• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gdzie uzyskać informacje na temat bitmap, pixeli i pracy z nimi przy tworzeniu stron www?

0 głosów
924 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Witajcie,

próbuje zrozumieć temat bitmap i tego wszystkiego co potrzebne przy tworzeniu grafiki na stronach www czyli przede wszystkim jak dobrać się do pixeli by móc zmieniać ich kolor itd.

Czy ktoś z Was może oprócz własnej wiedzy podpowiedzieć może jakąś książkę lub tutorial warty obejrzenia?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2019 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)

Z mojej strony polecam ci używanie canvas - HTML5 to naprawdę piękny twór, a dostarczając możliwość rysowania na płótnie stał się silnym zamiennikiem chociażby flasha.  Po co książkę - wszytko znajdziesz w internecie. 

https://webroad.pl/html5-css3/740-html5-canvas-podstawy

komentarz 8 kwietnia 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Fajnie, dziękuję. Nie mogę znaleźć tematu o bitmapach i kolorowaniu pikseli (najlepiej byłoby po polsku).
komentarz 8 kwietnia 2019 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)
w canvas możesz poprostu tworzyć kwadraty 1 / 1, zmieniać fillStyle na jakie tam chcesz kolorki i to tyle.
Dzięki serdeczne. Zerknij proszę jeszcze na mój komentarz niżej. Chcę coś takiego osiągnąć, ale zupełnie nie wiem jak tego dokonać.
0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2019 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,690 p.)

Zrozumieć Programowanie - https://ksiegarnia.pwn.pl/Zrozumiec-programowanie,688790689,p.html omawia to niskopoziomowo. Do pracy z front-endem wystarczą Ci materiały z MDN.

Dziękuje,

..temat chcę zgłębić bo chcę wykonać coś takiego

..ten punkt 4 otwierany będzie dynamicznie.

Jak to wszystko zrobić krok po kroku?

komentarz 8 kwietnia 2019 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)
Trochę w złą stronę myślisz. Canvas tudzież bitmapy są używane do gier, skomplikowanych grafik czy animacji na stronie. To co pokazałeś uzyskasz dzięki użycia metody:

classList.toggle('class_new');

Możesz przetogglować (przełączyć)
display: none;
na display: block !important;

poczytaj o tym, to bez problemu załatwisz sprawę, żadnych bitmap nie potrzebujesz
komentarz 9 kwietnia 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Doprecyzuje jeszcze. Docelowo ma to być nr 1 i nr 4 tylko. Pozostałe 2 i 3 pokazałem tylko, by wyjaśnić co ma się dziać. Czyli będzie to tylko ten JEDEN kształt z możliwością naciśnięcia by dynamicznie otworzyć okienko do przeglądania zdjęć.

Czy wtedy wciąż obowiązują te metody, które podałeś? Kurcze patrze na te metody i dla początkującego to jakiś kosmos :)

Mógłbyś jeszcze wyjaśnić jak 'wpasować' te zdjęcia do tego kształtu?
komentarz 9 kwietnia 2019 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)
Nie zaczynaj w takim razie od kosmosu  :)
Pamiętam kiedy zaczynałem js po przejściu z niskopoziomowego c++, zdecydowanie inne podejście, bardziej obiektowe. Polecam ci pooglądać nieco tutoriali, pan MZ i slajdy, później zainteresować się jquery, a nie rzucać się na głęboką wodę. Zrób prostsze rzeczy w js, dałem ci trop na pasującą metodę, więcej nie poradzę

Tak obowiązują*
Dobrze, będę działał. Dziękuję serdecznie.

@program naczelny, A mógłbyś jeszcze polecić stronę lub książkę wg. Ciebie godną polecenia gdzie można rozwiązywać zadania z JavaScript?

komentarz 9 kwietnia 2019 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)
polecam stack overflow i pracę
komentarz 10 kwietnia 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Rozumiem.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 187 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 770 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,162 wizyt

93,721 zapytań

142,651 odpowiedzi

323,267 komentarzy

63,270 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...