• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prosze o code review mojej strony :)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
234 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2019 w HTML i CSS przez smokolisz Mądrala (6,340 p.)
edycja 10 stycznia 2019 przez smokolisz

Cześć, ostatnio podjąłem się wykonania prostej strony http://fx-team.fulara.com/team/adam/malcome/
Proszę o ocenę kodu, wygody użytkowania, estetyki, responsywności itp :)

Większość linków nie działa, one są taką atrapą ;)

Pozdrawiam
 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 10 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Skąd taki pomysł na walidację telefonu?

pattern="[0-9]{3}-[0-9]{3}-[0-9]{4}"

wg mnie kompletnie bezsensowny pattert na taką walidację... dlaczego wymuszasz taki format?

Dlaczego na wysłanie forma nie tworzy się żaden request?

Wizualnie moim zdaniem słabo... ten formularz szczególnie... jak z przed 10 lat.

Boli mnie też dużo animacji, ja jestem zwolennikiem prostych stron, i animacje ograniczone ewentualnie do jakiś hoverów itp. choć wiem, że wiele osób dzisiaj rajcuje jak wszystko na stronie fruwa i się kręci więc to moje całkowicie subiektywne zdanie.

<button class="contact-submit" type="submit">
    <span>Send </span>
</button>

po co Ci tutaj ten <span>?

Jeśli to ma być strona dla jakieś firmy to nie dawałbym w stopce adresu do GH - jeśli wejdzie tam inny potencjalnie zainteresowany klient to go tylko odstraszysz, przeciętny Kowalski nie ma pojęcia co to GH :)

Za bardzo nie ma tu co oceniać, nie ma tu w sumie nic po za paroma elementami html... ale jak dla mnie to strona jest jakaś jakby pusta.. czegoś mi tu brakuje...

 

komentarz 10 stycznia 2019 przez smokolisz Mądrala (6,340 p.)
Dzięki za opinie :)

Ten pattern znalazłem gdzieś w necie (pewnie była to starsza strona) i z braku wiedzy pomyślałem, że może tak się powinno robić.

Ten <span> bierze udział w animacji hover
1
komentarz 10 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Ten <span> bierze udział w animacji hover

eee... a czemu nie może być hover dla buttona po prostu :)?

Ten pattern znalazłem gdzieś w necie (pewnie była to starsza strona) i z braku wiedzy pomyślałem, że może tak się powinno robić.

taka mała rada na przyszłość... nigdy, przenigdy nie bierz w ciemno żadnych regul walidacyjnych bez wiedzy jak one działają :) A to dlatego, że kiedyś się natniesz, dostaniesz zgłoszenie że coś nie przechodzi a powinno i masz problem, bo nawet nie wiesz gdzie szukać :)

Ja zawsze mówię, że z programowaniem to tak jak z budową (to moje nawiążanie do mojego wykształcenia budowlanego :D ):

Najwięcej pracy włóż w to, czego nie widać.

Czyli najwazniejsze jest np. bezpieczeństwo, dobre, efektywne XHR'y, dobry kod abyś potem mógł go rozwijać itp. łatwiej przerobić css czy html niż zbyt nakombinowaną logikę w JS czy API. Tak samo jak z budową... nie warto oszczędzać na tym czego nie widać, na izolacji, materiałach do ścian itp. - farby zawsze mozna zmienić, przemalować, ale izolacji już tak łatwo nie zmienisz :)

komentarz 10 stycznia 2019 przez smokolisz Mądrala (6,340 p.)
Trafne porównanie, dzięki za merytoryczną odpowiedź :)
Potrzebuje się zainspirować jakimś formularzem, bo kompletnie nie mam pomysłu co zmienić
1
komentarz 10 stycznia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
to popatrz sobie np. jak to wygląda we frameworkach jak bootstrap itp. i spróbuj zakodować samemu :)
+1 głos
odpowiedź 10 stycznia 2019 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
  1. <li class="m-menu-item"><a href="#top" class="menu-a"><span class="m-span-link">Start</span></a></li>

    Zdecydowanie nie potrzebujesz tutaj tego spana.

  2. Gdzie jest menu na mobile?

  3. Nie rozumiem w jakim celu użyłeś tabelki przy sekcji tam, gdzie masz ikonki check? Powinna tam być zwykła lista ul.

  4. Poczytaj sobie o czymś takim jak flexbox - łatwiej będzie Ci tworzyć layout strony :)

 

Odnośnie wyglądu cóż...wygląda na dość starą stronę. Chyba najlepiej, jak poprzeglądasz projekty innych osób i poszukasz inspiracji (np tutaj https://dribbble.com/)

PS. Wrzucaj kod na Githuba - łatwiej będzie nam go ocenić.

komentarz 10 stycznia 2019 przez smokolisz Mądrala (6,340 p.)
edycja 10 stycznia 2019 przez smokolisz
Dzięki za opinie :)
2. Menu na mobile pojawia się po przescrollowaniu tej pierwszej sekcji kiedy szerokość ekranu jest mniejsza niż 510px

3. Masz racje, tabelkę zamienię na listę

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 307 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2016 w HTML i CSS przez Napromieniowany Użytkownik (570 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 490 wizyt
pytanie zadane 28 sierpnia 2018 w Nasze projekty przez mokebe Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 557 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...