• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie podstron na podstawie zawartości DB.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
568 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2015 w PHP przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Jak byście to skodzili, mam w DB samochody i potrzebuję 1 podstrona = 1 samochód, tak aby na każdy można było poświęcić 1 stronę. Jak to dynamicznie, bez babrania się w kodzie, za pomocą 1 szablonu szybko generować taki plik HTML(href na podstawie tytułu ogłoszenia zawartego w DB)? Potrzebuję żeby user wchodząc w link ogłoszenia auta miał do dyspozycji całą podstronę poświęconą szczegółowej treści na temat tego auta (jest ona w DB). Może wystarczy generowanie podstrony za każdym razem, w zależności od wyboru klienta?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 lipca 2015 przez Comandeer Guru (601,550 p.)

Adres typu /o-samochodzie/<id> lub o-samochodzie.php?id=<id> i na podstawie tego parametru z adresu po prostu pobierasz dane z bazy i wyświetlasz. Tyle. Nie ma co kombinować ;)

komentarz 6 lipca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Na początku trochę nie ogarnąłem, ale teraz już widzę, że to ma sens. Wystarczy odpowiedni adres w pasku i już można manipulować tym, co wyskoczy z bazy danych. Prosta sprawa, ale tak jak mówię, 1 projekt.

+1 głos
odpowiedź 6 lipca 2015 przez No Lime Gaduła (4,540 p.)

Jak masz na stronie głównej powiedzmy spis tych samochodów lub jakoś wyświetlone je ładnie ze zdjęciem oraz jego nazwą, to przerób każdą nazwę na link a w href daj np. "/samochod/?id="$row['id']" (mój przykład wartości atryburu zakłada, że masz index.php w tym folderze samochod) i wtedy każdy będzie mieć moduł generujący zmienną typu get a w niej unikalne id dla każdego samochodu. W momencie przekierowania na stronę, Twój index z folderu samochod pobiera tą zmienna id typu GET i wkłada ją do zapytania np. 

"SELECT * FROM samochody WHERE id='$id'"

EDIT: nawiązuje do odpowiedźi Comandeera. Dałem Ci po prostu concept.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 375 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2021 w PHP przez FilOON Użytkownik (680 p.)
+3 głosów
3 odpowiedzi 2,153 wizyt
pytanie zadane 3 września 2017 w PHP przez wiktoz Mądrala (7,040 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 889 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2017 w PHP przez ddoh Początkujący (310 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...