• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór języka programowania, który zapewni mi przyszłość

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
7,834 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2015 w Nasze projekty przez bialyzkiw Nowicjusz (170 p.)
Cześć, może to głupio zabrzmi ale mam głupiomądre pytanie. Otóż moja przyszłość (w chwili obecnej mam ukończone 18 lat) będzie na 90 procent opierać się na komputerze (praca w biurze etc.). Idę za chwilę do trzeciej klasy licealnej, nie mam planów na przyszłość. Dlaczego na 90 procent? Jestem chory od dziecka (genetycznie), co nie pozwala mi zrobić prawa jazdy (wszelka praca kierowcy odpada więc z miejsca), manualnie jestem do niczego (przez wzrok, śrubki, śrubeczki, mechanizacja odpada). Pozostaje mi albo tłumaczenie, albo programowanie lub grafika (z nią też może być problem właśnie przez wzrok i manualnie, nawet z tą komputerową). Teraz naszla mnie myśl (woow w końcu po tylu latach), że czemu by nie wykorzystać tych -nastu godzin dziennie siedzenia przed komputerem na coś pożytecznego, co mi się może przydać i co w jakimkolwiek stopniu może mi pozwolić na *przetrwanie* potem. Im szybciej się czegoś nauczę, tym lepiej. (Nie chodzi o niechlujność, a o wiek). Teraz jest czas wakacji więc  tak czy owak nic nie mam do roboty. Tutaj w końcu nasuwa się moje pytanie. Nigdy wcześniej nie programowałem/nie pisałem. Zwykle robiłem coś na gotowym już CMSie (jakieś tam IPB) ale to tylko wypełnianie gotowych rzeczy (np. tworzenie szablonu, wowo.. pozaznaczaj, stwórz) nigdy nie siedziałem przy tym od strony czysto kodowej. Teraz w końcu do meritum. Jaki język moglibyście mi polecić i dlaczego? Czy zabierać się za Javę? Czy za C++, a może za coś innego? Który język jest od czego (jeśli podajecie już tipy) byłbym wdzięczny za długie i konkretne odpowiedzi. Wiem, że niektórzy z was powiedzą mi: Wybierz to, co Cię interesuje. Ale jak mogę to wybrać skoro nigdy przy tym nie siedziałem?

11 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 17 lipca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Cześć, ja powiem od razu to czego nie chciałeś usłyszeć: wybierz to co Cię interesuje. A dlaczego to już wyjaśniam i to na własnym przykładzie. Moje początki programowania (jeśli to można tak nazwać) zaczęły się od programu Game Maker (taki programik do łatwego tworzenia jakiś mini gier, trochę kodu trochę trybu graficznego, nic szczególnego). Oczywiście po chwili to było dla mnie za mało i chciałem przejść już na jakieś poważne programowanie - no i wybrałem standardowo C++. Zacząłem się go uczyć, wszystko pięknie, dłuższy czas się uczyłem ale w pewnej chwili zacząłem też technologie webowe. Tam gdzieś liznąłem trochę HTMLa później PHP i to zaczęło mi się na prawdę podobać. Finał tego jest taki że C++ znam na poziomie no średnim a technologie webowe są moją ulubioną dziedziną, pracuję z nimi na codzień i właściwie to właśnie z nimi wiążę swoją przyszłość. Jak więc mógłbym teraz Ci powiedzieć wybierz język .... skoro być może akurat on tobie nie podpasuje? Może Tobie spodoba się inny? Skoro masz tak dużo czasu to spróbuj każdego z nich po trochę i będziesz wiedział.

Inna sprawa jest taka że C++ polecany jest na start jako język taki podstawowy od którego później można łatwo przejść na inne. Niektórzy to popierają, niektóry nie, pan Mirosław mówi na swoich filmikach że C++ jest solidną podstawą do większości innych. Tu nie chodzi tylko o samą składnie języka bo ona dla każdego jest inna a raczej  zrozumienie samego programowania i samego myślenia jak rozwiązać dany problem w programowaniu, jak do tego podejść itd.

