• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Biblioteka sfml problem!!!

Object Storage Arubacloud
0 głosów
749 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2018 w C i C++ przez Rosol Kuba Początkujący (380 p.)

Czesc!!! 

Przychodze do was z problemem jestem poczatkujacy i chcem pobrac sfml w zasadzie to pobralem i nie wiem jak ją podłączyc do code blocksa 

Robilem wszystko zgodnie z poradnikiem z http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-SFML-2-x-C++/Instalacja-i-konfiguracja/Konfiguracja-SFML-2-0-Code-Blocks/464 i program mi sie kompiluje ale mi wychodzi błąd krytyczny ze nie chce mi znalezc  libgcc_s_seh-1.dll. szukalem wszedzie w internecie i nie mge znalezc odp. Dodam ze sie męcze z tę biblioteką już drugi dzien probowalem z różnych poradnikow ale nic mysle ze ktos z was mi pomoże

 

Dodam że wprowadzalem ten kod ale z innymi tez nie dzialalo:

#include <SFML/Graphics.hpp>
#include <cmath>

int main()
{
    sf::RenderWindow okno( sf::VideoMode( 320, 240 ), "Kurs SFML 2.0 - http://cpp0x.pl" );
    sf::Clock stoper;
    while( okno.isOpen() )
    {
        sf::Event event;
        while( okno.pollEvent( event ) )
        {
            if( event.type == sf::Event::Closed )
                 okno.close();

        } //while
        okno.clear();

        sf::CircleShape ksztalt( std::sin( stoper.getElapsedTime().asSeconds() ) * okno.getSize().y / 8 + okno.getSize().y / 4 );
        ksztalt.setOrigin( sf::Vector2f( ksztalt.getRadius(), ksztalt.getRadius() ) );
        ksztalt.setPosition( okno.getSize().x / 2.0f, okno.getSize().y / 2.0f );
        ksztalt.setFillColor( sf::Color::Yellow );
        okno.draw( ksztalt );

        okno.display();
    } //while
    return 0;
}

 

komentarz 6 grudnia 2018 przez Rosol Kuba Początkujący (380 p.)
Dodam jeszcze ze w MinGw mam ten plik

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2018 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Znajdź w ustawieniach projektu pole gdzie mozesz wpisac opcje kompilatora. I dopisz tam -static-libstdc++ oraz -static-libgcc. Jeśli to nie zadziała (kojarze, że mingw miał bugi z tym związane w którejś wersji), to znajdź u siebie na dysku (w plikach codeblocks najprawdopodbniej) wspomnianą dll-ke i skopiuj ją do System32 (ten folder systemowy w którym jest pełno dll) lub do folderu w którym jest twoje exe (jeśli będziesz chciał komuś wysłać swoj program w postaci exe, to będziesz musiał wysłać również ten dll). Jeśli nie znajdziesz u siebie na dysku, to poszukaj w necie, ale z zaufanego źródła (strona mingw lub codeblocks lub dll-files.com). Ważne tylko, żeby to była dll dla właściwiej wersji mingw.
komentarz 6 grudnia 2018 przez Rosol Kuba Początkujący (380 p.)
wpadlem na to wczesniej ale niestety tez nie dziaala
komentarz 6 grudnia 2018 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Na to? Tzn? W jakim stanie teraz jestes? Drugie pytanie: Dalej to samo czy cos sie zmienilo?
komentarz 6 grudnia 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

(...) i skopiuj ją do System32

Systemowe rzeczy zostawmy systemowi. Niech OP doda katalog <MinGW>\bin to zmiennej środowiskowej PATH i będzie git.

 

Jeśli OP chce używać MinGW, to proponuję zainteresować się MSYS2. Jeśli dobrze pamiętam, w repozytorium było SFML, a Code::Blocks chyba integrował się z MSYS2 i dało się użyć pkg-config do dołączania bibliotek.

komentarz 7 grudnia 2018 przez Rosol Kuba Początkujący (380 p.)
teraz to juz wgl mi sie zepsulo i wyswietla mi ze nie widzi wszyskich dll-ow
komentarz 7 grudnia 2018 przez Rosol Kuba Początkujący (380 p.)
kompiluje mi sie ale pokazuje ze nie znajduje mi sfml-graphics.dll a jest w  tym samym folderze
komentarz 7 grudnia 2018 przez Rosol Kuba Początkujący (380 p.)
i ze w tym nie znaleziono jakies procedury
komentarz 7 grudnia 2018 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
To pewnie dla niewlasciwej wersji kompilatora masz albo 64bit dla kompilacji 32 lub odwrotnie
0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2018 przez Maciej Złotorowicz Gaduła (4,230 p.)
Polecam używać sfml'a wraz z Visual Studio - łatwiejsza instalacja + visual. Tam to przebiega bez przeszkód.
komentarz 7 grudnia 2018 przez Rosol Kuba Początkujący (380 p.)
tez nie potrafie moze powinienem sobie darowac te biblioteki ale nie wiem co dalej robic ze swoja nauką
komentarz 9 grudnia 2018 przez Maciej Złotorowicz Gaduła (4,230 p.)
nie wolno się poddawać. mogę ci pomóc z visualem tylko pokaż co ci nie działa

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 155 wizyt
pytanie zadane 20 października 2018 w C i C++ przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 112 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2020 w C i C++ przez kacper1445 Gaduła (4,880 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 158 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2023 w JavaScript przez niezalogowany

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...