Witam
Wiem że jest to wątek nr 3263e13 o podobnej tematyce ale chciałbym też dowiedzieć się coś na temat rekrutacji do pracy w IT.
A więc kończe za jakiś czas 3 klase Gimnazjum (jestem ostatnim rocznikiem) no i trzeba oczywiście wybrać jakąś szkołę średnią.
TECHNIKUM vs LICEUM
Ja chciałbym iść do Technikum, ponieważ nie wiem czy aby na pewno pójdę na studia i wydaje mi się że będę mógł się skupić bardziej na przedmiotach które chce się uczyć i które mnie interesują. Ale tutaj pojawia się druga "wygodniejsza" opcja. Oczywiście Ojciec chce abym poszedł do Liceum i mógłbym dojeżdżać o normalnej godzinie do szkoły i wracać prawie od razu po skończeniu zajęć a aby dojechać do technikum będę musiał wstawać wcześniej i iść na autobus i po skończeniu zajęć będę musiał czekać na drugi autobus.
Technikum: http://zstslubice.edu.pl
Liceum: http://www.liceum-kostrzyn.com
Poziom nauczania w szkole tak właściwie mnie nie obchodzi a nawet wole żeby był luz, ponieważ już jakiś poziom wiedzy posiadam i wole uczyć się samemu. Nie twierdze że jestem "specjalistą" i "ekspertem" ale pewnego dnia zajrzałem do podręcznika od informatyki z drugiej klasy Liceum i to co tam było już wiedziałem, oczywiście były jakieś tam "ciekawostki" o których nie wiedziałem ale były to raczej "pierdoły".
Głównie interesuje się programowaniem, bezpieczeństwem w sieci (wiadomo o co chodzi) i podchodze powoli do elektroniki. Znam Język C++ i stworzyłem w nim juz pare projektów i uczę się C. Po prostu nie jestem totalnie zielonym typem który interesuje się informatyką bo gra w gry i zrobił kilka razy formata kompa.
Rynek pracy
A teraz bardziej pytanie do osób które pracują albo pracowały lub są rekruterami (czy jakoś tak, mam nadzieje że ktoś taki na tym forum jest). Czy trzeba mieć ten magiczny papierek ze studiów aby mieć godziwą prace czy rzeczywiście rynek się zmienia i liczą się bardziej umiejetności praktyczne itp. , a tym papierkiem pracodawca się jedynie podetrze i zwróci tylko na nas chwilową uwagę. Czytałem na różnych forach jak to jest ale wątki te są zazwyczaj stare i lub brakuje w nich torche wiecej informacji a chciałbym sie dowiedzieć jak jest teraz a nie jak było kiedyś.
Wydaje mi się żę ten wątek przyda się też innym