• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie nowych podstron w cms.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
832 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2017 w PHP przez ddoh Początkujący (310 p.)
Piszę cms pod pewną stronę, chciałbym zrobić aby użytkownik cms'a mógł manualnie stworzyć podstronę (Za pomocą klikania). Czy mógłby ktoś doradzić jak to zrobic?

 

Z góry dzięki za wszelaka pomoc ;) .

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 czerwca 2017 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)
Manualnie?

Ma mieć możliwość zakodowania całej strony? Czy tylko sekcji BODY? Tak jak jest to np w WP.

Ma być ustawiony szablon dla wszystkich stron?

Opisz zagadnienie bo z tego co napisałeś to mało kto się domyśli o co Ci chodzi.
komentarz 13 czerwca 2017 przez ddoh Początkujący (310 p.)
Stworzenie podstrony o  wyglądzie takim jak index, ale treść jednego z divów mógłbym napisać zupełnie nową.
komentarz 13 czerwca 2017 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)
Zawartość diva. Tzn to co użytkownik widzi, np. tekst. Czy chodzi Ci o możliwość wstawiania kodu HTML w tego diva?

Pachnie mi tu szablonami.
komentarz 13 czerwca 2017 przez ddoh Początkujący (310 p.)
Podam swoisty przykład

Prowadze sklep warzywny. Mam index.php na którym mam odnośniki do 3 podstron - o pomidorach ogórkach i cukini. I teraz chce żeby po prostu nie ingerując w kod utworzyć nową podstronę - buraki + żeby automatycznie znalazł się do tego odnośnik w indexie.
komentarz 13 czerwca 2017 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)

Tu kłania się CMS. System zarządzania treścią.

Czy ten sklep warzywny oparty jest o PHP? To możesz użyć do tego np szablonów Smarty.

Jeżeli strona bazuje tylko na HTML i CSS to musisz ręcznie dodawać belkę z menu do każej nowej strony.

komentarz 13 czerwca 2017 przez ddoh Początkujący (310 p.)
Patrz na tagi, wiem że php

Podpowiedz jakich funkcji mam użyć albo daj linka do jakiegoś poradnika
komentarz 13 czerwca 2017 przez Michał Kazula Pasjonat (19,540 p.)

Rozwiązań problemu jest kilka:

  1. Standardowe proste rozwiązanie PHP-owskie to podziel sobie index.php na sekcję "menu" i "tresc". I np  w pliku menu.php daj:
<?php

return echo '

<div>
     <a href="">pomidory</a>
     <a href="">ogórki</a>
     <a href="">cukinia</a>
</div>

';

?>

I teraz w miejscu gdzie ma być menu dajesz include('menu.php');

  1. Używając np. Smarty trzeba trochę przeorganizować stronę. Link w odpowiedzi wyżej.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 367 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2021 w PHP przez FilOON Użytkownik (680 p.)
+3 głosów
3 odpowiedzi 2,137 wizyt
pytanie zadane 3 września 2017 w PHP przez wiktoz Mądrala (7,040 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 87 wizyt
pytanie zadane 8 września 2016 w PHP przez michal Mądrala (5,560 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...