• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prosty program sprawdzajacy ilosc liter w wyrazie pytanie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
317 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2018 w C i C++ przez Padoski Użytkownik (990 p.)
#include <iostream>

using namespace std;

int sprawdzanieA(string x);

int main()
{
    string imie;
    cout<<"Podaj imie do sprawdzenia: "; cin>> imie;
    cout<<"Liter a jest: "<<sprawdzanieA(imie);
    return 0;
}
int sprawdzanieA(string x)
{
    int licznik=0;
    int dlugosc = x.length();
    for(int i=0;i<=dlugosc-1;i++)
    {
        if((x[i]=='a')&&(x[i]=='A'))
            licznik = licznik+1;
    }
        return licznik;
}

Chcialem napisac program ktory zlicza ilosc liter a w danym imieniu. Co napisalem zle ? ogolnie program pokazuje zawsze 0, gdzie poprawic kod? Pozdrawiam

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 listopada 2018 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
edycja 2 listopada 2018 przez VirtualMember

Dana litera nie może być jednocześnie a oraz A.

Musisz zmienić operator logiczny.

Dodatkowo dodam (może Ci się przydać), że jeśli chcesz ilość liter to po prostu zwróć długość danego słowa (którą nawiasem mówiąc przywołałeś w kodzie). Jeśli chcesz ilość różnych liter to możesz zastosować std::map (odsyłam do dokumentacji). 

komentarz 2 listopada 2018 przez Padoski Użytkownik (990 p.)
Dziekuje za pomoc, pomylilem spojniki logiczne :) Jestem nowy na forum,mowiac odsylam do dokumentacji, masz na mysli, bym sobie wygooglowal ten termin? Czy moze gdzies jest ta dokumnetacja na forum? Pozdrawiam
komentarz 2 listopada 2018 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)

Wygooglował, generalnie polecam wpisać frazę

std::map cplusplus i to jest jedna z lepszych stron z dokumentacją do C++

http://www.cplusplus.com/reference/map/map/

komentarz 2 listopada 2018 przez Padoski Użytkownik (990 p.)
dziekuje
0 głosów
odpowiedź 2 listopada 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Zmien && (logiczne i) na || (lub) i wszytko bedzie śmigać :)
komentarz 2 listopada 2018 przez Padoski Użytkownik (990 p.)
dziekuje bardzo, glupia pomylka z mojej strony. Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 550 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 1,934 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 7,734 wizyt
pytanie zadane 17 października 2019 w C i C++ przez Tajemniczy59 Nowicjusz (160 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...