• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Łączenie frontendu z backendem, jak się za to zabrać?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,046 wizyt
pytanie zadane 16 października 2019 w SQL, bazy danych przez Bembnias Początkujący (450 p.)
Witam,
Ostatnio zacząłem sobie tworzyć pewien projekt. Frontend wykonałem jako pierwszy w HTML, CSS i czystym JS (dla symulacji API uczyłem fake api - json server). Backend chcę wykonać w ExpressJS i MongoDB.
No i tutaj zaczyna się mój problem; moja witryna ma 4 strony: 2 dla użytkownika (wyłącznie do wyświetlania informacji, używam tam FetchAPI z metodą GET wyłącznie) oraz 2 strony dla admina (chcę tam używać metod GET, POST, DELETE) dodatkowo chciałbym zrobić jakiś system autoryzacji dla tych 2 stronek admina.
Umiem napisać API w Express ale nie wiem jak zablokować dostęp do tych 2 stron admina które są zwykłymi plikami HTML z podpiętymi CSS i JS, jednocześnie nie chcę całego projektu przenosić na serwer.
Ma ktoś jakiś pomysł?
komentarz 16 października 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)
wygeneruj token przy logowaniu, przesyłaj go w każdym requeście. Stronki dla admina zrób aby pobierały content z API. Przesyłaj token podczas pobierania treści. Poczytaj o JWT Token

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 października 2019 przez Kamil Gadawski Użytkownik (570 p.)
Poczytaj o ciasteczkach, przetrzymywaniu sesji dla konkretnych użytkowników. Kurs  Samuraja bardzo dobrze wyjaśnia jak rozpoznawać logowanie konkretnego użytkownika.
0 głosów
odpowiedź 16 października 2019 przez niezalogowany

Autoryzację najmodniej będzie zrobić z JWT. Backend generuje Ci token, który na froncie trzymasz np. w ciasteczku. A skoro front-end klepiesz na pałę, to napisz sobie jakiegoś auth-guarda, tzn. klikając w link do podstrony, sprawdź, czy użytkownik jest zalogowany (w tym konkretnym przypadku, sprawdź, czy ciasteczko z tokenem istnieje).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 125 wizyt
pytanie zadane 16 października 2019 w SQL, bazy danych przez Bembnias Początkujący (450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 129 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2022 w SQL, bazy danych przez name() Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 243 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2021 w SQL, bazy danych przez _Visni4PL_ Obywatel (1,320 p.)

92,578 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,653 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...