• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Aktualizacja bazy danych przy pomocy skryptu w php

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
277 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2015 w PHP przez S2UW4R Nowicjusz (170 p.)
Potrzebuje pomocy w poprawnym napisaniu takiej komendy uaktualizującej baze danych.

$query="UPDATE uzytkownicy SET user='$_SESSION['user']' WHERE id='1'";

Problem ewidentnie widnieje w błędnym zapisie  /  user='$_SESSION['user']' / (problem z nawiasami przez co cała składnia wyrzuca błędy)  , a potrzebuje żeby nazwa zalogowanego usera uaktulaniała się w bazie zamiast tego co aktualnie sie w niej znajduje na danej pozycji.

Z góry dzieki za pomoc xD

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 listopada 2015 przez fckueve Dyskutant (9,470 p.)
wybrane 7 listopada 2015 przez efiku
 
Najlepsza

Proponuję: 

$zmienna = $_SESSION['user']

$query="UPDATE uzytkownicy SET user='$zmienna' WHERE id='1'";

nie wiem czy resztakodu jest poprawna

komentarz 7 listopada 2015 przez S2UW4R Nowicjusz (170 p.)

Problem rozwiązany,
reszta kody była poprawna, u Ciebie brakowało ; na końcu 1szej lini wink

komentarz 7 listopada 2015 przez Ivan Maniak (60,650 p.)

Mogę jeszcze dodać, że można po prostu zapisać tak:

$query="UPDATE uzytkownicy SET user='${_SESSION['user']}' WHERE id='1'";

 

komentarz 7 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

a ja mogę dodać o opcji prepared statements dla PDO jako najlepsze rozwiązanie ;) 

EOT. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

 

No ale jest jeszcze doctrine... <3

0 głosów
odpowiedź 7 listopada 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)

Więc dlaczego uaktaulniasz id=1? do tego w  apostrofach?

$stmt=$db->query("UPDATE uzytkownicy SET user= $_SESSION[user] WHERE id=1");
komentarz 7 listopada 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
PHPStorm #tylkociemny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
komentarz 7 listopada 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Tylko i wyłącznie ;p

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,802 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 229 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2019 w C# przez Bezy Bywalec (2,280 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...