• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Po nacsnieciu "ENTER" gdy tablica jest pusta ,petla zapelnia i wypisuje wszystkie tablice ,jako 0

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
689 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2018 w C i C++ przez Adiseeker Nowicjusz (200 p.)
edycja 14 listopada 2018 przez Adiseeker

Witam !
Mam do napisania program ,w którym user będzie mógł podać dowolną ilość liczb całk. nieujemnych. Program ma pytać o liczby ,tak długo aż nie zostanie naciśnięty dowolny klawisz nienumeryczny. Ma zostać także rozszerzony o algorytm szybkiego sortowania ,ale to już działa... Wystarczy nacisnąć enter po odpaleniu mojego programu ,aby zobaczyć na czym dokładnie polega problem. 

 


#include<stdio.h>
#include<stdlib.h>
#include<conio.h>
#include <locale.h>

main()
{
setlocale(LC_ALL, "Polish");
unsigned i=0,j=0;
unsigned t[100000];

printf("Nacisnij klawisz numeryczny,aby kontynuowac albo inny ,aby przerwaæ");
while((isdigit(getch())))

{

    system("@cls||clear");
printf("Podaj liczbe#%u: ",i+1);
scanf("%u",&t[i]);
 /*  if(t[0]=='\r')
    {
        return 0;
    }
*/
printf("Nacisnij klawisz numeryczny,aby kontynuowac albo inny ,aby przerwaæ");

i++;
j++;
}
system("@cls||clear");
printf("Twoje liczby to: ");

for (i=0;i<=(j-1);i++)
{
printf(" %u ",t[i]);
}
printf("\n");



unsigned max=t[0];
for (i=0;i<j;i++)
{
    if(t[i] > max)
    {
        max=t[i];
    }
}

unsigned min=t[0];
for (i=0;i<j;i++)
{
    if(t[i] < min)
    {
        min=t[i];
    }
}

printf("Max: %u\n",max);
printf("Min: %u\n",min);



return 0;

}



 

1
komentarz 14 listopada 2018 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
Czy tak ciężko sformatować kod po ludzku?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 listopada 2018 przez Piotr Płatos Bywalec (2,380 p.)
Jeżeli użytkownik nie poda żadnych liczb to zmienne "j" oraz "i" będą równe 0.

Co spowoduje że pętla:(33 linia kodu)   for (i=0;i<=(j-1);i++)

będzie działać w nieskończoność.

 

A tak btw po co Ci zmienna "j"? :P

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 867 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 387 wizyt
pytanie zadane 25 września 2020 w C i C++ przez kasia6789 Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 547 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w C i C++ przez Śwież4k Bywalec (2,570 p.)

92,762 zapytań

141,687 odpowiedzi

320,499 komentarzy

62,106 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...