• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

HTML połączony z JS, PHP i SQL- Tworzenie całych aplikacji

Object Storage Arubacloud
0 głosów
708 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2018 w HTML i CSS przez agipacz Początkujący (460 p.)
Cześć,

jak to jest, jak się już stworzy całą strukturę strony w HTML, żeby ona działa z JS, PHP i SQLem?
Chodzi mi o ogół, żeby zrozumieć jak to wszystko działa, nie o konkretne linijki kodu.

Załóżmy, że chce zarezerwować  film w kinie na konkretną godzinę. np 12:00.
Tworzę ten przycisk w HTML w index.html/index.php. Potem mam style.css i tam tworzę wygląd tego przycisku i co dalej? mam jeszcze pliki plik.js plik.php i w każdym z nich odwołuje się do tego przycisku? W pliku js robię onClick, a dalej jeszcze tworzę bazę danych i jakoś go łączę w z tym przyciskiem? Żeby po kliknięciu w niego przeniosło mnie do strony z wyborem miejsc i jeszcze żeby mi od razu zaczytało z bazy, które miejsca są wolne?
 

W każdym z tych pików odwołuję się do tego przycisku za pomocą jego ID ?
Jakieś to wszystko skomplikowane, tak to właśnie wygląda? Czy coś sobie wymyślam?  Bo raczej nie robi się tego wszystkiego w pliku głównym, to dopiero byłby bałagan
Oczywiście przycisk to tylko przykład, można pod to podstawić cokolwiek innego.

(Zdaję sobie sprawę z tego, że tym nie zajmuje się jedna osoba i że dzieli się to na front-end i back-end, ale i tak ciekawie mnie jak wygląda cały ten proces...część procesu.)

Dzięki za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość. Dla mnie to wszystko to jakaś abstrakcja, a bardzo mnie to interesuje

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 23 lipca 2018 przez Jake Obywatel (1,820 p.)
W html tworzysz formularz np z tym przyciskiem, w css i js określasz jego wygląd (tu się odwołujesz do id lub klasy), następnie formularz przesyłasz do pliku php metodą "POST" (dla ukrytych danych) lub "GET" (dla danych widocznych w adresie [np: example.com/plik.php?pole1=sadas]). PHP interpretuje konkretne pola za pomocą wartości "name" wstawionych w html i na ich podstawie jest w stanie wygenerować już gotową odpowiedź w formie html.

Dajmy na to konkretniejszy przykład (pomijając CSS i JS bo one są głównie od front-endu):

Gdy w formularzu HTML jest input  

<input type="text" name="imie">

po wysłaniu formularza php może odwoływać się do zawartości poprzez

$_POST['imie'] lub $_GET['imie'] (zależnie jaka metoda została ustalona w formularzu).

I w tym momencie php obsługuje całe połączenie z bazą danych i może wygenerować już konkretną odpowiedź.

Starałem się dość jasno to opisać. Jeśli chodzi o php to możesz pytać śmiało, css i html również się postaram.
komentarz 23 lipca 2018 przez agipacz Początkujący (460 p.)
Super, dzięki bardzo.
A to, że te informacje zapisują się w bazie danych i odwrotnie (są sczytywane z bazy) dzieje się za sprawą php czy sql ?
1
komentarz 23 lipca 2018 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)
Witam,

SQL to tylko język zapytań (queries) do bazy danych. Można wykonać takie zapytanie z poziomu PHP, który jest w stanie połączyć się z bazą, a następnie wykonać zapytanie.
0 głosów
odpowiedź 23 lipca 2018 przez Kondzio Mądrala (5,230 p.)
Po pierwsze łatwiej to trochę zrozumieć dzieląc aplikację na dwie części. De facto tak jest - nawet odpalając stworzoną lokalnie aplikację uruchamiasz np NPM (frontend) i MVN (backend).

Jak najczęściej bywa, część front (czyli komunikacja z przeglądarką/aplikacją - użytkownikiem + wygląd) to osobna aplikacja, skupiająca się na manipulacji danymi, które wprowadza/zmienia użytkownik. Ta część aplikacji zbiera info i wysyła do back endu za pomocą requestów.

Back end to druga aplikacja, która zajmuje się głównie komunikacją z bazą danych. Może także odbierać informacje, które zebrał frontend. Warto tutaj obrabiać dane, zabezpieczać aplikację (co można dodatkowo zrobić na froncie), przypisywać wartości z baz danych itp. Tutaj najczęściej np Java nie tylko posługuje się swoim językiem, ale w przypadku pobrania czegoś z bazy musi posilić się SQL'em.

Przykład:

js'em wysyłamy requesta metodą "POST" dla URL: "zaloguj" wraz z parametrami name i pass. Backend url ten ma zdefiniowany i tam dla VALUE= "zaloguj" sprawdzamy sobie za pomocą SQL'a czy takie dane (name i pass) istnieją na bazie.
 

Mam nadzieję, że też pomogłem :P

Podobne pytania

–1 głos
0 odpowiedzi 251 wizyt
pytanie zadane 27 września 2017 w PHP przez Demirrin Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 508 wizyt
pytanie zadane 1 września 2019 w JavaScript przez TomekN Początkujący (330 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 169 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2018 w JavaScript przez Jayix Użytkownik (680 p.)

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,656 komentarzy

61,962 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...