• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zapytanie sql w php wykorzystujące zmienną javascript

Object Storage Arubacloud
0 głosów
508 wizyt
pytanie zadane 1 września 2019 w JavaScript przez TomekN Początkujący (330 p.)

Cześć,

Przeglądam internet i nie mogę znaleźć prostego rozwiązania na przypisanie zmiennej Javascript do PHP (w drugą stronę jest tego dużo).

Chodzi mi o to, że robię samoprzewijającą się galerię.

$ile_znalezionych to liczba wszystkich zdjęć w bazie danych.

numer++; if (numer><?php echo $ile_znalezionych;?>) numer=1;

i teraz chciałbym wykonać zapytanie do bazy danych, jak nazywa się fotka pod określonym numerem rekordu.

<?php  $sql = 'SELECT id, Photo1 FROM lista where id =2';?> 

 

i nie wiem jak tą 2 w prosty sposób zamienić na javascriptową zmienną "numer". Please help

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 września 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)
edycja 1 września 2019 przez BT101
Komunikacja między kodem wykonywanym po stronie klienta (javascript) a kodem wykonywanym na serwerze (PHP) jest znanym zagadnieniem, do którego wykorzystuje się HTTP requesty, które poniekąd "callują" kod na serwerze. Do wyprowadzenia takiego requestu używa się AJAX. Przekazaną wartość można później po stronie serwera z takiego HTTP requestu otrzymać (W php będzie to `$_POST['varName']`).
0 głosów
odpowiedź 1 września 2019 przez danielb Bywalec (2,520 p.)

Ja bawiłem się kiedyś, w przeplatanie zmiennych JS PHP, to stary fragment kodu, ale może cię nakieruje.

	<?php
		
		$_pocjs = "<script type=\"text/javascript\">";
		$_konjs = "</script>";

		$_ps0  = 'Kliknij mnie :-)';

		echo $_pocjs . ' function pokaz(){$_s1 = \'O już\'; document.getElementById("widok").innerHTML= $_s1; } ' . $_konjs;


	echo '<center>
	<div id="widok" onClick="pokaz();">
	' . $_ps0 .'	
    </div>
</center>';

	?>

 

komentarz 1 września 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
a nie lepiej użyć Ajax :) ? Taki kod to masakra w utrzymaniu... szczerze to nie wyobrażam sobie, aby takie spagetti mogło przejść jakiekolwiek CR :)
komentarz 1 września 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)
Nie należy polecać czegoś takiego! <center> też jest zdeprecjonowane.
komentarz 1 września 2019 przez danielb Bywalec (2,520 p.)
edycja 1 września 2019 przez danielb

Tak jak pisałem, jest to stary fragment kodu, a sprawa tyczyła się przelatania JS i PHP.

to stary fragment kodu

A co do samego znacznika, <center>, to jest on nie tyle zdeprecjonowany, co przestarzały.

znalazłem odpowiedni wątek na stackoverflow: https://stackoverflow.com/questions/27620692/in-html-5-center-the-tag-is-deprecated-what-difference-it-make-if-i-use-a-dep

z którego to wynika, że użycie któregoś z przestarzałych znaczników, w przyszłości może wywołać, problem z prezentacją witryny.

Tak więc, tak nie należy korzystać z <center>, ale nie dlatego, że  nie bo nie :-)

Przyznaje, że było to z mojej strony, niezbyt dość odpowiedzialne, wszakże nie należy uczyć złych praktyk, my bed, moje łózko blush

P. S.

<center> nie jest częścią specyfikacji HTML 5!.

komentarz 1 września 2019 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)

Tak więc, tak nie należy korzystać z <center>, ale nie dlatego, że  nie bo nie :-)

Prawdziwym powodem dla którego nie należy używać <center> jest ten sam, dla którego został on zdeprecjonowany a mianowicie dlatego, że definiuje wizualną część a nie opisuje kontentu tak jak semantyczne tagi html5, np. <nav>, <main>, <aside> itd. Z tego samego powodu inne tagi jak <b>, <i> itd również zostały zdeprecjonowane.

P. S.
To, że coś jest zdeprecjonowane nie oznacza, że nie może być jednocześnie przestarzałe. To tak jakbyś napisał, że samochód jest nie tyle czerwony co duży. Ale zostawmy ten temat językoznawcom.

komentarz 1 września 2019 przez danielb Bywalec (2,520 p.)
Co racja to racja, nie ma sensu się, kłócić o znacznik, bo to do niczego nie prowadzi.

Jesteśmy zgodni, że nie należy używać przestarzałych znaczników, czy mam usunąć, te moją odpowiedz zawierającą, ten kod?, aby nie wprowadzał kogoś w błąd.
0 głosów
odpowiedź 1 września 2019 przez 1234 Dyskutant (9,140 p.)
PHP to kod który wykonuje się przed wczytaniem strony. Możesz najpierw wczytać wszystkie nazwy do zmiennej albo użyć AJAX'a
2
komentarz 1 września 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

PHP to kod który wykonuje się przed wczytaniem strony

to takie trochę uogólnienie dla jednej, konkretnej sytuacji :) Generalnie jest to po prostu kod serwerowy, wykonywany na serwerze, a nie client-side.

0 głosów
odpowiedź 2 września 2019 przez auradin Użytkownik (560 p.)
1. Przejmujesz zmienną z js do Ajax wysyłającego zadanie na stronę z kodem PHP.

2. przejmujesz zmienną  $_post  w php i wykonujesz interesujące Cię funkcje.

3. Jak już masz kod w php, przypisujesz json do zmiennej php

4. W instrukcji ajax w sekcji done wpisujesz nazwę funkcji zwrotnej z dodaniem kropki i json
1
komentarz 2 września 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
1. Kolga autor posta napisał, że chce tylko pobrać jakieś dane z API, jaki sens ma więc używanie w tym przypadku metody POST, dlaczego ni GET?

2. nie ma czegoś takiego jak "instrukcja ajax" :)

3. piszesz o "sekcji done", jeśli już chcesz podawać rozwiązanie w oparciu o konkretną libkę to proponuję podać jej nazwę i wersję :) Zresztą wg mnie jednym z wygodniejszych sposobów to użycie fetch czy fajnej libki axios.

4. "wpisujesz nazwę funkcji zwrotnej z dodaniem kropki i json" ???

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 4,609 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2021 w Egzaminy zawodowe przez ChickenZax Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 169 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2018 w JavaScript przez Jayix Użytkownik (680 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 235 wizyt
pytanie zadane 13 października 2018 w PHP przez crazydeveloper09 Nowicjusz (120 p.)

92,583 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,668 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...