• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Grid css3 zawijanie tekstu za obrazkiem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
707 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2018 w HTML i CSS przez Raloseq Nowicjusz (190 p.)

Witam mam pytanie robię stronkę na gridzie i tutaj jest mój problemy czy da rade jakoś żeby tekst się zawijał kiedy obrazek się kończy ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 15 lipca 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Właśnie do tego stworzono float.
komentarz 15 lipca 2018 przez Raloseq Nowicjusz (190 p.)
Tylko , że ja na gridzie robie
komentarz 15 lipca 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
edycja 15 lipca 2018 przez pablop76
A co to ma do rzeczy? To nie można używać float do tego żeby tekst opływał obrazek?
komentarz 15 lipca 2018 przez Raloseq Nowicjusz (190 p.)
to ze pod tym obrazkiem nie ma tak jakby wolnego miejsca tylko to jest jedna kolumna i jak to zrobic zeby tam miejsce bylo
komentarz 15 lipca 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Poprostu wtawić go tam gdzie jest tekst i dać mu float:left;
komentarz 15 lipca 2018 przez Raloseq Nowicjusz (190 p.)
Wtedy nie działa transition i się nie skaluje
komentarz 15 lipca 2018 przez Raloseq Nowicjusz (190 p.)

@pablop76, Może dam ci screena z kodu ?

komentarz 15 lipca 2018 przez Raloseq Nowicjusz (190 p.)
    <main>
        <section class="about-author">
            <div class="author-image">
                <img src="images/avatar2.png">
                <div class="text-overlay">
                    <div class="text1">Dzień dobry</div>
                </div>
            </div>
            <div class="author-biography">
                <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed congue pharetra volutpat. Morbi vulputate lectus vitae tellus tincidunt semper. Aenean molestie pharetra condimentum. Nulla consectetur luctus neque sed tristique. Vestibulum facilisis scelerisque ex vitae elementum. Phasellus scelerisque quam id ornare blandit. Aliquam eget nulla eget dolor aliquam fermentum. Aenean sit amet elementum nunc. Suspendisse potenti. Integer dignissim eget diam non dignissim.

                Nullam sollicitudin purus vitae placerat fringilla. Aenean lacinia malesuada diam, id pulvinar urna faucibus finibus. Suspendisse non euismod ex, id fringilla justo. Sed faucibus, lectus at ullamcorper iaculis, sem nisi tempor velit, vel vehicula diam augue eget velit. Suspendisse eu erat erat. Proin a placerat enim, eu sodales arcu. Cras dictum tellus vel porttitor maximus. Proin vel urna elementum ante malesuada hendrerit. Etiam lacinia fringilla tellus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Sed consectetur erat at justo elementum sollicitudin. Proin lobortis lacus at dui mattis maximus sed egestas est. Vestibulum et ante vel mauris sollicitudin venenatis. Cras luctus rhoncus felis aliquam interdum. Sed libero sapien, vehicula quis leo sed, efficitur sagittis dui.

                Integer ipsum odio, finibus quis fermentum non, egestas venenatis lorem. Vivamus ipsum felis, faucibus suscipit vestibulum vitae, porta ut urna. Suspendisse luctus mauris quis dolor placerat, sed feugiat nunc interdum. In interdum facilisis erat ac vestibulum. Suspendisse molestie, felis vitae auctor commodo, urna arcu feugiat mauris, eget lacinia tortor leo vel felis. Nam urna velit, volutpat vitae elementum sit amet, bibendum in ipsum. Maecenas aliquam nisl ac purus consectetur, id aliquet lectus auctor.Nullam sollicitudin purus vitae placerat fringilla. Aenean lacinia malesuada diam, id pulvinar urna faucibus finibus. Suspendisse non euismod ex, id fringilla justo. Sed faucibus, lectus at ullamcorper iaculis, sem nisi tempor velit, vel vehicula diam augue eget velit. Suspendisse eu erat erat. Proin a placerat enim, eu sodales arcu. Cras dictum tellus vel porttitor maximus. Proin vel urna elementum ante malesuada hendrerit. Etiam lacinia fringilla tellus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Sed consectetur erat at justo elementum sollicitudin. Proin lobortis lacus at dui mattis maximus sed egestas est. Vestibulum et ante vel mauris sollicitudin venenatis. Cras luctus rhoncus felis aliquam interdum. Sed libero sapien, vehicula quis leo sed, efficitur sagittis dui.

