• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Moja pierwsza Strona

Object Storage Arubacloud
0 głosów
749 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2018 w HTML i CSS przez Darklek Nowicjusz (220 p.)
edycja 2 września 2018 przez Darklek
Witam serdecznie od jakiegoś czasu systematycznie staram się ćwiczyć HTML i CSS , planuje także usiąść do C++ oraz JS , jednak teraz chciałbym abyście ocenili oraz napisali co robię żle w pisaniu stron internetowych , co mógłbym zrobić aby to wyglądało lepiej .

 

-http://mojepierw.cba.pl/index.html

 

 

-github https://darklek.github.io/StronaWebNONE/
3
komentarz 13 sierpnia 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
mógłbyś np użyć wyszukiwarki na forum i sprawdzić, co zdziałali inni + przejrzeć odpowiedzi do tematu, bo większość błędów (o ile nie wszystkie) się powtarzają :)
komentarz 13 sierpnia 2018 przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)
Kolega ma rację. Chociażby onclick i stylowanie po id :p
komentarz 13 sierpnia 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
raaany, jak już to jestem koleżanką :D Ale nagłówek jako header to rzadko spotykany jednak. @Darklek z jakich źródeł się uczyłeś? Czy to strona stworzona po 30 minutach nauki?
komentarz 13 sierpnia 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
No cóż, przed Tobą jeszcze długa droga. Nie zrażaj się porażkami i ewentualną krytyką. Przy okazji polecam się jeszcze poduczyć HTMLa i CSSa zanim przejdziesz do JS. I tak jak koleżanka napisała wyżej, przegladnij inne strony, przeanalizuj błędy i wskazówki.

Zalecam też naukę RWD bo dziś bez tego daleko nie znajdziesz. Powodzenia!
komentarz 13 sierpnia 2018 przez Darklek Nowicjusz (220 p.)

@Noemi,  Oczywiście z kursów na youtube (mirosław zelent oraz samuraj programowania ) jak i kursy na udemy ,sam uważam że podstawy znam , i nie jestem wstanie przeskoczyć tej bariery dalej ..

 

komentarz 13 sierpnia 2018 przez Darklek Nowicjusz (220 p.)

@shotokan, RWD juz prawie opanowałem , tak samo staram się używać flexbox ale tutaj chciałem użyć zwykłych div (bo czemu nie ) Najwięcej trudności mam jednak z tym żeby ta strona była "Ładna " dobieranie kolorów , czy ogólnie layout :X dlatego chciałem zrobić coś prostego ( 30min pracy )  

4
komentarz 13 sierpnia 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

tak samo staram się używać flexbox ale tutaj chciałem użyć zwykłych div (bo czemu nie )

Akurat flexbox kompletnie nie jest związany z elementami HTML. Możesz sobie go używać do <ul>, <div>, <section> i w ogóle do czegokolwiek. Flexbox jest zdecydowanie fajniejszy niż jakieś 'float: left' i później 'clear: both' + naprawdę ładnie pomaga z RWD i chociażby dlatego warto go użyć.

Kolejna sprawa to te kursy: zarówno M.Z jak i udemy nie wnoszą raczej niczego wartościowego. Raczej polecę Ci ten - https://the-awwwesomes.gitbooks.io/html-css-step-by-step/content/pl/.

I ostatnie na co zwrócę uwagę to:

Najwięcej trudności mam jednak z tym żeby ta strona była "Ładna " dobieranie kolorów , czy ogólnie layout :X dlatego chciałem zrobić coś prostego ( 30min pracy ) 

Są na internecie darmowe szablony, które możesz wykorzystać. Praca frontend developera nie polega na dobraniu kolorów, czcionek, czy ułożeniu layoutu tylko na zakodowaniu tego, co dostanie od dizajnera :) Więc jakiś darmowy sobie możesz wykorzystać + jest też grupa na fb pod nazwą "Weekly WebDev Challenge" czy jakoś tak i tam w plikach jest ok 40 darmowych szablonów do wykorzystania.

Przejrzyj oceny stron innych użytkowników, poświęć na analizę tego ze 2-3h, kolejne 2-3h na kursik który Ci podałam i myślę, że po tym już byś całkiem fajny kod tworzył :)

komentarz 13 sierpnia 2018 przez Darklek Nowicjusz (220 p.)
Wielkie dzięki za pomoc !
komentarz 21 sierpnia 2018 przez Śwież4k Bywalec (2,570 p.)

@Darklek, Jak masz e14 to to chyba nie twoja pierwsza strona

komentarz 1 września 2018 przez ctx2 Początkujący (410 p.)

@Darklek,  Podglądasz portfolio próbujesz skopiować, nie ma nic lepszego na start, zwłaszcza że w tych projektach mają JS,Bootstrap itd a ty próbujesz zrobić kopie w samym html i css plus RWD, skopiujesz kilka projektów i przeskakujesz poziom którego  nie mogłeś przeskoczyć.
http://trueskawka.pl/
https://jacekzema.github.io/Portfolio/
http://ejosue.com/

Co do kolorów to poświeć 30 min na temat psychologi kolorów.
Im więcej pytań zadawać będziesz tym lepiej na ciebie, oczywiście zawsze ktoś z odchyłami się trafi i ciebie wyśmieje ale tak to bywa w życiu, pytaj, oglądaj, pisz.
Większość osób potrzebuje tak naprawdę poklepania po plecach i hasła "pisz dalej" aby zapał nie zgasł.

Dodaj jakieś menu na górze , scroll-behavior: smooth aby to ładnie wyglądało, czas trwania przejścia bym opóźnił bo wszystko skacze za szybko.
Aha zaczynaj projektować od mobilnych urządzeń.

komentarz 1 września 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

@Noemi,

raaany, jak już to jestem koleżanką :D

hehe nie pierwszy raz się to chyba zdarza na tym forum :) Potrzebne by tu były chyba większe avatary :D

komentarz 1 września 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

o to to! Tomku dobrze mówisz, bo już kilka razy robiłam za kolegę :D oczywiście mi to nie przeszkadza no ale...

HALO ADMIN! dej no nam większe avatary laugh

komentarz 1 września 2018 przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)

@Darklek, Będe szczery, strona jest napisana źle lecz sam projekt i estetyka jak na pierwszy raz jest super. powodzonkaa

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2018 przez Droga Mleczna Nowicjusz (190 p.)
Moim skromnym zdaniem powinieneś dać całe przyciski jako nawigację, a nie sam tekst. Reszta może być.
0 głosów
odpowiedź 21 sierpnia 2018 przez skankhunt42 Obywatel (1,170 p.)
Sam dopiero zaczynam naukę html i css więc nie jestem żadnym ekspertem, ale wydaje mi się że korzystanie z paska poziomego do przewijania strony jest złym rozwiązaniem bo jest to bardzo nie wygodne dla użytkownika.
0 głosów
odpowiedź 1 września 2018 przez Darklek Nowicjusz (220 p.)

Witam , trochę poprawiłem moją stronę na "http://mojepierw.cba.pl/index.html"  .  Proszę o sprawdzenie i solidną krytykę :D 

komentarz 1 września 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

Opublikuj stronkę na github 

Nauczysz się przy okazji czegoś nowego, pozbędziesz się brzydkich reklam a my będziemy mieli dostęp do Twojego kodu

komentarz 2 września 2018 przez Darklek Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
odpowiedź 1 września 2018 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
Jeżeli to naprawdę Twoja 1. strona to mogę napisać tylko to:

"Babciu, to jest zajebiste!"

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 550 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2018 w HTML i CSS przez goldzik Nowicjusz (200 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 237 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 1,764 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...