I jeszcze jedna sprawa. W mojej ocenie programowanie musisz lubić. Jeśli będziesz programował na siłę - a bo nie ma innego zajęcia albo a coś tam zrobię i będzie dobra kasa - to w mojej ocenie nie zrobisz zupełnie nic. Rozumiem, że na razie nie znasz programowania ale gdy już zacznie i stwierdzisz że dla Ciebie to jest nudne, nie ciekawe i wcale Cię to nie interesuję to niestety nie wróżę dobrej przyszłości. Ale to jak mówię trzeba najpierw coś poznać żeby ocenić czy to jest fajne czy nie.

No także podsumowując na Twoim miejscu zacząłbym od C++ jako podstawy a później zainteresowałbym się troszkę każdym językiem i sprawdził co będzie dla mnie ciekawe ;) Oczywiście pisząc każdym nie mam teraz na myśli że masz brać kursy i uczyć się wszystkich języków jakie są na świecie ale chociaż poznać podstawy tych najbardziej znanych popularnych i na tej podstawie ocenić co Ci się podoba. Uf trochę się rozpisałem ale mam nadzieję że chociaż trochę mój własny przykład Cię nakieruje na dobry wybór.
+3 głosów
odpowiedź 17 lipca 2015 przez niezalogowany
Już dużo osób się wypowiedziało, najbardziej Arek, jak widać. Ale ja może coś jeszcze dopowiem i zbiorę to w kupę ;)

Zależy od tego, co chcesz robić. Jak gry komputerowe, to najlepszy C++ (oczywiście też jest używany do tworzenia programów dekstopowych, ale że niby o wiele mniej, niż inne języki). Jak aplikacje, to Java albo C#. Jak chcesz od strony webowej, czyli strony internetowe różnego rodzaju, to HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL...

To zależy od upodobania, czyli tak jak już powiedział też Arek powiem od razu to, czego nie chciałeś usłyszeć ;) Jeśli nie wiesz jednak co wybrać, to ja ci polecam C++, to jest język, który ma wszystko w jednym, jest najlepszy, najszybszy, programista ma nad nim wielką władzę, wszystko zależy od programisty, czyli nie tak jak w np. Javie, programista napisze jedno, a o drugie zatroszczy się kompilator. Jeśli C++ wyda ci się trochę za trudny, to może zajmij się HTML, CSS i ogólnie webowymi językami.

Ja tylko radzę, tak jak większość użytkowników, wybieraj co chcesz ;)

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru!
komentarz 17 lipca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Właśnie, zapomniałem wspomnieć o przeznaczeniu, bo przecież niektóre języki służą tylko do niektórych rzeczy np. w HTMLu i PHP zrobisz tylko stronę, C++ jest bardziej wszechstronnym językiem ale już strony w nim nie zrobisz dlatego też ważne jest to co chciałbyś robić. Tyle że jeśli tego nie wiesz no to możesz właśnie iść od strony języków i w tym który Ci się spodoba pisać to co się da.

Dzięki Filip że to napisałeś, umknęło mi gdzieś przeznacznie języków ;)
komentarz 17 lipca 2015 przez niezalogowany
No, rzeczywiście, w C++ strony nie zrobisz :D Chociaż podobno można... No, ale w HTML-u już programu nie zrobisz ;)

Nie ma za co. I tak bardziej się wypowiedziałeś ;)
0 głosów
odpowiedź 17 lipca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Do nauki na początek wybierz C++. Niby strasznie ostatnio wszyscy krytykują zaczynanie od C++, ale w tym wypadku nie wiesz czego chcesz się uczyć, więc to jest nieuzasadnione. Możesz się go szybko nauczyć dzięki materiałom Mirosława Zelenta. Jak już go ogarniesz to teraz masz wybór, albo programowanie webowe, albo aplikacje biznesowe, ewentualnie aplikacje mobilne. Do tego 1 musisz się nauczyć HTML/PHP/CSS/JS. Jak znasz C++ będzie łatwo pojąć PHP, ale JavaScript to już inna bajka. Do aplikacji biznesowych są 2 główne języki, Java i C#. Oba są bardzo podobne do C++ więc nie będzie dużych problemów. Do aplikacji mobilnych też przydaje się Java i ewentualnie znajomość XML.

0 głosów
odpowiedź 17 lipca 2015 przez Wiciorny Ekspert (270,170 p.)
C++ stanowi podstawe do wielu innych języków uczy nie tylko samego programowania ale spojrzenia "OBIEKTOWO " NA program, co przydaje się w każdym innym języku. Do tego taki rodzaj programowania stosuje się również w prawie każdych programach, które stanowią duzy projekt.

