• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ustawienie tekstu w divie na stałe

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,029 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2018 w HTML i CSS przez SajK Początkujący (390 p.)
Chciałbym się dowiedzieć czy da się w samym CSS ustawić stałą pozycję tekstu w divie konkretnie na zdjęciu, ponieważ po ustawieniu: position: absolute i potem top: 60%  left: 50% i transform: translate(-50%, -50%); napis przy zoomowaniu się przesuwa.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 lipca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
ustaw stałe wartośći.
komentarz 18 lipca 2018 przez SajK Początkujący (390 p.)
W pionie tak, a w poziomie zostawić 50%?
komentarz 18 lipca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Też zmien
komentarz 18 lipca 2018 przez SajK Początkujący (390 p.)
Mógłbyś podać jakiś przykład (np. link do przykładu), bo teraz to w ogóle nie jest wyśrodkowane.
komentarz 18 lipca 2018 przez SajK Początkujący (390 p.)
Już nie trzeba, dzięki wielkie za pomoc ;) Doszedłem z tym końca.
+1 głos
odpowiedź 18 lipca 2018 przez Yashe Dyskutant (7,720 p.)
position:relative

Lecz jeśli chcesz wyśrodkować tekst w pionie i w poziomie to użyj:
 

text-align: center;
line-height: (wartość) // wysokość diva, aby wyśrodkowało w pionie

 

komentarz 18 lipca 2018 przez SajK Początkujący (390 p.)
Jak zmieniłem position z absolute na relative to napis przykleił się w połowie do dolnej krawędzi diva
komentarz 18 lipca 2018 przez SajK Początkujący (390 p.)
chodzi mi o coś takiego jak na tej stronie http://idachy.com/

/Te dwa napisy na zdjęciu/
komentarz 19 lipca 2018 przez Yashe Dyskutant (7,720 p.)
Na tej stronie jest po prostu div, w środku niego dwa słowa rozdzielone <br'em>, a jego styl ma w sobie "text-align: center"

https://jsfiddle.net/Yashe/ajk34spo/4/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 232 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2020 w HTML i CSS przez michalMonster Początkujący (390 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 716 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 191 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2018 w HTML i CSS przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...