• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Biblioteka sfml problem!!!

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
1,404 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2018 w C i C++ przez Rosol Kuba Początkujący (380 p.)

Czesc!!! 

Przychodze do was z problemem jestem poczatkujacy i chcem pobrac sfml w zasadzie to pobralem i nie wiem jak ją podłączyc do code blocksa 

Robilem wszystko zgodnie z poradnikiem z http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-SFML-2-x-C++/Instalacja-i-konfiguracja/Konfiguracja-SFML-2-0-Code-Blocks/464 i program mi sie kompiluje ale mi wychodzi błąd krytyczny ze nie chce mi znalezc  libgcc_s_seh-1.dll. szukalem wszedzie w internecie i nie mge znalezc odp. Dodam ze sie męcze z tę biblioteką już drugi dzien probowalem z różnych poradnikow ale nic mysle ze ktos z was mi pomoże

Dodam że wprowadzalem ten kod ale z innymi tez nie dzialalo:

#include <SFML/Graphics.hpp>
#include <cmath>

int main()
{
    sf::RenderWindow okno( sf::VideoMode( 320, 240 ), "Kurs SFML 2.0 - http://cpp0x.pl" );
    sf::Clock stoper;
    while( okno.isOpen() )
    {
        sf::Event event;
        while( okno.pollEvent( event ) )
        {
            if( event.type == sf::Event::Closed )
                 okno.close();

} //while
        okno.clear();

sf::CircleShape ksztalt( std::sin( stoper.getElapsedTime().asSeconds() ) * okno.getSize().y / 8 + okno.getSize().y / 4 );
        ksztalt.setOrigin( sf::Vector2f( ksztalt.getRadius(), ksztalt.getRadius() ) );
        ksztalt.setPosition( okno.getSize().x / 2.0f, okno.getSize().y / 2.0f );
        ksztalt.setFillColor( sf::Color::Yellow );
        okno.draw( ksztalt );

okno.display();
    } //while
    return 0;
}

komentarz 6 grudnia 2018 przez Rosol Kuba Początkujący (380 p.)
Dodam jeszcze ze w MinGw mam ten plik

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2018 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
Znajdź w ustawieniach projektu pole gdzie mozesz wpisac opcje kompilatora. I dopisz tam -static-libstdc++ oraz -static-libgcc. Jeśli to nie zadziała (kojarze, że mingw miał bugi z tym związane w którejś wersji), to znajdź u siebie na dysku (w plikach codeblocks najprawdopodbniej) wspomnianą dll-ke i skopiuj ją do System32 (ten folder systemowy w którym jest pełno dll) lub do folderu w którym jest twoje exe (jeśli będziesz chciał komuś wysłać swoj program w postaci exe, to będziesz musiał wysłać również ten dll). Jeśli nie znajdziesz u siebie na dysku, to poszukaj w necie, ale z zaufanego źródła (strona mingw lub codeblocks lub dll-files.com). Ważne tylko, żeby to była dll dla właściwiej wersji mingw.
komentarz 6 grudnia 2018 przez Rosol Kuba Początkujący (380 p.)
wpadlem na to wczesniej ale niestety tez nie dziaala
komentarz 6 grudnia 2018 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
Na to? Tzn? W jakim stanie teraz jestes? Drugie pytanie: Dalej to samo czy cos sie zmienilo?
komentarz 6 grudnia 2018 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)

(...) i skopiuj ją do System32

Systemowe rzeczy zostawmy systemowi. Niech OP doda katalog <MinGW>\bin to zmiennej środowiskowej PATH i będzie git.

Jeśli OP chce używać MinGW, to proponuję zainteresować się MSYS2. Jeśli dobrze pamiętam, w repozytorium było SFML, a Code::Blocks chyba integrował się z MSYS2 i dało się użyć pkg-config do dołączania bibliotek.

komentarz 7 grudnia 2018 przez Rosol Kuba Początkujący (380 p.)
teraz to juz wgl mi sie zepsulo i wyswietla mi ze nie widzi wszyskich dll-ow
kompiluje mi sie ale pokazuje ze nie znajduje mi sfml-graphics.dll a jest w  tym samym folderze
i ze w tym nie znaleziono jakies procedury
komentarz 7 grudnia 2018 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
To pewnie dla niewlasciwej wersji kompilatora masz albo 64bit dla kompilacji 32 lub odwrotnie
0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2018 przez Maciej Złotorowicz Gaduła (4,230 p.)
Polecam używać sfml'a wraz z Visual Studio - łatwiejsza instalacja + visual. Tam to przebiega bez przeszkód.
tez nie potrafie moze powinienem sobie darowac te biblioteki ale nie wiem co dalej robic ze swoja nauką
komentarz 9 grudnia 2018 przez Maciej Złotorowicz Gaduła (4,230 p.)
nie wolno się poddawać. mogę ci pomóc z visualem tylko pokaż co ci nie działa

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 328 wizyt
pytanie zadane 20 października 2018 w C i C++ przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 341 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2020 w C i C++ przez kacper1445 Mądrala (5,070 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 273 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2023 w JavaScript przez niezalogowany

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,259 komentarzy

63,255 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...