• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matematyka stosowana na uniwerku czy informatyka na politechnice [ankieta]

0 głosów
2,546 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Encet Początkujący (430 p.)

Witam

W maju piszę maturki i nie martwię się o wyniki bardziej o to czy iść na matematykę stosowaną na uniwerek powiedzmy taki UJ czy informatykę na powiedzmy Politechnikę poznańska ( wiadomo zależy też od wyników którą uczenie wybiorę). Chciałbym się dowiedzieć który z tych kierunków wybrać żeby stać się możliwie jak najlepszym w pisaniu algorytmów, problemów przy pomocy algorytmów oraz analityki(analizy baz danych). Warto dodać że chcę być naprawdę wykwalifikowany. Chciałbym także abyście zweryfikowali moje 2 plany:

1. To matematyka stosowana na uniwerku i z mocnym zapleczem matematycznym zacząć się rozwijać w kierunku informatyki przez np. kolejne studia, kursy i tak dalej ( nawet już w trakcie studiów).

2. Tutaj informatyka na uniwerku lub na politechnice tutaj zależy to bardziej od tego gdzie mnie więcej nauczą o pisaniu i tworzeniu algorytmów. A po studiach dodatkowe studia bądź kursy z algorytmiki czy matematyki.

Prosiłbym o podpowiedź oraz jeśli ktoś studiował jedno lub drugie to o wypowiedzenie się o danym kierunku i jak on może się odnosić do moich planów i aspiracji. Fajnie by było dowiedzieć się czegoś o określonych uczelniach i kierunkach.

A i nie potrzebuję rad typu żeby darować sobie studia i uczyć się samemu i pracować. laugh

Z góry dzięki

Możliwe odpowiedzi:
Plan nr 1 (0 głosów)
Plan nr 2 na polibudzie (0 głosów)
Plan nr 2 na uniwersytecie (0 głosów)
1
komentarz 4 grudnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,040 p.)
Na początku popytał bym studentów o poziom wiedzy i jej "rocznik"... Informatyka z takimi planami będzie średnim pomysłem.
komentarz 4 grudnia 2019 przez Encet Początkujący (430 p.)
Dziękuję, pomocne komentarze.

Pozostaje czekać na kolejne opinie.
komentarz 5 grudnia 2019 przez mmarszik Mądrala (7,390 p.)

@Encet,
To jest nieporównywalne, tu i tu nabierzesz różnych umiejętności.

komentarz 5 grudnia 2019 przez Encet Początkujący (430 p.)
Dlatego proszę o podpowiedzi który z nich lepiej mi pomoże w spełnieniu celu.
komentarz 20 lipca 2024 przez XdekHckr Nowicjusz (100 p.)
No i jak ci poszło?
Z drugiej strony nie rozumiem czemu tak bardzo ci zależy na alogrytmach, nie ma takiej pracy jak algorytmiarz, w ogóle po co analizować bazy danych? Nie chodziło tutaj bardziej o zbieranie i analizowanie jakichś informacji statystycznych?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 5 grudnia 2019 przez mmarszik Mądrala (7,390 p.)
To naprawdę jest nieporównywalne. Tu i tu się spotkasz z innymi algorytmami, nie wspominająco innych różnicach. Nie ma programisty który umie rzucić z rękawa każdym algorytmem i jego dowodem poprawności. Czy mam uprawiać biegi długodystansowe, czy jazdę na rowerze, aby zachować dobrą kondycję? :D I tu i tu poprawię sobie kondycję, ale biegając będę gorzej jeździł na rowerze i na odwrót.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,382 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 9,407 wizyt

93,695 zapytań

142,612 odpowiedzi

323,223 komentarzy

63,224 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...