• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JAVASCRIPT - Dzielenie tablicy na podtablice

Object Storage Arubacloud
0 głosów
812 wizyt
pytanie zadane 6 października 2019 w JavaScript przez Paweł Szewczyk Obywatel (1,410 p.)

Jak mogę podzielić taka tablice na osobne elemnty, czyli zamienić te tablice ("0. word_ang - word_pl 1. gap year - rok przerwy po ukonczeniu szkoly sredniej 2. safety course - kurs zasad bezpieczenstwa") na ("0. word_ang - word_pl","1. gap year - rok przerwy po ukonczeniu szkoly sredniej","2. safety course - kurs zasad bezpieczenstwa") oraz jak usunąć pierwszy element z tablicy ?

var word=[
					[
						"0. word_ang - word_pl 1. gap year -  rok przerwy po ukonczeniu szkoly sredniej 2. safety course -  kurs zasad bezpieczenstwa 3. increase -  zwiekszac sie (o ilosci/jakosci)4. decrease -  zmniejszac sie (o ilosci/jakosci) 5. within walking distance -  w odleglosci, ktora mozna pokonac pieszo 6. mention -  wspomniec o czyms 7. overland -  droga ladowa / naziemny 8. memorable -  niezapomniany/ godny zapamietania  9. sign up with -  zapisac sie/zaangazowac/zwiazac sie z  10. deliverer -  doreczyciel/dostawca 11. paragliding -  paralotnia 12. placement -  polozenie/lokalizacja 13. research -  badania naukowe 14. expences -  wydatki 15. cruise ship -  statek rejsowy 16. on board -  na pokladzie 17. off the coast -  z daleka od brzegu 18. available -  dostepne 19. working hours -  godziny pracy 20. deal with -  radzic sobie z 21. counsellor -  doradca/opiekun 22. freelance - pracowac jako wolny strzelec 23. call back -  oddzwonic pozniej 24. take on -  zatrudniac 25. hold a certificate -  posiadac dyplom 26. put through -  polaczyc przez telefon 27. flood -  powodz 28. volcanic eruption -  wybuch wulkanu 29. drought -  susza 30. pollution - zanieczyszczenie 31. earthquake -  trzesienie ziemi 32. pump out -  wypompowywac/emitowac 33. toward -  w kierunku 34. grow - rosnac/uprawiac 35. canoe -  kajak 36. fireworks -  fajerwerki 37. light up - rozswietlic 38. sheke - trzasc sie 39. fall off -  spadac/odpadac 40. twister -  tornado/traba powietrzna 41. calm -  spokojny/nieporuszony 42. weatherman -  prezenter pogody 43. strike -  uderzyc/nadejsc/dopasc 44. pray -  modlic sie 45. prayer -  modlitwa 46. put down -  wpisywac/klasc 47. huge -  ogromny/olbrzymi 48. directly - bezposrednio 49. unexpected -  nieoczekiwany 50. expected -  oczekiwany 51. chase -  gonic/scigac 52. awake -  obudzony/przebudzony/obudzic/przebudzic sie 53. prediction -  przewidywanie 54. predict -  przewidywac 55. spontaneous decision -  decyzja spontaniczna 56. global warming -  globalne ocieplenie 57. rising level -  podnoszacy sie poziom 58. cover -  przykrywac/pokrywac/przykrywa/pokrywa (czasownik i rzeczownik) 59. glacier -  lodowiec 60. well -  studnia 61. cause -  powodowac 62. precious -  drogocanny 63. collect donations -  zbierac datki 64. fossil fuel -  paliwo kopalne 65. ice cap -  pokrywa lodowa 66. blanket -  koc 67. shortage -  brak/niedobor 68. leak -  przeciekac/wyciek 69. dispose of -  unieszkodliwic/uporac sie z 70. dump -  sklad/zrzut 71. breed -  rasa/gatunek 72. die out -  wymrzec/wyginac 73. scarce -  rzadki/malo spotykany 74. look for -  szukac 75. look after -  opiekowac sie 76. cub -  kocie/mlode 77. cuddly -  milutki 78. fierce-looking -  wygladajacy groznie 79. habitat -  srodowisko/miejsce wystepowania 80. in case of -  w razie/jesli wystapi"
	        ],
					[
