• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zgrać plik z rozszerzeniem .exe? C++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
363 wizyt
pytanie zadane 18 marca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Miki123 Nowicjusz (120 p.)
edycja 18 marca 2019 przez Miki123
Mam mały problem ze zgraniem pliku .exe na pendriv'a, mianowicie napisałem program w c++ używając do tego biblioteki SFML. Gdy odpalam program na moim komputerze działa bez problemu ale gdy chcę odpalić go na innym program zwraca errora i pisze ,,Nie znaleziono pliku  sfml_system-d-2.dll. Czy można sobie z tym jakoś poradzić. Na zakończenie dodam że korzystam z windows 10 64-bit i gdy odpalam na własnym komputerze sam plik .exe (bez pomocy C::B) to wyświetla się ten sam error.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 marca 2019 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
  1. Biblioteki z rozszerzeniem `-d` powinny być używane jedynie w wersji debug. Do tworzenia wersji release (dla klienta końcowego) używamy bibliotek bez tego rozszerzenia. Oba rodzaje plików posiadasz w paczce z SFML, zaś wersje debug i release są wspierane przez większość środowisk programistycznych.
  2. Możesz dodawać biblioteki dynamiczne razem z programem, ale istnieje możliwość linkowania bibliotek statycznie. Dzięki temu cały potrzebny kod jest przechowywany w samym pliku wykonywalnym, chociaż wypacza to trochę ideę bibliotek współdzielonych pomiędzy różnymi modułami (ale każdemu wg potrzeb). Samo linkowanie statyczne zostało opisane na stronie SFML.
komentarz 18 marca 2019 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Odpowiadając dokładnie na twoje pytanie, wystarczy dodać do katalogu, w którym znajduje się plik exe, biblioteki DLL, o które prosi system operacyjny. Na upartego mogą być nawet te do wersji debug.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 107 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 186 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2017 w C i C++ przez blllaze Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 282 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...