• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozmazane tło - CSS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,532 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2019 w HTML i CSS przez ziomek7 Obywatel (1,060 p.)
edycja 22 stycznia 2019 przez ziomek7

Jak uzyskać rozmazana tło?

Stosuje kod 

background-image: url('img/montaz.jpg');

Tło te jest dla elementu  div który ma znaczniki <h1>. Kiedy używam standardowego  

filter: blur(8px);

wszystko zostaje rozmazane. Czy istnieje inny kod do rozmazania tylko tła?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 22 stycznia 2019 przez niezalogowany
Do jakiego selektora zastosowałeś filter? Do h1? Zastosuj go tylko do obrazka.
komentarz 22 stycznia 2019 przez ziomek7 Obywatel (1,060 p.)

Cały kod wygląda następująco:

	<div class="jumbotron jumbotron-fluid text-white text-center top">
		<div class="container">
			<h1 class="text-uppercase top-header">Odkryj <span class="text-warning">nową jakość</span> montażu</h1>
			<p class="top-text">Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Facilis quam in nostrum?</p>
		</div>
	</div>
.top {
	padding: 165px 0 175px;
    margin: 0;
	background-image: url('img/montaz.jpg');
	background-position: 50% 50%;
	background-repeat: no-repeat;
}

 

0 głosów
odpowiedź 22 stycznia 2019 przez niezalogowany

Tu masz odpowiedź: https://stackoverflow.com/questions/20039765/how-to-apply-a-css-3-blur-filter-to-a-background-image

W skrócie: jeden pojemnik na obrazek (i styluj go jak chcesz), drugi na content. Content leży na obrazku.

komentarz 22 stycznia 2019 przez ziomek7 Obywatel (1,060 p.)
Niestety nie udaje mi się dobrze zaimplementować tych klas. Czy byłbyś w stanie wysłać tu przerobiony kod. Serio próbowałem wiele kombinacji.  

+obu elementom daje pozycje fixed, co z resztą elementów na stronie?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 235 wizyt
pytanie zadane 29 października 2017 w JavaScript przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 185 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 532 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2020 w HTML i CSS przez UnexoN Nowicjusz (200 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...