w co wątpię, ale pewności nie mam) to pętla działa cały czas i miga diodami.

Po pierwsze nie potrzebna Ci tu pętla. Skasuj ją a jej zawartość zostaw. Funkcję ledy() wywołujesz przecież co każdy obieg loop() więc będzie ona spełniała rolę pętli, ale przy tym będzie sprawdzała wartość x.

Po drugie sprawdź też czy pin 2 obsługuje przerwania.

Po trzecie offtop:

/*miganie po kolei diód na pinach 11-13*/

nie diód a diod, wiem że to forum dla umysłów ścisłych, ale to aż boli  jak się czyta :P

diody: kogo? czego? diod

krosty: kogo? czego? krost a nie króst

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 160 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2020 w Mikrokontrolery przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 916 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 335 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...