						"0. wordAng - wordPl 1. alidi - alidi 2. at gunpoint - pod grozba uzycia broni 3. beat sb up - pobic 4. burglar - wlamywacz 5. commit a crime - popelnic przestepstwo 6. criminal - przestepca 7. escape - uciekac 8. force - sila 9. forger - falszerz 10. get out of - wyjsc 11. getaway - ucieczka 12. hand over - przekazywac 13. hand sth in - wreczyc 14. hide - ukryc 15. hold up - napad rabunkowy 16. illegal - nielegalny 17. mugger - bandyta 18. mugging - kradzierz z rozbojem 19. murder - morderstwo 20. murderer - morderca 21. pickpocket - kieszonkowiec 22. prisoner - wiezien 23. ransom - okup 24. rob - rabowac 25. robber - zlodziej 26. robbery - napad  27. shoplifter - zlodziej sklepowy 28. shoplifting - kradzierz sklepowa 29. suspect - podejrzany 30. suspicious - podejrzany 31. suspiciously - podejrzliwie 32. theft - kradziez 33. thieft - zlodziej 34. threaten - grozic 35. tick off - dawac reprymende 36. violence - przemoc 37. appear - pojawiac sie 38. appearence - wygląd 39. author - autor 40. carry out duties - wypelniac obowiazki 41. clever diagnosis - inteligentan diagnoza 42. come out - ukazac sie 43. cuff - mankiet 44. carved pipe - rzezbiona fajka 45. deduce - wnioskowac 46. diary - dziennik 47. edition - wydanie 48. fictional - fikcyjny 49. immediate success - natychmiastowy sukces 50. indicate - wskazywac 51. insult - zniewazac 52. magnifying glass - szklo powiekszajace 53. notice - zauwazyc 54. observation - obserwacja 55. plot - fabula 56. relationships - kontakty 57. shopkeeper - kupiec 58. smooth patch - gładka lata 59. solve mysteries - rozwiazywac zagadki 60. tattoo - tatuaz 61. tradesman - handlowiec 62. trai - szkolic 63. who is behind it - kto za tym stoi 64. accuse sb of sth - oskarzyc kogos o cos 65. accused of - oskarzony o 66. arrest - aresztowac 67. cctv - kamera przemyslowa 68. avidence - dowody 69. fill in a form - wypelniac formularz 70. fingerprint - odcisk palca 71. forensic - sadowy 72. murder case - sprawa o morderstwo 73. proof - dowod 74. prosecute - oskarzac 75. punish - karac kogos 76. report - raport 77. scene of crime - miejsce przestepstwa 78. traces - slady 79. confess guilt - przyznawac sie do winy 80. court -sad 81. defendant - oskarzony 82. end up in jail - trafic do wiezienia 83. go on trial - miec proces 84. guilty - winny 85. innocent - niewinny 86. judge - sedzia 87. jury - lawa przysieglych 88. lawer - prawnik 89. make statements under oath - zeznawac pod przysiega 90. minor - drobny 91. pass sentence - wydawac wyrok 92. sentence sombady to - skazywac kogos na 93. try - sadzic 94. under oath - pod przysiega 95. victim - ofiara 96. witness - slabosc"
					]
				];
function a (chosenMonth){
	var splitedWord = [];
	splitedWord = word[chosenMonth][chosenMonth].split(".",80);
	splitedWord = splitedWord.shift();
}
window.onload=a(0)

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 października 2019 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
wybrane 11 października 2019 przez Paweł Szewczyk
 
Najlepsza

Coś takiego?

var splitted = word.map(group => {
  return group.map(w => w.split(/\s(?=\d+\.)/g)); // podziel, jeśli po znaku spacji następuje jeden lub więcej cyfr a potem kropka
});

 

komentarz 11 października 2019 przez Paweł Szewczyk Obywatel (1,410 p.)
tak dzieki
+1 głos
odpowiedź 6 października 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)

Musisz przeleciec po tym stringu (0. word...) i zawsze gdy masz liczba + "." dajesz substringa do nastepnego takiego napotkania. Po tym mozesz wylapac te mniejsze elementy i dodac je do nowej tablicy. Jak juz bedziesz mial nowa tablice to jej pierwszy element mozesz usunać np poprzez array.shift

komentarz 7 października 2019 przez Paweł Szewczyk Obywatel (1,410 p.)

