• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komputer nie bootuje systemu z pendrive

0 głosów
1,643 wizyt
pytanie zadane 22 września 2019 w Systemy operacyjne, programy przez sefjal Nowicjusz (120 p.)
Hej, mam problem z reinstalacją systemu (Windows 7 Home Premium 32-bit). Wiem, że temat był poruszany, jednak nie znalazłam rozwiązania problemu. Mam stary komputer, model płyty głównej Gigabite S Series Motherboard. Dawniej formatowałam bez problemu z płyty, jednak obecnie napęd nie działa. Jeżeli otworzę go mechanicznie, gdy komputer jest wyłączony (wciskając spinacz w mały przycisk pod napędem), to po starcie systemu zamyka się, dioda się świeci i płyta się kręci, ale po chwili przestaje działać, przycisk nie działa, zatrzymuje się i dioda przestaje się świecić. Tym samym zostałam zmuszona do instalacji systemu z pendrive. Pendrive wpinam z tyłu komputera. Najpierw próbowałam utworzyć bootowalnego pendrive przy pomocy programu Windows 7, następnie po serii niepowodzeń użyłam programu Rufus. Problem w tym, że ani w Boot Menu, ani w BIOSIE nie jest widoczny pendrive. Po włączeniu komputera wszystko wygląda jak powinno, działa też instalator systemu Windows, jednak mi zależy na uprzednim sformatowaniu dysków. Próbowałam z dwoma różnymi pendrive, nagrywałam różnymi wersjami programu Rufus, zaznaczałam tam także opcję "dodaj łatkę dla starych BIOSów". W Boot Menu mam następujące opcje:

Floppy
LS120
Hard Disk
CDROM
ZIP
USB-FDD
USB-ZIP
USB-CDROM
USB-HDD
Legacy LAN

Probowałam uruchomić każdą opcję, zmieniałam także bootowanie w BIOSie, jednak bezskutecznie - system normalnie się włącza. W ustawieniach BIOS "Legacy USB storage detect" mam zezwolone. Czytałam o zmianie Secure Boot w BIOSie, jednak nie znalazłam u siebie takiej opcji, jedynie wyżej wymienioną. Czytałam też, że przy nagrywaniu obrazu programem Rufus powinien być system plików Fat32 - jednak gdy wybieram obraz ISO wyskakuje błąd, że musi być system NFTS. Schemat partycjonowania MBR (nie ma innej opcji).
Spędziłam już wiele godzin próbując rozwiązać ten problem i spróbowałam każdego proponowanego rozwiązania, które znalazłam na różnych forach. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
komentarz 22 września 2019 przez Nicekovsky Dyskutant (9,820 p.)
Na co ci zdj biosu skoro widać że ono nie wspiera Pendrive? Sprawdź w innych portach i Skąd masz obraz systemu.

Broń boże nie ustawiaj formatu NTFS!

Jaki to dokładnie pendrive i obraz
komentarz 22 września 2019 przez sefjal Nowicjusz (120 p.)
Nicekovsky, dla mnie to nie jest takie oczywiste, że widać, nie znam się za bardzo dlatego szukam pomocy. Pendrive Kingston DataTraveler SE9 32GB, a drugi Tracer 8GB. Nie da się ustawić innego formatu niż NTFS, bo wyskakuje błąd. Co masz na myśli pytając jaki dokładnie obraz, co mam podać?
Pierwsze zdanie było do Pana @mhdv.

Obraz systemu - np. ISO. Jeśli wola NTFS znaczy że jakiś plik jest za duży (powyżej 4GB, co by objawiało ze system podejrzany).

Myślałem że Pani posiada wiedzę :) . Proszę o zdjęcie pliku (wraz z jego właściwościami - PPM na plik i na samym dole Właściwości)
komentarz 22 września 2019 przez sefjal Nowicjusz (120 p.)
Aha, tak ISO, myślałam że chodzi o coś więcej :) Rozmiar 2.36GB, nie mam teraz jak dodać zdjęcia, zresztą więcej informacji chyba tam nie ma.
Hmm, u mnie rufus bez problemu zrobił obraz i każdy PC go widzi, Sprawdzałaś pendrive na innych komputerach?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 22 września 2019 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
Ja osobiście używam programu  ultraiso do nagrywania botowalnego pendrive można przez system Windows go zrobić ale jakoś wolę przez program.

Sprawa druga w biosie musisz mieć ustawione na pierwszym miejscu co ma się zaraz po starcie komputera uruchamiać oprócz dysku  najlepiej ustawić USB floppy jeśli jest tak opcja nie  wiem jak wygląda bios tej  płycie głównej. Jest albo powinna być opcja żeby wybrać co ma się uruchomić przed startem systemu od f1- f9 tzn. Coś na zasadzie  pokaże ci się okienko z wyborem albo nagrywarka albo dysk albo coś innego może nawet nazwy pendrive nie pokazać ale go widzi jako pusta linijkę

Podobne pytania

+4 głosów
8 odpowiedzi 88,794 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 6,166 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 3,679 wizyt

93,733 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,287 komentarzy

63,294 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...