Witam. Na wstępie powiem, że nie wiem co mogło być przyczyną pojawienia się błędu. Otóż dzisiaj dwukrotnie pojawił się wspomniany wcześniej błąd: Unexpected Kernel Mode Trap (zdjęcie).

Sytuacja dotyczy systemu Windows 8.1 Pro, który regularnie jest aktualizowany (ostatnie wyszukanie aktualizacji zrobione było dzisiaj o godz. 12 i nic nowego nie było do zainstalowania).
Korzystam z Avasta, z którym nigdy nie miałem problemów. Po szybkim sprawdzeniu Google odnośnie błędu doszedłem do wniosku, że problem może dotyczyć właśnie antywirusa. Nadmienię, że codziennie ręcznie sprawdzam i instaluję aktualizacje antywirusa oraz co pewien czas wykonuję szybkie skanowanie systemu (czasami również i pełne). Dzisiaj po dwukrotnym błędzie postanowiłem zrobić szybkie skanowanie systemu, jednak Avast w pewnym momencie prawdopodobnie się zawiesił, gdyż na moje oko zatrzymał się podczas skanowania po przeskanowaniu kilkunastu plików na notepad.exe. Czekałem ok. 5 minut po czym przerwałem skanowanie i odinstalowałem Avasta.

Po ponownym uruchomieniu komputera, przeskanowałem system za pomocą wbudowanego Windows Defender, który nie wykrył żadnych problemów.
W chwili, gdy piszę ten post komputer uruchomiony jest od 30 minut i na chwilę obecną nic nie wskazuje na pojawienie się błędu.
Dodam, że błąd Unexpected Kernel Mode Trap pojawił się w sytuacji, gdy miałem uruchomioną przeglądarkę Opera podczas oglądania filmiku z YouTube (1 karta).
Czy może ktoś pomóc w zlokalizowaniu przyczyny i usunięcia błędu?
Odnośnie antywirusa (o ile on powoduje problem), jakie alternatywne rozwiązanie warto zastosować?