Jak wyglądał by taki kod, bo funkcja substr:

var str = 'abcdefghij';

console.log('(1, 2): ' + str.substr(1, 2)); // '(1, 2): bc'


nie rozwiązuje tego problemu, bo słowo może mieć różna długość jedyna funckacja, która się do tego nadaje to split

komentarz 7 października 2019 przez Paweł Szewczyk Obywatel (1,410 p.)

Funkcja w takim formacie nie działa 

	var word=[
					[
						"0. word_ang - word_pl 1. gap year -  rok przerwy po ukonczeniu szkoly sredniej 2. safety course -  kurs zasad bezpieczenstwa 3. increase -  zwiekszac sie (o ilosci/jakosci)4. decrease -  zmniejszac sie (o ilosci/jakosci) 5. within walking distance -  w odleglosci, ktora mozna pokonac pieszo 6. mention -  wspomniec o czyms 7. overland -  droga ladowa / naziemny 8. memorable -  niezapomniany/ godny zapamietania  9. sign up with -  zapisac sie/zaangazowac/zwiazac sie z  10. deliverer -  doreczyciel/dostawca 11. paragliding -  paralotnia 12. placement -  polozenie/lokalizacja 13. research -  badania naukowe 14. expences -  wydatki 15. cruise ship -  statek rejsowy 16. on board -  na pokladzie 17. off the coast -  z daleka od brzegu 18. available -  dostepne 19. working hours -  godziny pracy 20. deal with -  radzic sobie z 21. counsellor -  doradca/opiekun 22. freelance - pracowac jako wolny strzelec 23. call back -  oddzwonic pozniej 24. take on -  zatrudniac 25. hold a certificate -  posiadac dyplom 26. put through -  polaczyc przez telefon 27. flood -  powodz 28. volcanic eruption -  wybuch wulkanu 29. drought -  susza 30. pollution - zanieczyszczenie 31. earthquake -  trzesienie ziemi 32. pump out -  wypompowywac/emitowac 33. toward -  w kierunku 34. grow - rosnac/uprawiac 35. canoe -  kajak 36. fireworks -  fajerwerki 37. light up - rozswietlic 38. sheke - trzasc sie 39. fall off -  spadac/odpadac 40. twister -  tornado/traba powietrzna 41. calm -  spokojny/nieporuszony 42. weatherman -  prezenter pogody 43. strike -  uderzyc/nadejsc/dopasc 44. pray -  modlic sie 45. prayer -  modlitwa 46. put down -  wpisywac/klasc 47. huge -  ogromny/olbrzymi 48. directly - bezposrednio 49. unexpected -  nieoczekiwany 50. expected -  oczekiwany 51. chase -  gonic/scigac 52. awake -  obudzony/przebudzony/obudzic/przebudzic sie 53. prediction -  przewidywanie 54. predict -  przewidywac 55. spontaneous decision -  decyzja spontaniczna 56. global warming -  globalne ocieplenie 57. rising level -  podnoszacy sie poziom 58. cover -  przykrywac/pokrywac/przykrywa/pokrywa (czasownik i rzeczownik) 59. glacier -  lodowiec 60. well -  studnia 61. cause -  powodowac 62. precious -  drogocanny 63. collect donations -  zbierac datki 64. fossil fuel -  paliwo kopalne 65. ice cap -  pokrywa lodowa 66. blanket -  koc 67. shortage -  brak/niedobor 68. leak -  przeciekac/wyciek 69. dispose of -  unieszkodliwic/uporac sie z 70. dump -  sklad/zrzut 71. breed -  rasa/gatunek 72. die out -  wymrzec/wyginac 73. scarce -  rzadki/malo spotykany 74. look for -  szukac 75. look after -  opiekowac sie 76. cub -  kocie/mlode 77. cuddly -  milutki 78. fierce-looking -  wygladajacy groznie 79. habitat -  srodowisko/miejsce wystepowania 80. in case of -  w razie/jesli wystapi"
	        ],
					[
