• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Język programowania C, pytania

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
395 wizyt
pytanie zadane 7 października 2018 w C i C++ przez ReV95 Nowicjusz (120 p.)
Hej, mam kilka pytań odnośnie języka programowania C, oto one:

1. Przy deklaracji double **a, wyrażenie (*a) jest typu:

-double**

-double*

-double***

2. Wyrażenie (1/3+0,6666666666) zwróci wartość:

-0,9999999999

-0,6666666666

-1,0

3. Czy *((&a) [0]) jest równoważne, z:

-a[0]

-0

-&a

4.Czy double* (*a)(double*) to wskaźnik do funkcji o deklaracji:

-double fun(double* x)

-double * fun(double*x)

-double ** fun(double*x)

5. Czy dla n=0 pętla for(i=0;i<n;i++);{wyrażenie;} wykona wyrażenie:

-tylko raz dla i=0

-tylko raz dla i=1

-ani razu

 

Proszę również o kilka słów wytłumaczenia do każdego. Pozdrawiam
2
komentarz 7 października 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Mamy Ci pomóc, czy rozwiązać za Ciebie zadanie? wink Jeżeli to drugie, to muszę Cię niestety odesłać do regulaminu forum.

Napisz proszę z czym konkretnie masz problem, pokaż, że zależy Ci na samodzielnym rozwiązaniu problemu, to chętnie pomożemy. To forum nie ma na celu rozwiązywania czyichś zadań, tylko pomoc w nauce.

komentarz 7 października 2018 przez ReV95 Nowicjusz (120 p.)
Odp na pytanie 1,2 i 5 znam bo sam do nich doszedłem. Problem stwarzają mi wskaźniki jak ** i pytanie 4. Nie mam bladego pojęcia jak się do niego zabrać. Przepraszam, że to tak zabrzmiało i pozdrawiam.
komentarz 8 października 2018 przez X3h Dyskutant (9,540 p.)

@ReV95, pytanie powinno zawierać sprecyzowany problem, nie? Ja się domyślać nie mam zamiaru.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 października 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

5. Czy dla n=0 pętla for(i=0;i<n;i++);{wyrażenie;} wykona wyrażenie:
 

Na to czerwone zwrócił bym uwagę wybiarając odpowiedź.

0 głosów
odpowiedź 7 października 2018 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
edycja 8 października 2018 przez DeBos123

1) double*, ponieważ double** oznacza wskaźnik na wskaźnik double, a (*a) oznacza wartość wskaźnika.

2) wydaje mi się, że 0,9999999999 0,6666666666 ponieważ jest kolejność wykonywania działań

5) nie wykona się ani razu, ponieważ żadna wartość zaczynając od zera i idąc w górę nie będzie mniejsza od zera

komentarz 7 października 2018 przez niezalogowany
2) 1/3 = 0 (1 i 3 są typu całkowitego), więc poprawna powinna być odpowiedź 0,6666666666
komentarz 8 października 2018 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Rzeczywiście, dzięki za poprawienie mnie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 467 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 536 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 312 wizyt

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,671 komentarzy

61,968 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...