• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak dodać obsługę wykazu książek?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
200 wizyt
pytanie zadane 6 sierpnia 2018 w Java przez Atarii Użytkownik (770 p.)
		wypozycz = utworzPrzycisk("Wypożyczanie");
		wypozycz.addActionListener(new WypozyczPanel());
		add(wypozycz);




**************



public class WypozyczPanel extends JPanel implements ActionListener {

	@Override
	public void actionPerformed(ActionEvent e) {
		// TODO Auto-generated method stub

	}

}

 

 

W jaki sposób to skonsturować, tak żeby tworzyć nowy panel w którym będzie wykaz książek, będę pewnie jeszcze musiał wyciszyć drugi panel i wyłączyć jego widoczność?

Obecnie w swojej klasie głównej mam panel skonstruowany w innej klasie rysujący obrazek w tle

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2018 przez Atarii Użytkownik (770 p.)
Dobra chłopaki, wszystko fajnie, ale dalej nikt mi nie pomógł :D poszukam coś na własną rękę i muszę zarwać nockę bo jutro cały dzień remont xd
1
komentarz 6 sierpnia 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Bo według mnie tak na prawdę nie napisałeś z czym dokładnie masz problem.
–1 głos
odpowiedź 6 sierpnia 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Coś takiego chyba najlepiej jest zrobić stosują wzorzec MVC. Tutaj masz przykład z Swing:

https://www.youtube.com/watch?v=w8cDDcTD9WY
komentarz 6 sierpnia 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Co to za trol odradza MVC do typowej crudowej aplikacji?
komentarz 11 sierpnia 2018 przez Wiciorny Ekspert (270,190 p.)
pewnie jakiś JSP MASTER Z JAVA RX albo :D java 5 na projekcie. Lub poczytał za dużo o DDD i myśli że to lekarstwo na wszystko i można rezygnować z innych wzorców
–1 głos
odpowiedź 6 sierpnia 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Mogę się zapytać dlaczego się uczysz Swinga. Myślałem, że javaFx ma go zastąpić.
komentarz 6 sierpnia 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Dzięki za link. Z tego artykułu wychodzi, że lepiej uczyć się JavyFX.
1
komentarz 6 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Moim zdaniem wiele osób zbyt mocno nakręca się na to uczenie się tylko rzeczy "na topie"... Często widzę to u wielu młodych osób... Tylko, że w praktyce nie zawsze siadasz do projektu z najnowszymi technologiami. Co więcej, nie zawsze klient zapłaci Ci za migrację...

Warto więc wg mnie nieco szerzej patrzeć i może spróbuj pouczyć się JavaFX ale napisz też coś sobie w Swingu, żeby choć ogólnie chwycić róznice itp. Albo chociaż jak już nie chcesz nic pisać to poczytaj co nie co. Ja siedzę bardziej w JavaScript i we froncie, ale też czasami trzeba skakać między technologiami czy machnąć coś w back-endzie node czy Java... nie zamykaj się tak w 100% na nowości, ale jak najbardziej bądź na bieżąco :) Próbuj jednak chociaż co nie co złapać z paru innych rozwiązań aby chociażby samemu świadomie wybrać.
komentarz 6 sierpnia 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Zgadzam się z Twoim punktem widzenia i dlatego zadałem te pytanie. Mam jednak dwa zastrzeżenia.
JavaFX to nie nowa technologia, a raczej standard, który wszedł do JDK. Po drugie nie zawsze starczy czasu, aby skakać po technologiach.
To tylko moje zdanie, ale jak ja bym dopiero zaczynał naukę to nie brał bym czegoś co przestało być rozwijane.
komentarz 6 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

nie brał bym czegoś co przestało być rozwijane

To szczerze gratuluję, że masz możliwość wchodzenia tylko w nowe, fajne projekty. Nie każdy jednak tak ma. Ja na przykład mam trochę tematów w nowym Angular 5/6 (jestem front-endowcem), ale niedawno przyszło mi się też poduczyć starej, nierozwijanej już tak wersji Angular 1.x łącznie z perspektywą zapewne w niedalekiej przyszłości migracji apki do nowszej wersji... Czasami więc bywa tak, że trzeba zrobić mały krok wstecz, nie każdy klient zapłaci za migrację jeśli chce np. tylko dodać parę małych funkcjonalności :)

komentarz 7 sierpnia 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Taka analogia przyszła mi do głowy. Podobnie jest w motoryzacji. Samochody wychodzą co raz nowsze, lepsze, składają się z nowych komponentów. Mechanik samochodowy musi cały czas uczyć się tych nowych technologii związanych z projektowaniem aut, bo inaczej może stracić pracę, ale zdarza się, że do jego warsztatu przyjedzie ktoś starym Polonezem czy nawet samochodem z lat 90 i co wtedy?
komentarz 7 sierpnia 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)

Panowie nie wiem po co prowadzimy dalej ten temat pod tym wątkiem, szczególnie że dotyczy on czegoś innegosmiley. Po drugie ja miałem na myśli sytuację, gdy ktoś dopiero zaczyna programować i staje przed decyzją wyboru technologii. Może błędnie założyłem, że tutaj mamy taką sytuację. 

komentarz 7 sierpnia 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
A czemu nie? Czasem gdy coś mam zamiar zrobić to zadaje sobie pytanie "czemu miałbym tego NIE zrobić", zamiast "Po co mam to zrobić", to według mnie diametralnie zmienia pogląd.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 541 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 234 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 277 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2016 w PHP przez Klik Obywatel (1,540 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...