• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wygląd aplikacji Okienkowych

–2 głosów
765 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2018 w Java przez WojcraftPL Początkujący (340 p.)

Jakim Językiem tworzymy wygląd aplikacji? Proszę Pomóżcie nie mam pojęcia, a nie mogę tego znaleźć! Pracuję Przy pomocy Javy dopiero się uczę, mam intellij, i nadal nie wiem jak zrobić wygląd aplikacji. Proszę Pomóżcie          (proszę nie mówić sloganem programistycznym). Uczę się od Samuraja Programowania(na yt).   

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 grudnia 2018 przez 1234 Dyskutant (9,140 p.)

Jeśli chcesz zaprogramować GUI w Javie to popatrz na Java Swing. Polecam poczytać o tym na javastart.pl

komentarz 21 grudnia 2018 przez jankustosz1 Nałogowiec (37,030 p.)
https://javastart.pl/b/java/dlaczego-javafx-jest-lepsza-od-swinga/

Nie znam się na javie, ale z tego co słyszałem to do pisania aplikacji jedynym dobrym wyborem jest javafx, bo jest to przyszłość jeśli chodzi javę.

Powiem jak to wygląda w porównaniu do c#, od najgorszych (moim zdaniem) do najlepszych:

1) Java: Swing - głownie dlatego że nie ma chyba żadnego dobrego interfejsu do graficznego tworzenia okna.

2) C#: WindowsForms - w sumie to jest to (chyba) odpowiednik swinga z tym, że visual studio ma fajny kreator tego i tworzy się w tle widok okna.

3) Java: JavaFx - oddziela już widok aplikacji, model i warstwę pomiędzy nimi. Widok jest pisany w xml. Używany wzorzec: MVC.

4) C#: WPF - także oddziela na widok, model i warstwę pomiędzy nimi. Widok pisany w xml. Stosuje się tam binding dzięki w warstwie pomiędzy nie trzeba wogóle wiedzieć jak zbudowany jest widok. Stosowany model MVVM. Jest to moim zdaniem przyszłość bo jest najbardziej rozwinięty, mocno wpierany przez Microsoft i działa także na aplikacje mobilne (Android, IOS, Windows Phone)
0 głosów
odpowiedź 21 grudnia 2018 przez mibdbz Gaduła (4,300 p.)
W dzisiejszych czasach tylko JavaFx. Swing przyda się tylko wtedy kiedy trafił byś w pracy do jakiegoś Starego projektu. Co nieco próbowałem w JavaFx się pobawić i nieźle to wygląda. Zastanów się jednak. Programowanie w Javie, przede wszystkim polega na programowaniu serwerów. Dlatego przestałem uczyć się Fx, a zacząłem Springa. Potem wystarczy zrobić jakąś prostą(lub nie) stronkę na front-endzie i wysyłać żądania na serwer. Ale to jeszcze przede mną.

Podobne pytania

–5 głosów
0 odpowiedzi 411 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 528 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2016 w Java przez dmn Nowicjusz (220 p.)

93,733 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,287 komentarzy

63,294 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...