						"0. wordAng - wordPl 1. alidi - alidi 2. at gunpoint - pod grozba uzycia broni 3. beat sb up - pobic 4. burglar - wlamywacz 5. commit a crime - popelnic przestepstwo 6. criminal - przestepca 7. escape - uciekac 8. force - sila 9. forger - falszerz 10. get out of - wyjsc 11. getaway - ucieczka 12. hand over - przekazywac 13. hand sth in - wreczyc 14. hide - ukryc 15. hold up - napad rabunkowy 16. illegal - nielegalny 17. mugger - bandyta 18. mugging - kradzierz z rozbojem 19. murder - morderstwo 20. murderer - morderca 21. pickpocket - kieszonkowiec 22. prisoner - wiezien 23. ransom - okup 24. rob - rabowac 25. robber - zlodziej 26. robbery - napad  27. shoplifter - zlodziej sklepowy 28. shoplifting - kradzierz sklepowa 29. suspect - podejrzany 30. suspicious - podejrzany 31. suspiciously - podejrzliwie 32. theft - kradziez 33. thieft - zlodziej 34. threaten - grozic 35. tick off - dawac reprymende 36. violence - przemoc 37. appear - pojawiac sie 38. appearence - wygląd 39. author - autor 40. carry out duties - wypelniac obowiazki 41. clever diagnosis - inteligentan diagnoza 42. come out - ukazac sie 43. cuff - mankiet 44. carved pipe - rzezbiona fajka 45. deduce - wnioskowac 46. diary - dziennik 47. edition - wydanie 48. fictional - fikcyjny 49. immediate success - natychmiastowy sukces 50. indicate - wskazywac 51. insult - zniewazac 52. magnifying glass - szklo powiekszajace 53. notice - zauwazyc 54. observation - obserwacja 55. plot - fabula 56. relationships - kontakty 57. shopkeeper - kupiec 58. smooth patch - gładka lata 59. solve mysteries - rozwiazywac zagadki 60. tattoo - tatuaz 61. tradesman - handlowiec 62. trai - szkolic 63. who is behind it - kto za tym stoi 64. accuse sb of sth - oskarzyc kogos o cos 65. accused of - oskarzony o 66. arrest - aresztowac 67. cctv - kamera przemyslowa 68. avidence - dowody 69. fill in a form - wypelniac formularz 70. fingerprint - odcisk palca 71. forensic - sadowy 72. murder case - sprawa o morderstwo 73. proof - dowod 74. prosecute - oskarzac 75. punish - karac kogos 76. report - raport 77. scene of crime - miejsce przestepstwa 78. traces - slady 79. confess guilt - przyznawac sie do winy 80. court -sad 81. defendant - oskarzony 82. end up in jail - trafic do wiezienia 83. go on trial - miec proces 84. guilty - winny 85. innocent - niewinny 86. judge - sedzia 87. jury - lawa przysieglych 88. lawer - prawnik 89. make statements under oath - zeznawac pod przysiega 90. minor - drobny 91. pass sentence - wydawac wyrok 92. sentence sombady to - skazywac kogos na 93. try - sadzic 94. under oath - pod przysiega 95. victim - ofiara 96. witness - slabosc"
					]
				];
	var wordLength=[80,96]
	var splitedWord = [];
	var dividedWord = [];
	var dividedWord2 =[];
	for(i=0;i<wordLength[chosenMonth];i++){
	splitedWord = word[chosenMonth][chosenMonth].split(".");
	dividedWord = splitedWord.replace(/[0-9]/g, '');
	dividedWord2 = dividedWord[i][0].trim();
}

Otrzymuje kod:

 Cannot read property '0' of undefined

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 831 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2019 w Java przez Paweł Szewczyk Obywatel (1,410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 365 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2018 w JavaScript przez czochrajjeza Początkujący (470 p.)
+1 głos
5 odpowiedzi 2,984 wizyt
pytanie zadane 15 września 2015 w JavaScript przez Newtonik Gaduła (3,660 p.)

92,580 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,665 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...