• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie while obliczyć srednia, gdy wpisze 0 ma zakonczyc program

Object Storage Arubacloud
0 głosów
301 wizyt
pytanie zadane 25 września 2020 w C i C++ przez kasia6789 Nowicjusz (170 p.)
Int mian {}

{

Int  ocena=1, suma=0, ilość=0 ;

Float srednia ;

Count << ‘’ obliczanie sredniej ocen’’ <<  endl ;

Count << ‘’ podanie 0 oznacza koniec ‘’ << endl ;

 While (ocena!=0)

        {

                    Count << ‘’podaj ocene: ‘’ << endl ;

           Cin >> ocena;

Suma+=ocena;

Ilość ++;

 

}

Srednia=suma/ilość;

Count << ‘’ srednia twoich ocen wynosi: ‘’ << srednia << endl ;

Return 0;

}

 

komentarz 25 września 2020 przez Landu Stary wyjadacz (11,880 p.)
Nie jestem ekspertem w C++, ale mam wrażenie, że ten kod nadaje się do kosza.

mian {}? count << ? ilość?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 września 2020 przez Landu Stary wyjadacz (11,880 p.)
wybrane 25 września 2020 przez kasia6789
 
Najlepsza
#include <iostream>

using namespace std;
    
int ilosc = 0, ocena = 0;
float suma = 0, srednia = 0;


int main() {
    cout << "Obliczanie sredniej ocen" << endl;
    cout << "Podanie 0 oznacza koniec" << endl << endl;
    
    while(true) {
        cout << "Podaj ocenę:" << endl;
        cin >> ocena;
        
        if(ocena == 0) {
            srednia = suma / ilosc;
            cout << "Średnia wynosi: " << srednia << endl;
            return 1;
        }
        
        suma += ocena;
        ilosc++;
        
    }
    
}

 

0 głosów
odpowiedź 25 września 2020 przez MOON0016 Obywatel (1,470 p.)
1) int main() {

}

2) typy powinny być małą literą(np. int zamiast Int)

3) raz zmienne piszesz z dużej, a raz z małej

4) zgaduje, że chcesz mieć zmienno przecinkową średnią, musisz zrzutowac jeden z czynnikow (ilość lub suma)

srednia=(float)suma/ilosc

5) zauważ, że zmienna ilosc zwiększa sie nawet gdy wpiszesz 0, przez co program liczy źle średnią
komentarz 25 września 2020 przez kasia6789 Nowicjusz (170 p.)
5) dokładnie to zauważyłam, ale nie wiem jak to zmienić ? mogę liczyć na pomoc ?
komentarz 25 września 2020 przez mccarol Nowicjusz (240 p.)
Może dać while (ocena>0), a niżej  if (ocena==0) .....
komentarz 25 września 2020 przez MOON0016 Obywatel (1,470 p.)
while(ocena>0) nic tu nie zmieni, ponieważ wczytanie oceny z klawiatury odbywa się już po sprawdzeniu warunku pętli

Najlepiej użyć if

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 173 wizyt
pytanie zadane 25 października 2018 w C i C++ przez Wilku Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 603 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 112 wizyt
pytanie zadane 25 września 2020 w C i C++ przez kasia6789 Nowicjusz (170 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...