• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gdzie uzyskać informacje na temat bitmap, pixeli i pracy z nimi przy tworzeniu stron www?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
338 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Witajcie,

próbuje zrozumieć temat bitmap i tego wszystkiego co potrzebne przy tworzeniu grafiki na stronach www czyli przede wszystkim jak dobrać się do pixeli by móc zmieniać ich kolor itd.

Czy ktoś z Was może oprócz własnej wiedzy podpowiedzieć może jakąś książkę lub tutorial warty obejrzenia?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2019 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)

Z mojej strony polecam ci używanie canvas - HTML5 to naprawdę piękny twór, a dostarczając możliwość rysowania na płótnie stał się silnym zamiennikiem chociażby flasha.  Po co książkę - wszytko znajdziesz w internecie. 

https://webroad.pl/html5-css3/740-html5-canvas-podstawy

komentarz 8 kwietnia 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Fajnie, dziękuję. Nie mogę znaleźć tematu o bitmapach i kolorowaniu pikseli (najlepiej byłoby po polsku).
komentarz 8 kwietnia 2019 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)
w canvas możesz poprostu tworzyć kwadraty 1 / 1, zmieniać fillStyle na jakie tam chcesz kolorki i to tyle.
komentarz 8 kwietnia 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Dzięki serdeczne. Zerknij proszę jeszcze na mój komentarz niżej. Chcę coś takiego osiągnąć, ale zupełnie nie wiem jak tego dokonać.
0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2019 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,410 p.)

Zrozumieć Programowanie - https://ksiegarnia.pwn.pl/Zrozumiec-programowanie,688790689,p.html omawia to niskopoziomowo. Do pracy z front-endem wystarczą Ci materiały z MDN.

komentarz 8 kwietnia 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)

Dziękuje,

..temat chcę zgłębić bo chcę wykonać coś takiego

..ten punkt 4 otwierany będzie dynamicznie.

Jak to wszystko zrobić krok po kroku?

komentarz 8 kwietnia 2019 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)
Trochę w złą stronę myślisz. Canvas tudzież bitmapy są używane do gier, skomplikowanych grafik czy animacji na stronie. To co pokazałeś uzyskasz dzięki użycia metody:

classList.toggle('class_new');

 
Możesz przetogglować (przełączyć)
display: none;
na display: block !important;

poczytaj o tym, to bez problemu załatwisz sprawę, żadnych bitmap nie potrzebujesz
komentarz 9 kwietnia 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Doprecyzuje jeszcze. Docelowo ma to być nr 1 i nr 4 tylko. Pozostałe 2 i 3 pokazałem tylko, by wyjaśnić co ma się dziać. Czyli będzie to tylko ten JEDEN kształt z możliwością naciśnięcia by dynamicznie otworzyć okienko do przeglądania zdjęć.

Czy wtedy wciąż obowiązują te metody, które podałeś? Kurcze patrze na te metody i dla początkującego to jakiś kosmos :)

Mógłbyś jeszcze wyjaśnić jak 'wpasować' te zdjęcia do tego kształtu?
komentarz 9 kwietnia 2019 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)
Nie zaczynaj w takim razie od kosmosu  :)
Pamiętam kiedy zaczynałem js po przejściu z niskopoziomowego c++, zdecydowanie inne podejście, bardziej obiektowe. Polecam ci pooglądać nieco tutoriali, pan MZ i slajdy, później zainteresować się jquery, a nie rzucać się na głęboką wodę. Zrób prostsze rzeczy w js, dałem ci trop na pasującą metodę, więcej nie poradzę

Tak obowiązują*
komentarz 9 kwietnia 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Dobrze, będę działał. Dziękuję serdecznie.
komentarz 9 kwietnia 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)

@program naczelny, A mógłbyś jeszcze polecić stronę lub książkę wg. Ciebie godną polecenia gdzie można rozwiązywać zadania z JavaScript?

komentarz 9 kwietnia 2019 przez program naczelny Gaduła (3,320 p.)
polecam stack overflow i pracę
komentarz 10 kwietnia 2019 przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
Rozumiem.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 88 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kubs Mądrala (5,190 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 396 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,020 wizyt

92,538 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,923 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...