• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

,,float: left;" nie działa

Object Storage Arubacloud
0 głosów
611 wizyt
pytanie zadane 10 lipca 2015 w HTML i CSS przez Tom::catch_Jerry(); Użytkownik (950 p.)

Witam,

Dla poniższego kodu html zdjęcia w przeglądarce wyświetlają się jedno pod drugim, zamiast jedno obok drugiego.

Niniejszy kod:

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
     <meta charset="utf-8"/>
     <title>Znani matematycy</title>
	 <meta name="description" content="Biografie i sylwetki znanych matematyków" />
	 <meta name="keywords" content="matematyka, matematyk, biografie" />
	 <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1"/>
	 <link rel="stylesheet" href="styl.css" type="text/css"/>
	 <style>
	        #box
			{
			    width: 1200px;
				margin-left: auto;
				margin-right: auto;
			}
	        #nagłówek
		    {
			    text-align: center;
				align:center;
			    background-color:black;
				color:white;
				padding: 10px;
			}
			#L.E.
			{
			    float: left;
				width:250px;
				min-height: 300px;
				padding:10px;
			}
			#J.N.
			{
			    float: left;
				width:250px;
				min-height: 300px;
				padding:10px;
			}
			#S.B.
			{
			    float: left;
				width:250px;
				min-height: 300px;
				padding:10px;
			}
			#H.S.
			{
			    float: left;
				width:250px;
                min-height: 300px;
				padding:10px;
			}
			#stopka
			{
			    clear: both;
				width:1200px;
				background-color: black;
				color: white;
				text-align: center;
				padding:10px;
			}
	 </style>
</head>
<body>
    <div id="box">
	    <div id="nagłówek">
		    <h1>Znani matematycy</h1>
	        Biografie, życiorysy, sylwetki
		</div>
	    <br/><br/><br/>
	    <div id="L.E.">
		    <img width="219" height="283" src="images/Leonhard_Euler.jpg"/><br/>
            <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Leonhard_Euler" title="Zobacz na Wikipedii!" target="_blank">Leonhard Euler(1707-1783)</a>
		</div>
		<br/><br/><br/>
	    <div id="J.N.">
		    <img width="250" height="166" src="images/John_Forbes_Nash,_Jr..jpg"/><br/>
            <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/John_Forbes_Nash" title="Zobacz na Wikipedii!" target="_blank">John Nash(1928-2015)</a>
		</div>
		<br/><br/><br/>
	    <div id="S.B.">
		    <img width="174" height="240" src="images/Stefan_Banach.jpg"/><br/>
            <a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Banach" title="Zobacz na Wikipedii!" target="_blank">Stefan Banach(1892-1945)</a>
		</div>
		<br/><br/><br/>
		<div id="stopka">Znani matematycy &copy; Wszelkie prawa zastrzeżone</div>
	</div>
</body>
</html>

Plik styl.css:

body
{
    background-color: lightgray;
}
a:link
{
 color:blue;
}
a:visited
{
 color:blue;
}
a:hover
{
 color:red;
}
h1
{
 font-size: 50px;
}

Pytanie: dlaczego float: left; nie działa?

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 10 lipca 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
wybrane 10 lipca 2015 przez Comandeer
 
Najlepsza

<div id="L.E."> Powinno być tak <div id="LE">...</div>

Bez kropek one dużo zmieniają! i dlatego ci nie działa  A już napewno nie Ł Ó Ż Ź ... 

align:center;  <-- co to znaczy ? 

 

Poprawione: http://codepen.io/ReVieR/pen/jPxzoB

1. Bez polskich znaków w <div Id="...">

2. wywal <br /> 

3. Nie używaj kropek w <div Id="...">

4. Zapoznaj się z filmami o CSS Zelenta :) 

https://www.youtube.com/watch?v=RJEKMbD_kEk&list=PLOYHgt8dIdow6b2Qm3aTJbKT2BPo5iybv

komentarz 10 lipca 2015 przez Comandeer Guru (602,340 p.)

Ale to jest całkiem poprawny identyfikator. Polecam sprawdzić do specyfikacji CSS i HTML jakie znaki są dopuszczane w identyfikatorach.

Faktycznie, kropka w selektorze CSS ma odpowiednie znaczenie, ale można to obejść: #L\.E\.

komentarz 10 lipca 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Z tego co napisał to może nie mieszajmy mu w głowie :) Polecam zapoznać się najpierw z podstawami css'a.
komentarz 10 lipca 2015 przez Tom::catch_Jerry(); Użytkownik (950 p.)
Udało się, gdy wywaliłem kropki z id wszystkich divów.

Dziękuję bardzo!
0 głosów
odpowiedź 10 lipca 2015 przez Berike Początkujący (420 p.)
edycja 10 lipca 2015 przez Berike

po DIV'ach, które są obok siebie zapomniałeś dodać 

<div style="clear: both;"></div>

dlatego może nie działać

komentarz 10 lipca 2015 przez Tom::catch_Jerry(); Użytkownik (950 p.)
Wybacz, ale nie rozumiem ;)
komentarz 10 lipca 2015 przez Berike Początkujący (420 p.)

już zedytowałem bo się nie wyświetliło, poza tym robisz błąd linkując w ten sposób. Zuważ, że   linki nie są traktowane jako linki tylko tekst. Proponowałbym zastnaowić się dalczego tak się dzieje. Spróbój użyć 

'....' i dopiero w apostrofach "..."

 

0 głosów
odpowiedź 10 lipca 2015 przez Mieszko I Stary wyjadacz (10,980 p.)
Te linki Ci działają? Poza tym jak dajesz po każdym divie <br /> to się nie dziw. To jest naturalne działanie tego tagu.
komentarz 10 lipca 2015 przez Comandeer Guru (602,340 p.)
Te linki to błąd autolinkowania na tym forum :/ Ten błąd rozwala każdy kod…
0 głosów
odpowiedź 10 lipca 2015 przez Comandeer Guru (602,340 p.)

A te br to tam po co?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 800 wizyt
pytanie zadane 22 września 2018 w HTML i CSS przez lach Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 633 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2015 w HTML i CSS przez Michał Stępniak Nowicjusz (150 p.)

92,626 zapytań

141,485 odpowiedzi

319,841 komentarzy

62,006 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...