• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Windows 8.1] Błąd Unexpected Kernel Mode Trap (wina antywirusa?)

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
1,082 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2019 w Systemy operacyjne, programy przez jared Gaduła (3,600 p.)

Witam. Na wstępie powiem, że nie wiem co mogło być przyczyną pojawienia się błędu. Otóż dzisiaj dwukrotnie pojawił się wspomniany wcześniej błąd: Unexpected Kernel Mode Trap (zdjęcie).

Sytuacja dotyczy systemu Windows 8.1 Pro, który regularnie jest aktualizowany (ostatnie wyszukanie aktualizacji zrobione było dzisiaj o godz. 12 i nic nowego nie było do zainstalowania).

Korzystam z Avasta, z którym nigdy nie miałem problemów. Po szybkim sprawdzeniu Google odnośnie błędu doszedłem do wniosku, że problem może dotyczyć właśnie antywirusa. Nadmienię, że codziennie ręcznie sprawdzam i instaluję aktualizacje antywirusa oraz co pewien czas wykonuję szybkie skanowanie systemu (czasami również i pełne). Dzisiaj po dwukrotnym błędzie postanowiłem zrobić szybkie skanowanie systemu, jednak Avast w pewnym momencie prawdopodobnie się zawiesił, gdyż na moje oko zatrzymał się podczas skanowania po przeskanowaniu kilkunastu plików na notepad.exe. Czekałem ok. 5 minut po czym przerwałem skanowanie i odinstalowałem Avasta.

Po ponownym uruchomieniu komputera, przeskanowałem system za pomocą wbudowanego Windows Defender, który nie wykrył żadnych problemów.

W chwili, gdy piszę ten post komputer uruchomiony jest od 30 minut i na chwilę obecną nic nie wskazuje na pojawienie się błędu.

Dodam, że błąd Unexpected Kernel Mode Trap pojawił się w sytuacji, gdy miałem uruchomioną przeglądarkę Opera podczas oglądania filmiku z YouTube (1 karta).

Czy może ktoś pomóc w zlokalizowaniu przyczyny i usunięcia błędu?

Odnośnie antywirusa (o ile on powoduje problem), jakie alternatywne rozwiązanie warto zastosować?

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 150 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Mateo13 Bywalec (2,360 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 230 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez MiszczuBD Mądrala (5,320 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 929 wizyt

93,443 zapytań

142,434 odpowiedzi

322,691 komentarzy

62,805 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...