• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux do grania

+1 głos
1,014 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Pico Obywatel (1,330 p.)
Witam, chciał bym zrobić ze swojego komputera maszynę do grania ale postawioną na linuksie i stąd przychodzę tutaj z prośbą o pomoc. Już kilkakrotnie próbowałem grać na linuksie na różnych distro ale za każdym razem ten sam problem czyli okropna wydajność gier. Np league of legends na windowsie 60-120FPS to na Linuxie nawet do 30 nie do chodzi. Czy ja coś źle robię?
komentarz 6 stycznia 2019 przez Benek Szeryf (93,150 p.)
Dodaj więcej informacji na temat komputera. Jeśli to laptop z dwiema kartami, to być może grasz na zintegrowanej, bo Linux nie widzi tej wydajniejszej.
komentarz 6 stycznia 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Widocznie sterowniki miałeś otwarte, one do gier się nie nadają. Koniecznie własnościowe do grania
komentarz 6 stycznia 2019 przez Pico Obywatel (1,330 p.)
A więc moja karta graficzna to Nvidia GTX 750TI, i problem jest tu teraz tej natury że nie bardzo wiem gdzie znaleźć odpowiednie sterowniki a potem jak je zainstalowac bo jednak nie ma tu GeForce Expirience który robi to za mnie
komentarz 6 stycznia 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Każda dystrybucja ma w repozytorium takie sterowniki. Jakie distro masz?
komentarz 7 stycznia 2019 przez Pico Obywatel (1,330 p.)
Aktualnie Deepin ale jak otwieram menagera sterowników to mówi mi że moja konfiguracja nie jest obsługiwana
komentarz 7 stycznia 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

Spróbuj tego

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 stycznia 2019 przez niezalogowany
Jeżeli chcesz przejść na Linuxa żeby grać w lol'a to lepiej zostań na windowsie. Da radę go uruchomić na Linuksie, ale jakiś update lol'a i nagle klient już nie działa. Alternatywą jest Dota2, jest natywna wersja. To, że taką słabą wydajność miałeś to możliwe że przez sterowniki graficzne.
Nie tylko w lola ale podaję go jako przykład
komentarz 6 stycznia 2019 przez niezalogowany
Jeżeli go podał to czyli jest on dla niego bardzo istotny, a zmuszenie żeby to działało to kosztuje dużo nerwów, a riot wcale tego nie ułatwia. Poza tym niestety wydajność mimo wszystko będzie niższa na Linuxie niż na Windowsie.
Oczywiście spodziewałem się spadku wydajności, ale nie aż tak drastycznego jak w tym wypadku
komentarz 6 stycznia 2019 przez niezalogowany
Musiałbyś napisać na której wersji wine wtedy byłeś. Niestety, ale tych wersji jest multum, na jednej może w ogóle nie działać, na innej kiepsko, a na innej lepiej. I to czy nowsza czy starsza to nie ma w ogóle znaczenia. Jednak podejrzewam, że tak słabe osiągi miałeś ze względu na otwarte sterowniki. Musiałbyś wgrać własnościowe. Sam używam na swoich obu komputerach dystrybucji opensuse. Na laptopie opensuse leap, a na stacjonarnym do gier tumbleweed. Ale jeżeli patrzysz typowo pod gry to raczej ubuntu. Nie lubię tej dystrybucji, ale jest ona raczej najlepszą opcją z najlepszym wsparciem ze strony producentów.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 347 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 891 wizyt

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,648 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...