• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z ćwiczeniem 4 rozdziału 3 -- Język C, Szkoła programowania // Stephen Prata Wyd. VI

Object Storage Arubacloud
0 głosów
311 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2018 w C i C++ przez vog Początkujący (370 p.)

Witam, mam trudność ze zrealizowaniem poprawnie ćwiczenia jak w temacie. Jest ono na stronie 123 rozdziału 3.

Treść: "Napisz program, który pobiera liczbę zmiennoprzecinkową i wyświetlają najpierw w postaci ułamka dziesiętnego, a potem w notacji wykładniczej, a potem -- jeśli posiadasz odpowiedino nowy kompilator -- w notacji p. Zastosuj następujący wzorzec dla danych wyjściowych:"

Korzystam z CodeBloks'a

double pr;

    printf("Podaj liczbe zmiennoprzecinkowa: ");
    scanf("%f", &pr);
    printf("Oto jej postac ulamka dziesietnego: %f \n",pr);

Wpisuję wiec np 44.55 i niestety po wyświetleniu mam na ekranie znaki typu # oraz litery. Nie mam pojęcia jak to zadanie rozwiązać, więc poddałem się z dalszą częścią. Proszę mądrzejszych od siebie o pomoc. 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 listopada 2018 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
wybrane 15 listopada 2018 przez vog
 
Najlepsza

Witam,

zmień formatowanie dla funkcji scanf(). Dodaj %lf, które jest dla double( samo %f jest dla typu float)

scanf("%lf", &pr);

Następnie zrób to samo dla funkcji printf()

printf("Oto jej postac ulamka dziesietnego: %.2lf \n",pr);

%.2lf jest dla typu double i wyświetla 2 miejsca po przecinku.

0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2020 przez Kmicitz Początkujący (300 p.)
Mam tą książkę i to wydanie ale zadanie mam trochę inne. Czyżby każdy egzemplarz książki miał inne zadania ?

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 845 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 535 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 407 wizyt
pytanie zadane 9 września 2017 w C i C++ przez Modferno Początkujący (400 p.)

92,576 zapytań

141,425 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...