Co zapewni Ci przyszłość? Kreatywność, obobowość, systematyczność i zaangarzowanie. Niestety musisz pracować... sam zaczynać od podstaw. szukac wiedzy w ksiazkach do C++/ lub tego co potrzebujesz. Masz internet + google ;] to potężna baza wiedzy nic więcej Ci nie potrzeba tylko włożenia to swojej pracy
komentarz 17 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Oczywiście ucząc się innych obiektowych języków także nauczymy się obiektowości i zdobędziemy Kreatywność, obobowość, systematyczność i zaangarzowanie.
0 głosów
odpowiedź 17 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Jest dużo pracy dla programistów Javy,(Jeśli o to ci chodzi) więc możesz od tego zacząć.

Jak ci się język nie podoba, możesz uczyć się na początek C++'a albo C#.
komentarz 17 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Powodzenia w wyborze języka po przez pryzmat  popularności...
komentarz 17 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
A dlaczego nie?

W czym problem?

Jeśli java ci się nie podoba to wybierz inne języki, śmiało, nikt ci nie zabroni.
komentarz 17 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Dlaczego nie? bo wtedy tworzy się masę pseudokoderów  którzy myślą,

"poucze się jacvy  2 miesiące i bende zarabiac kupe szmalu" naszęcie przez takie podejście   80% to debile które nie mają  o programowaniu.
komentarz 17 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
NIe podałem w senise "Ucz się! dużo chajsu dostaniesz!"

A w sensie "Może cie zainteresuje technologia Java? dużo ofert pracy jest więć to może cie zainteresuje do wejścia w świat programowania javy"
komentarz 17 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Tyle, że to nie jest żaden ale to żaden argument...
komentarz 17 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Co ci ta java zrobiła?

Ja podałem przykład prosty która zapewni mu przysłość w sensie zarobkowym.

Ale to nie oznacza że ma się tego uczyć,a raczej pokierować go i zainteresować, jeśli nie to trudno, niech wybiera inny.

Java jest ciekawa gdyż jest multiplatformowa, a taki typowy C++ to trzeba ciągle zmieniać kod aby działała na inne systemy, i piszemy "podwójnie" albo nawet "potrójnie" gdyż np. biblioteczka "windows.h" nie ma na linux;ie i trzeba zastosować inne rożwiązanie.
komentarz 17 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Ty chyba nie rozumiesz o co mi chodzi...  i nie chodzi mi tu  o  konretny jezyk tylko o kierowanie się ilością ofert pracy.  Skąd wiesz, że zapewni mu przyszłość?    Co za różnica w czym będzie kodził? może nawet w c  programować, jak będzie dobry to bez znaczenia... A wg ciebie, ucz się javy bo to daje 100% robotę i mnóstwo kasy...
komentarz 17 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Oczywiście w każdym języku można znaleść pracę.

Ale nie podał konkretych informacji a podał tylko "który zapewni mi przyszłość" i "jaki język moglibyście mi polecić i dlaczego? "

Więc wymieniłem Javę, i dlaczego warto się uczyć, w tym przypadku multiplatformowość i dużo ofert pracy.
komentarz 17 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Jasne, że java jest popularna, ma swoje zalety ale również wady->słaba wydajność. Generalnie nie zastanawiał bym się nad językiem jako takim tylko tym czym sie interesuje.
komentarz 17 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Jeszcze jednym małym minusem jest jego składnia i strumienie.

W C# strumienie wejscie i wyjscia są połączone a w Javie są dwa osobne i trzeba zrobić 2 dodatkowe zmienne aby zmienić strumień z np. wejscie na wyjscie.

A także trudno znaleść przyjemne środowisko programistyczne z przyjemną kolorową składnią.

