• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Łączenie frontendu z backendem, jak się za to zabrać?

0 głosów
3,468 wizyt
pytanie zadane 16 października 2019 w SQL, bazy danych przez Bembnias Początkujący (450 p.)
Witam,
Ostatnio zacząłem sobie tworzyć pewien projekt. Frontend wykonałem jako pierwszy w HTML, CSS i czystym JS (dla symulacji API uczyłem fake api - json server). Backend chcę wykonać w ExpressJS i MongoDB.
No i tutaj zaczyna się mój problem; moja witryna ma 4 strony: 2 dla użytkownika (wyłącznie do wyświetlania informacji, używam tam FetchAPI z metodą GET wyłącznie) oraz 2 strony dla admina (chcę tam używać metod GET, POST, DELETE) dodatkowo chciałbym zrobić jakiś system autoryzacji dla tych 2 stronek admina.
Umiem napisać API w Express ale nie wiem jak zablokować dostęp do tych 2 stron admina które są zwykłymi plikami HTML z podpiętymi CSS i JS, jednocześnie nie chcę całego projektu przenosić na serwer.
Ma ktoś jakiś pomysł?
komentarz 16 października 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)
wygeneruj token przy logowaniu, przesyłaj go w każdym requeście. Stronki dla admina zrób aby pobierały content z API. Przesyłaj token podczas pobierania treści. Poczytaj o JWT Token

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 października 2019 przez Kamil Gadawski Użytkownik (570 p.)
Poczytaj o ciasteczkach, przetrzymywaniu sesji dla konkretnych użytkowników. Kurs  Samuraja bardzo dobrze wyjaśnia jak rozpoznawać logowanie konkretnego użytkownika.
0 głosów
odpowiedź 16 października 2019 przez niezalogowany

Autoryzację najmodniej będzie zrobić z JWT. Backend generuje Ci token, który na froncie trzymasz np. w ciasteczku. A skoro front-end klepiesz na pałę, to napisz sobie jakiegoś auth-guarda, tzn. klikając w link do podstrony, sprawdź, czy użytkownik jest zalogowany (w tym konkretnym przypadku, sprawdź, czy ciasteczko z tokenem istnieje).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 218 wizyt
pytanie zadane 16 października 2019 w SQL, bazy danych przez Bembnias Początkujący (450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 542 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2022 w SQL, bazy danych przez name() Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 506 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2021 w SQL, bazy danych przez _Visni4PL_ Obywatel (1,320 p.)

93,778 zapytań

142,737 odpowiedzi

323,390 komentarzy

63,382 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...