• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Projektowanie CV - Pytanie osoby która pierwszy raz będzie się ubiegać o prace.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
654 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Cześć wszystkim, jestem 19 letnim chłopakiem kończącym technikum informatyczne. Mam do was pytanie, ponieważ zawsze lubiłem wychodzić z konwencji, tak jak i teraz chcę to zrobić. Chciałbym się dowiedzieć, czy próby "wyjścia poza konwencje" są opłacalne. Chodzi mi o stworzenie własnego wzoru do CV, dodaniu własnych kolorów życia.
Czy ma sens projektowanie CV graficznie, i np żeby miało to smaczek CV na stanowisko programisty web developera zaprojektować tak na wzór, by gdy potencjalny pracodawca będzie patrzeć CV wyglądało ono niczym strona internetowa.
Czy takie kombinowanie w kolory, kontrasty, i szczegółowości w CV ma sens?

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 12 marca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 12 marca 2019 przez Adrian1999
 
Najlepsza
Miałem okazję już widzieć i analizować trochę CV i przyznam szczerze, że wszystkie wersje typu strona www czy wybajerowane doc, a nawet prezentacje (tak... i takie przypadki się trafiają) - są wg mnie po prostu śmieszne.

W mojej ocenie najlepsze CV to takie, które mieści się na 1-2 stronach A4 i jest napisane w nim krótko np. jakie kończyłeś szkoły, jakie masz doświadczenie, jakie znasz technologie, w czym chciałbyś pracować itp. Krótko i zwięźle.

Strony www mają wg mnie jedną ogromną wadę - nie wydrukujesz sobie jej i nie położysz przed kandydatem na rozmowie aby móc sobie na wydruku zrobić jakieś notatki itp.

Pamiętaj, chcesz być programistą, a nie grafikiem czy UX designerem.

Jeśli robiłeś jakieś swoje projekty to wypisz je w CV, da link do swojego GH itp. Napisz co Cię dokładnie interesuje, np. nie pisz, że znasz JS, PHP, Pythona, MySQL itp. itd. jeśli nie pracowałeś nigdy przy większych projektach bo takie wpisy są w CV śmieszne... i najczęściej okazuje się, że osoba, która pisze iż zna JS (czasami nawet wiara robi te śmiechu warte słupki i procenty na stronach) tak naprawdę nie zna JS prawie wcale i odpada na prostych pytaniach w stylu opisz czym jest asynchroniczność, opisz API Promise, powiedz czym są klasy w JS i dziedziczenie prototypowe, opisz metody wymiany danych client-server (tu nadal wiele osób uważa, że hasło Ajax załatwia temat w 100%) itp. itd.

Także reasumując, zrób CV metodą tradycyjną, niech będzie proste, czytelne, schludne, same konkrety i nie ściemniaj... nie pisz że znasz MySQL jak nie umiesz zrobić nieco bardziej rozbudowanego joina :) Ściemnianie to jedna z najgorszych rzeczy w CV, a niestety zdarza się nagminnie...
komentarz 12 marca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
i taka sugestia... wysyłaj CV jako plik PDF, nie jako doc czy, co gorsza... nie rób share na dokumencie google... :) Może i to brzmi śmiesznie, ale uwierz mi, są i tacy giganci :D
komentarz 12 marca 2019 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Wow... Mega dzięki za porady, są porządne i widać doświadczenie z nimi związane jako pracodawca w branży. Mam pytanie, rzeczy typu certyfikaty z C++ / Autocad / ECDL warto wpisywać? To są papierki które sponsorowała szkoła, i tak na serio tylko do wypychania CV.
Druga sprawa, to przy projekcie PHP, pracującej z PDO mogę już użyć stwierdzenia że MySQL znam w podstawie tak? Mam jeden duży projekt który jest w takiej czystej wersji php oraz javascript, a łączy się on z MySQL też.
1
komentarz 12 marca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
certyfikaty - hmm... powiem tak, wszyscy wiedzą, że wiele z nich jest mało wartościowa, ale z drugiej strony jest to jakaś oznaka tego, że chcesz się wybić w tłumu, nauczyć czegoś więcej itp. Także nie jest to źle postrzegane, ale też nie oczekuj "łał" na ich widok :)

co do tej apki o której piszesz to może po prostu wrzuć ją na publiczne repo, albo na prywatne + daj dostęp jeśli z jakiś przyczyn nie możesz upubliczniać (ale raczej lepsza jest opcja nr 1) i opisz w 2-3 zdaniach co to za projekt.

I tu taka sugestia, poświęć trochę czasu na zrobienie jakiegoś sensownego opisu w readme, jakieś prostej dokumentacji itp. Spróbuj może napisać kilka prostych unit testów aby pokazać, że wszedłeś w ten temat (to jest dziś podstawa przy większych apkach). Jeśli to możliwe, to wystaw jakieś demo aplikacji np. na gh pages albo na jakimś darmowym czy tanim hostingu, nie na cba gdzie jest miliard reklam (możesz wykupić jakiś hosting np. za 30-50zł na rok i pokażesz tym, że faktycznie myślisz poważnie o rozwijaniu się).
1
komentarz 12 marca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
aha i taka drobna sugestia... możesz mieć e-mail typu kwiatuszek-satanista@buziaczek.pl albo jan.kowalski@wp.pl ... myślę, że wiesz o co mi chodzi :) Nikt nie mówi od razu o kupowaniu własnej domeny... ale pamiętaj, że czasem, szczególnie w oczach rekruterów, takie szczegóły mogą mieć znaczenie (wyobraź sonie teraz 100 CV na skrzynce i pól dnia na ich odsianie :)
komentarz 12 marca 2019 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Mam VPS-a na digital serwerze, i myślę na nim pracować. I w sumie pracuje na nim, i prawdopodobnie się to nie zmieni.
Czyli według Pana np, lepiej się skupić na rozwinięciu konkretnie jednego projektu, niż np skończenie poprzedniego projektu aby mieć do wpisania dwa różne?
komentarz 12 marca 2019 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Wymyśliłem swój nick którym zamierzam się posługiwać w sferze IT, myślę że dość normalnie brzmi: Zilib. I na nim opieram swoje nowe maile etc.
1
komentarz 12 marca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Czyli według Pana np, lepiej się skupić na rozwinięciu konkretnie jednego projektu, niż np skończenie poprzedniego projektu aby mieć do wpisania dwa różne?

Nie "Pana", to raz :) a dwa to wg mnie tak, powodów jest wiele, ale najważniejsze to fakt, że jeden duży projekt pokazuje czy umiesz rozwiązywać kompleksowe problemy. Często gdy robisz pojedyncze mikro projekty to w ogóle nie zdajesz sobie sprawy z tego jak działa cała aplikacja.

+2 głosów
odpowiedź 12 marca 2019 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
Jeśli idziesz na grafika albo jakiegoś designera miałoby to sens

W każdym innym przypadku na pierwszym miejscu jest czytelność, kolory nie mają takiego znaczenia
Klucz to szybkie znajdowanie określonych informacji na kartce

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,699 wizyt
pytanie zadane 14 września 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez demotywatorking Obywatel (1,210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 493 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 1,115 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2018 w PHP przez sapero Gaduła (4,100 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...