Może i mało programuję w Javie (od 2 lat, cząstkowo), ale ma to coś w sobie że warto wrócić i się go nauczyć.
0 głosów
odpowiedź 17 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Java/c#  najpopularniejsze  jezyki  na dekstopy, choć serwisy też można stawiać, ale raczej nie te małe..

webowe to masz php/js/css/html (choć te dwa ostatnie to nie są jezyki programowania)

Wybierz  jedna drogę, kiedyś może sie przesiądzeisz na coś innego ale to już trzeba coś wiedzieć.
0 głosów
odpowiedź 17 lipca 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Hej, polecam ci C++ jest to język, który powinien znać każdy programista, nie ważne w jaką potem pójdziesz stronę. MIrosław spycjalnie nagrał dużo odcinków o tym żeby każdy mógł dość dobrze go się nauczyć i było mu łatwiej w nauce kolejnych języków. One czasami w dużej mierze opierają się właśnie na c++.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ErOzmh3BiXU&list=PLOYHgt8dIdoxx0Y5wzs7CFpmBzb40PaDo
komentarz 17 lipca 2015 przez bialyzkiw Nowicjusz (170 p.)
Jest jeden problem jeszcze, chcę wejść w C++, znalazłem filmik P. Mirosława i wchodząc na oficjalną stronę code blocks'a nie mogę go pobrać, bo linki prawdopodobnie wygasły. Chodzi mi o code blocks i kompilator.
komentarz 17 lipca 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
http://code-blocks.en.softonic.com/

Tylko przy instalacji, pamiętaj żeby odznaczyć wszystkie śmiecie, bo oni lubią na siłę ludzią .... wciskać :)
0 głosów
odpowiedź 17 lipca 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)
Ja bym zaczął od C, a później przeszedł na C++. Jak pójdziesz na studia informatyczne to prawdopodobnie na początek będziesz miał C (sprawdzałem na stronach niektórych uczelni, ale to zależy gdzie pójdziesz).
komentarz 27 maja 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Te dwa jezyki najbardzie potrafia odrzucic, od programowania
0 głosów
odpowiedź 27 maja 2017 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
A kto Ci powiedział, że nie możesz być kierowcą? Albo konstruktorem?

Tak, wiem, pomyślisz sobie, "o wypowiedział się ignorant który nie rozumie mojej sytuacji".

Poniekąd masz rację, bo nie mam takich problemów ja Ty, ale nie uważam byś nie był w stanie np:

Zacząć uczyć się programowania -> potem rozwijać swoje umiejętności w kierunku robotyki -> myślisz o grafice, więc zacznij konstruować na papierze "autocad" -> zaprojektuj i zakoduj robota, który pomoże Ci w szybkim i bezpiecznym poruszaniu się -> i przy okazji zarób kupę kasy.

Wiem, mam ogromną fantazję i wyobraznię, ale czy to co opisałem jest naprawdę nie realne? Sam nie musisz składać takiej maszynerii, możesz skorzystać z pomocy mechanika. Problemy są od tego by je rozwiązywać. Gdyby nie pewni braciszkowie, którzy mieli wizję i determinację, człowiek być może nigdy nie pokonał by ograniczenia grawitacji, a tak dzisiaj na niebie przemieszcza się miliony osób w jednej chwili.

Natomiast najważniejsze pytanie jakie może powinieneś sobie zadać zanim przeczytałeś moje banialuki. Czego tak naprawdę chcesz i co chcesz w życiu robić?

Jeśli jesteś z Warszawy? Napisz do mnie, może coś razem wymyślimy.
komentarz 27 maja 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Jak ty to wykopałeś? Post ma prawie dwa lata O_o
komentarz 27 maja 2017 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
A jakie ma to znaczenie. Forum z założenia ma charakter długowieczny, bo raz zadane pytanie może chcieć ktoś inny zadać i 10 lat pózniej, a odpowiedzi mają cel uniwersalny i mają pomagać rozwiązać problem który dotyka inne osoby.
0 głosów
odpowiedź 27 maja 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Łatwe są Ruby i Python, nowoczesne Kotlin i Scala. Do systemów i aplikacji desktopowych Rust, Go, Swift.
0 głosów
odpowiedź 27 maja 2017 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Ciężko wymienić jakiś konkretny język, ponieważ branża IT rozwija się naprawdę dynamicznie i przypuszczam, że będzie rozwijać się jeszcze dynamiczniej. Co za tym idzie nie jesteśmy w stanie przewidzieć jaki język będzie opłacalny za np. 10 lat. Poza tym czemu tylko jeden język? Ucz się np. dwóch.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 129 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 274 wizyt
+3 głosów
1 odpowiedź 378 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2021 w C# przez Firevis Nowicjusz (150 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...