• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Modyfikacja skryptu php

Object Storage Arubacloud
–1 głos
172 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2019 w PHP przez Lukasz7689 Nowicjusz (240 p.)

Witam, czy ktoś doda do tych skryptów kilka elementów?

1) Aby w upload.php/upload.html oprócz guzika wybierania pliku było też pole do wpisania 6 CYFROWEGO kodu który ma być nazwą pliku.

2) Aby zanim plik zostanie uploadowany na serwer skrypt sprawdzi czy już takiego nie ma, jeżeli jest to ma wyskoczyć błąd "Ten kod pliku jest już używany".

Z góry dziękuje za pomoc :)

===========upload.html===========

<!DOCTYPE HTML>
<html>
	<head>
		<title>encodedfiles.pl - upload</title>
		<meta charset="utf-8" />
		<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1, user-scalable=no" />
		<link rel="stylesheet" href="assets/css/main.css" />
        <meta charset="utf-8">
		<script src="./upload.js"></script>
	</head>
	<body class="is-preload">

		<!-- Header -->
			<header id="header">
				<h1>EncodedFiles - Upload</h1>
				<p>A simple template for telling the world when you'll launch<br />
				your next big thing. Brought to you by <a href="http://html5up.net">HTML5 UP</a>.</p>
			</header>

		<!-- Signup Form -->
	<div class="button-wrapper">
    <span class="label">
     Wybierz Plik
	</span>
	<input type="file" name="plik" id="plik" class="upload-box" placeholder="Upload File">
	</div>
	<Section>
	<div id="up3"><input type="button" value="Wyślij" onclick="wyslijPlik()"></div>
	</Section>
    <br></br>
	<section>
			<progress value="0" max="100" id="postep"></progress>
			<output id="status"></output>
	</section>

		<!-- Footer -->
			<footer id="footer">
			</footer>

		<!-- Scripts -->
			<script src="assets/js/main.js"></script>

	</body>
</html>

===========upload.php===========

<?php
$folder_upload="./upload";
$plik_nazwa=$_FILES['plik']['name'];
$plik_lokalizacja=$_FILES['plik']['tmp_name'];
$plik_mime=$_FILES['plik']['type'];
$plik_rozmiar=$_FILES['plik']['size'];
$plik_blad=$_FILES['plik']['error'];

if (!$plik_lokalizacja) {
    exit("Nie wysłano żadnego pliku");
}

switch ($plik_blad) {
    case UPLOAD_ERR_OK:
        break;
    case UPLOAD_ERR_NO_FILE:
        exit("Brak pliku!");
        break;
    case UPLOAD_ERR_INI_SIZE:
    case UPLOAD_ERR_FORM_SIZE:
        exit("Przekroczony maksymalny rozmiar pliku!");
        break;
    default:
        exit("Nieznany błąd!");
        break;
}

$dozwolone_rozszerzenia=array("jpeg", "jpg", "tiff", "tif", "png", "gif", "txt", "zip", "rar");
$plik_rozszerzenie=pathinfo(strtolower($plik_nazwa), PATHINFO_EXTENSION);
if (!in_array($plik_rozszerzenie, $dozwolone_rozszerzenia, true)) {
    exit("Niedozwolone rozszerzenie pliku!");
}

if (!move_uploaded_file($plik_lokalizacja, $folder_upload."/".$plik_nazwa)) {
    exit("Nie udało się przenieść pliku!");
}

echo "Plik został zapisany.";
?>

 

komentarz 26 kwietnia 2019 przez kenjiro244 Dyskutant (8,600 p.)

2.G. zabronione jest proszenie o gotowe rozwiązanie danego zadania/problemu

To z regualminu. Jeżeli naprawdę potrzebujesz gotowego rozwiązania to może kategoria zlecenia/ogłoszenia. 

Tak na marginesie to jak 2 punkt rozumiem tak pierwszy to poprostu zwykłe leństwo bo wstawienie tego pola zajełoby prawdopodobnie mniej niż napisane tego  pytania.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2019 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Nie, nikt nie doda kilku elementów. sad

komentarz 26 kwietnia 2019 przez Lukasz7689 Nowicjusz (240 p.)
Dlaczego niby ?

Coś niezrozumiale napisałem ? Poprawie
komentarz 26 kwietnia 2019 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Forum służy generalnie zdobywaniu wiedzy. Z Twoim problemem powinieneś udać się na portal oferia, czy coś podobnego.
komentarz 26 kwietnia 2019 przez Lukasz7689 Nowicjusz (240 p.)

@Ehlert, A więc jakieś porady? Nastaw mnie na dobry tor :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 89 wizyt
pytanie zadane 12 października 2020 w JavaScript przez Michał Samolewski Bywalec (2,240 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 280 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2015 w PHP przez S2UW4R Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,812 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...