• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mysqli vs Mysql - konstruowanie zapytań

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,135 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2015 w SQL, bazy danych przez Furionpl Początkujący (370 p.)

Witam,

Uczę się PHP i właśnie jestem na etapie korzystania z baz danych.

Większość kursów jest pisania pod MySQL a nie pod MySQLi i nie mogę dotrzeć do tego gdzie robię błędy.

W ogóle czy to się różni? Wiem tyle, że MySQLi to wersja "improved" czyli lepsza, dlaczego zatem wciąż istnieją poradniki pod starą wersję?

Dobra, mniejsza kod wygląda następująco : 

<?php
$hostname = 'localhost';
$username = 'root';
$password = "";
$dbname = 'mojabaza';


$conn = mysqli_connect($hostname, $username, $password, $dbname);


if(!$conn) {
	die("Connection failed: " . mysqli_connect_error());
} 
$sql = "SELECT jedzenie, kalorie FROM jedzenie ORDER BY id";
$result = mysqli_query($conn, $sql);
if (mysqli_num_rows($result) > 0) {
    while($row = mysqli_fetch_assoc($result)) {
        echo "id: " . $row["id"],  $row["jedzenie"]. " " . $row["kalorie"]. "<br>";
    }
} 
		?>

Chciałbym żeby to było eleganckie i żeby w ogóle działało. Tymczasem nie wyświetla to żadnych wyników

W niektórych poradnikach jest napisane, że można utworzyć zmienną z nazwą bazy i użyć funkcji mysql_connect(); gdzie czwarty argument to właśnie nazwa bazy danych.

Inna opcja jest taka, że korzystamy  z mysql_connect_db(); 

Nie rozumiem różnicy. 

 

 

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 lipca 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Jeśli wyciągasz id z bazy to zaznacz go też w selekcie, o wszystkim co zawiera mysql_ możesz zapomnieć.

 

ps. u mnie skrypt działa, muszę lecieć :)
komentarz 13 lipca 2015 przez Furionpl Początkujący (370 p.)
Działa tzn wyciąga te dane z bazy?

U mnie na stronie nic nie pokazuje, żadnego błędu, po prostu pusta strona.

Bazę źle skonstruowałem?
Pozdrawiam!
komentarz 13 lipca 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Możliwe że jakiś błąd przy bazie, zrobiłem kopiuj wklej ten skrypt, na szybko założyłem baze i wyciągneło te dane ;)
komentarz 13 lipca 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Ucz się tylko mysqli / PDO  bo mysql_* już przestało istnieć a od 5.5.0 jest deprecated.

0 głosów
odpowiedź 13 lipca 2015 przez Furionpl Początkujący (370 p.)
Dziękuję serdecznie Panowie, mój błąd polegał na tym, że do bazy nic nie dodałem. (okropnie głupi błąd).

Mam jeszcze takie pytanie, jak to jest z programowaniem obiektowym?

Czy to ma jakiś sens przy budowaniu baz danych?

W sensie czy powinienem od razu uczyć się tej obiektówki czy póki co jeszcze dać sobie spokój?

Bo z tego co widzę masa tutoriali ma taki podział :

Strukturalne

Obiektowe

PDO.

Pozdrawiam!
komentarz 14 lipca 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Najlepiej przerób te tutoriale tak jak leci, ktoś je tak tematycznie poukładał nie bez powodu

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,454 wizyt
pytanie zadane 24 października 2015 w PHP przez Piotrek Karasiński Obywatel (1,870 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 174 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 1,301 wizyt
pytanie zadane 2 września 2016 w SQL, bazy danych przez Siudson Nowicjusz (140 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...