• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy przy zmianie płyty głownej i karty graficznej musze zmienić system

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
913 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2018 w Systemy operacyjne, programy przez 25GuDbEs Początkujący (360 p.)
Witam ostatnio postanowiłem usprawnić swój komputer o nową płytę główna ,MSI b85 g 43 Gaiming  kartę graficzna radeona zasilacz na mocniejszy i dysk ssd 240 gb (procesor i5 4460 kość ramo ddr3 1600mhz dysk SSHD 1 tb zostają ) moje pytanie brzmi czy po tej wymianie muszę kupić nowy system informatyk powiedział mi że nie mogę przenieś go z sshd na ssd bo nie będzie dzałał bo wymieniłem kartę graficzna i płytę głownom i właśnie o to chodzi czy przy wymienie karty graficznej i płyty głownej trzeba zmienieać system na nowy czy nie można go poprostu przenieś z dysku na dysk ponieważ chciał bym aby system po usprawnieniu komputera znalazł się na ssd

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 13 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Powiem Ci z własnego doświadczenia, a przerabiałem to już parę razy w życiu... Gdy zmieniasz płytę to rób od nowa instalkę windowsa... Teoretycznie można puścić pełne doinstalowanie sterowników do całego sprzętu (różne mostki itp.) ale w praktyce zawsze kończyło się to jedną wielką kupą i formatem :)

Także w tej chwili przy każdej takiej zmianie odradzam próby utrzymania obecnego systemu, bo z mojego doświadczenia wynika, że wcześniej czy później coś się ... więc najlepiej skopiuj wazne dane, podpinaj nową płytę i rób format z nową instalką.
komentarz 14 sierpnia 2018 przez 25GuDbEs Początkujący (360 p.)
Dziękuje za odp czyli z tego co Pan napisał nie warto bawić się w to co jest już zainstalowane i doinstalowywać różne sterowniki na dysku tylko no i tu jest problem bo za bardzo ja sie nie znam na na tym jak się instulje system i w jaki sposób to jest zadanie informatyka (wiem mogę sie spytać informatyka ale jeszcze komputer jest u mnie a ja robi kosztorys) ale tak dla mojej wiadomości czy muszę kupować od nowa licencje Windowsa czy nie ? :)
komentarz 14 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
nie, licencje masz i jest ona wazna :) musisz miec gdzies naklejkę z numerem seryjnym a płytę z winda mozesz mieć dowolną.
komentarz 14 sierpnia 2018 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
Oj, jeśli ma wersję OEM, to po wymianie płyty może mieć problem z aktywacją.
komentarz 14 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
aha fakt, jest coś takiego z windami że kupowało się go razem ze sprzetem, ale nigdy nie byłem dobry w te klocki microsoftu z licencjami...
komentarz 14 sierpnia 2018 przez 25GuDbEs Początkujący (360 p.)
No komputer był kupiony w media Markt złożony i zainstalowanym przez nich systemem

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 179 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 221 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2020 w Sprzęt komputerowy przez Gring.l Nowicjusz (160 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 367 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2019 w Sprzęt komputerowy przez Przemek49 Obywatel (1,260 p.)

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,662 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...