• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozmazane znaki w aplikacji z electron

Object Storage Arubacloud
0 głosów
234 wizyt
pytanie zadane 29 października 2017 w JavaScript przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Cześć,

mam pytanko do osób, które miały okazję pracować z electron tworząc aplikacje "pseudo" desktopowe. Zrobiłem apkę z użyciem electrona, ale niestety wszystkie znaki są lekko rozmazane w porównaniu do odpalenia tej samej apki (ale nie poprzez electrona) bezpośrednio w Chrome, Firefox itp.

Miał ktoś podobny problem, bo nie wiem czy wina leży w Chromium i może da się to rozwiązać jakimiś specyficznymi dla tej przeglądarki CSS'ami? Ewentualnie może zmiana jakiś ustawień dla electrona? Będę jeszcze przeszukiwał dokładnie docs, SO itp. ale niestety czas mnie nagli co do decyzji czy się podejmę apki desktopowej dlatego piszę również tutaj.

Tak na marginesie aby uciąć ewentualną krytykę JS i desktop app - mam tę apkę w wersji "tradycyjnej SPA" ale zostałem poproszony o jej zrobienie w formie desktopowej i to rozwiązanie jest dla mnie najszybsze, tym bardziej, że apka to w zasadzie obecnie sam front z localStorage (prosta apka dedykowana, ale jeśli wszystko się pozytywnie rozwinie to w przyszłości dojdzie API z bazą i tutaj również JS z electronem ułatwi mi sprawę, tym bardziej, że mogę od razu w React/redux przygotować się na to).

Kwestia wydajności apki jest tutaj sprawą drugorzędną (dla osób chcących porównywać electron do czystego C++/Java). Generalnie electron w pełni mnie zadowoli w tym wypadku, tylko kwestia tego rozmazywania znaków... Nie jest to może bardzo uciążliwe, ale jednak nieco mało komfortowe.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 31 października 2017 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
wybrane 31 października 2017 przez Tomek Sochacki
 
Najlepsza

Jeśli mówimy o Windowsie, to Chromium nie umie w czcionki – sprawdziłbym, czy to nie jest przyczyną. Wiem, że rozwiązaniem było włączenie antyaliasingu w chrome://flags. Na pewno taką flagę da też się włączyć dla electrona.

komentarz 31 października 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
edycja 31 października 2017 przez Tomek Sochacki
Dzięki, próbowałem tylko z poziomu CSS ale spróbuję włączyć "--enable-font-antialiasing" dla chrominium, w którym odpala się apka. Tak się zaciąłem na CSS, że nie pomyślałem o innym podejściu do problemu...
komentarz 31 października 2017 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
O ile mnie pamięć nie myli, w moim wypadku pomogło to: https://stackoverflow.com/a/37603771
komentarz 31 października 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Na win10 jest wszystko ostre i wyraźne, problem występuje tylko na win7 i tutaj włączenie antialiasing nie do końca rozwiązuje problem. Udało mi się jednak dobrać nieco inną czcionkę, która w sumie i na win7 wygląda oki więc na razie tak to zostawię i na koniec najwyżej wrócę do tematu (tak wiem, mało profesjonalne ale gdy czas goni trzeba się ratować jakoś :)

Doczytałem, że można ustawiać flagi dla Chromium w electronie więc będę szedł w tym kierunku tak jak radzisz. Na SO znalazłem również rady aby poeksperymentować z wersją electrona więc zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Dzięki za pomoc i nakierowanie gdzie szukać problemu.
+1 głos
odpowiedź 30 października 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Ponieważ jest to dla mnie sprawa dość pilna to wyjątkowo pozwolę sobie raz podbić pytanko, może znajdzie się na forum jakaś dobra dusza chętna do pomocy :)

W między czasie próbowałem sam szukać odpowiedzi, ale niestety nic nie udało mi się w tej kwestii zdziałać. Próbowałem z właściwościami font-smoothing o czym wspominali niektórzy w github issue i na SO ale niestety nie pomaga to.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 200 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2019 w JavaScript przez Piotrek1604 Użytkownik (560 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 261 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2021 w JavaScript przez Author[] Gaduła (3,130 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 118 wizyt
pytanie zadane 31 października 2019 w JavaScript przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,622 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...