• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Po zmianie płyty głównej w laptopie komputer nie startuje

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
179 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2019 w Sprzęt komputerowy przez Mateusz Sokołowski Nowicjusz (140 p.)
Witam mam problem dość nietypowy, przynajmniej dla mnie. Mam do zrobienia asusa k52f , plyta padla po zalaniu. Zakupiłem uzywana z tego samego modelu, bez procesora bo mój jest sprawny. Intel.Core i3 350m. Osoba od której kupiłem mówi że plyta jest sprawna. I tu pojawia się problem. Laptop po odpaleniu zakręci ra wentylatorem i nic. Próbowałem bez ramu z ramem itp. To samo. Zasilacz jest okej ale niepokoi mnie jedno. Moja plyta miała oznaczenie k52f rev 2.0 ta nowa ma k52f rev 2.2. Co mogę zrobić w zaistniałej sytuacji? Ktoś sugerował aktualizację biosu ale nie wiem jak mam to zrobić. Stara plyta uwalona a na tej komp wcale nie wstaje

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 lutego 2019 przez Christopher Dula Obywatel (1,100 p.)
Jedyne 2 możliwości:

1.Jesteś pewny ze twój procesor jest sprawny ? i poprawnie zainstalowany/zalutowany ?

2.Istnieje możliwość ze płyta główna jest niesprawna.

Rev2.0 od rev 2.2 powinna mieć co najwyżej innego biosa,jakieś zmiany kosmetyczne,raczej bym się tym nie przejmował,powinna wstawać a w najgorszym razie dawać beep coody.

Miałem podobną sytuacje,i gniazdo procesora było uwalone,objawy były identyczne,zakręcił wentylatorami i nic więcej.
komentarz 18 lutego 2019 przez Mateusz Sokołowski Nowicjusz (140 p.)
Sprzedający twierdzi, że na 100% działa niby daje 14 dni gwarancji na płytę aczkolwiek nie wiem czy mi to przyjmie, jeśli mu odpali. Procesor jest sprawny , bo wczesniej była diagnoza płyty poprzedniej która umarła i podpinali osobno procesor i był sprawny.
komentarz 18 lutego 2019 przez Mateusz Sokołowski Nowicjusz (140 p.)
Tyle co jeszcze mogę powiedzieć to to, że procesor się nagrzewa w ciagu tej 1 sekundy kiedy zakręci wentylator

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 913 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 221 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2020 w Sprzęt komputerowy przez Gring.l Nowicjusz (160 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 367 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2019 w Sprzęt komputerowy przez Przemek49 Obywatel (1,260 p.)

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,662 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...