• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co warto się uczyć, technikum informatyczne, samodzielna nauka,

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,780 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Nieprofesjonalny Użytkownik (890 p.)
Cześć! Jestem uczniem 8 klasy, stoję przed wyborem technikum. Zamierzam pójść na kierunek technik informatyk (technikum nr 9 w Krakowie, na Loretańskiej), czytałem na internecie różne opinie. Wywnioskowałem tyle, że w samej szkole za wiele się nie nauczę i podstawą jest nauka samodzielnie, w domu. Gdy pójdę do szkoły będę miał 5 lat, chce ten czas mądrze spożytkować żeby potem nie obudzić się po kilku latach nic nie umiejąc. Dlatego mam kilka pytań.

1. W jakie (konkretnie) działy informatyki najlepiej zobaczyć? Jakie są najbardziej przyszłościowe, co może się przydać, na czym powinienem się skupić?

2. Czy wybór technikum informatycznego jest dobry?

3. Jeśli znacie jakieś miejsca, kursy, książki godne polecenia, które mogą pomóc to bardzo proszę.

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 marca 2019 przez Tpk Nałogowiec (40,100 p.)
edycja 11 marca 2019 przez Tpk
1. Dość popularnym obecnie i prawdopodobnie dalej będzie AI, poza konteneryzacja oraz wirtualizacja usług, swoje miejsce znajdzie też na pewno bezpieczeństwo oprogramowania. Dalej będzie potrzeba rąk do jego wytwarzania (oprogramowania).

2. Jeżeli masz na siebie plan, wiesz co zrobić i jak to rozegrać (później ~ gdy przyjdzie wybór praca / studia lub oba) to jak najbardziej, jeżeli dobrze Ci idzie w szkole i starasz się trzymać wszelkie oceny w szachu to nw czy wybór jakiegoś liceum i szybszy skok dalej (studia) nie będzie Ci bardziej na rękę (choć tak czy siak to tylko papier który nic nie znaczy jeżeli masz umiejętności).

3. Tutaj taka mała złośliwość z mojej strony (~ sory) ale podstawą tego zawodu jest umiejętność szybkiego wyszukiwania informacji w internecie i nie tylko, jeżeli już na starcie nw gdzie szukać to... to forum to kopalnia wiedzy na ten temat :)
komentarz 12 marca 2019 przez Nieprofesjonalny Użytkownik (890 p.)
Okej, dzięki bardzo! Słyszałem również że warto się uczyć programowania baz danych, czy to prawda?
komentarz 12 marca 2019 przez Tpk Nałogowiec (40,100 p.)
edycja 12 marca 2019 przez Tpk
Bazy danych w przypadku technika-informatyka to przede wszystkim składnia języka SQL, i wszechobecny MySQL jeżeli znajdzie się osoba (w domyśle nauczyciel) która powie, że istnieją bazy relacyjne i nierelacyjne to już można będzie to uznać za swego rodzaju sukces nauczania. Szkoda to mówić ale jeżeli będziesz się chciał coś dowiedzieć na przykład na temat PostgreSQL czy nierelacyjnych jak MongoDB, Redis  to pozostaje samodzielne przeszukiwanie internetu.
komentarz 14 marca 2019 przez Nieprofesjonalny Użytkownik (890 p.)
A od czego warto zacząć? Bo zacząłem się uczyć c++, wcześniej nie miałem z tym za wiele wspólnego, bardziej z grafiką
komentarz 14 marca 2019 przez Tpk Nałogowiec (40,100 p.)
C++ jak najbardziej możesz się uczyć, tak naprawdę w pewnym momencie zdasz sobie sprawę, że niezależnie od języka, głównie chodzi o logikę działania - język to w tym przypadku jednie sposób na wyrażanie pomysłu. Możesz się nauczyć Python'a, C++, C, Javy i wszystkie one w pewien sposób są takie same: instrukcje warunkowe, pętle, zmienne, funkcje, tablice...

W części z nich pewne rzeczy wykonasz łatwiej w innych trudniej ale to wciąż będzie działać. Ucz się przede wszystkim podstawowych konceptów ~ np. OOP czy wzorce projektowe i czystego języka, mając podstawy jesteś w stanie bez większych problemów korzystać z API firm trzecich i tworzyć niesamowite rzeczy. Natomiast jeżeli chcesz programowanie połączyć z grafiką to Unity czy UnrealEngine są ciekawą drogą rozwoju, programiści gier wciąż są pożądanym towarem.
+2 głosów
odpowiedź 11 marca 2019 przez Daichi Obywatel (1,250 p.)
Na przykładzie mojego technikum (3TI) powiem Ci, że oprócz tego że się mało nauczysz, to jeszcze złych praktyk jeżeli o programowanie chodzi (typu inline style, brak znaczników z html5, stylowanie po id),  "luzy" w technikum inf. są ogromne i w większości przedmioty techniczne są wolne, więc jak masz na tyle samozaparcie żeby na lekcjach sam się uczyć, albo po prostu chcesz odciążyć sobie szkołę na rzecz nauki samemu to jak najbardziej polecam technikum.

P.S. Na pewno nie w każdej szkole są takie luzy.
komentarz 12 marca 2019 przez Nieprofesjonalny Użytkownik (890 p.)
Okej, dzięki. A wracając do pierwszego pytania, czego warto się uczyć, jakich języków programowania itp?
+1 głos
odpowiedź 12 marca 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Ja ci mogę powiedzieć z własnego doświadczenia. Sam kończyłem liceum. Jednak programowalne i uczyłem się sam z internetu. W tej branży najważniejszy jest samodzielny rozwija, nic cię nie nauczy tak jak samodzielna nauka. Zresztą pomysł ile w danym roku ludzi kończy liceum, technikum nie mówiąc już o studiach a i tak często gęsto nie mają pracy. Jeśli nie będziesz się sam rozwijał będziesz przeciętny.
komentarz 12 marca 2019 przez Nieprofesjonalny Użytkownik (890 p.)
Wiem, przecież sam o tym napisałem w pytaniu (: A mógłbyś jeszcze odpowiedzieć na pierwsze pytanie?
komentarz 12 marca 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Ja na twoim miejscu zainteresował bym się sztuczna inteligencja, apkami web i apkami na Androida i coś z tego wybrał co cię interesuje.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 2,157 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,454 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...