                Integer ipsum odio, finibus quis fermentum non, egestas venenatis lorem. Vivamus ipsum felis, faucibus suscipit vestibulum vitae, porta ut urna. Suspendisse luctus mauris quis dolor placerat, sed feugiat nunc interdum. In interdum facilisis erat ac vestibulum. Suspendisse molestie, felis vitae auctor commodo, urna arcu feugiat mauris, eget lacinia tortor leo vel felis. Nam urna velit, volutpat vitae elementum sit amet, bibendum in ipsum. Maecenas aliquam nisl ac purus consectetur, id aliquet lectus auctor.Nullam sollicitudin purus vitae placerat fringilla. Aenean lacinia malesuada diam, id pulvinar urna faucibus finibus. Suspendisse non euismod ex, id fringilla justo. Sed faucibus, lectus at ullamcorper iaculis, sem nisi tempor velit, vel vehicula diam augue eget velit. Suspendisse eu erat erat. Proin a placerat enim, eu sodales arcu. Cras dictum tellus vel porttitor maximus. Proin vel urna elementum ante malesuada hendrerit. Etiam lacinia fringilla tellus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Sed consectetur erat at justo elementum sollicitudin. Proin lobortis lacus at dui mattis maximus sed egestas est. Vestibulum et ante vel mauris sollicitudin venenatis. Cras luctus rhoncus felis aliquam interdum. Sed libero sapien, vehicula quis leo sed, efficitur sagittis dui.

                Integer ipsum odio, finibus quis fermentum non, egestas venenatis lorem. Vivamus ipsum felis, faucibus suscipit vestibulum vitae, porta ut urna. Suspendisse luctus mauris quis dolor placerat, sed feugiat nunc interdum. In interdum facilisis erat ac vestibulum. Suspendisse molestie, felis vitae auctor commodo, urna arcu feugiat mauris, eget lacinia tortor leo vel felis. Nam urna velit, volutpat vitae elementum sit amet, bibendum in ipsum. Maecenas aliquam nisl ac purus consectetur, id aliquet lectus auctor.</p>
            </div>
        </section>
    </main>
.about-author {
  display: grid;
  grid-template-columns: 1fr 2fr;
  grid-template-rows: auto;
  grid-gap: 1em;
  width: 100%;
  padding: 1.5em;
}
.author-image {
    position: relative;
    height: 100%;
}
img {
  display: block;
  width: 100%;
  height: auto;
}
.text-overlay {
  position: absolute;
  bottom: 100%;
  background-color: green;
  overflow: hidden;
  width: 100%;
  height:0;
  transition: .5s ease;
}

.author-image:hover .text-overlay {
  bottom: 0;
  height: 100%;
}

.text1 {
  color: white;
  font-size: 40px;
  position: absolute;
  top: 50%;
  left: 50%;
  transform: translate(-50%, -50%);
  text-align: center;
}
@media (max-width: 800px) {
    .about-author {
        grid-template-columns: 1fr;
    }
}

 

komentarz 15 lipca 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Niestety pisze z telefonu. Ciężko mi to analizować :(
komentarz 15 lipca 2018 przez Raloseq Nowicjusz (190 p.)
To jak kiedyś będziesz miał czas to czekam z niecierpliwością :D
komentarz 15 lipca 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Zrób jak napisałem. Responsywność dla img ustaw width:100%; max-widh:400px; i testuj
komentarz 15 lipca 2018 przez Raloseq Nowicjusz (190 p.)
Ale jest ustawione to i tak nic nie zmienia chodzi o to ze to jest grid i float:left nie dziala bo ta wolna przestrzen pod obrazkiem jest zajeta dla kolumny w ktorej jest zdjecie
komentarz 15 lipca 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Ale ja napisałem żebyś włożył obrazek do kolumny razem z tekastem.
komentarz 15 lipca 2018 przez Raloseq Nowicjusz (190 p.)
wtedy nie działa tranistion i obrazek się nie skaluje jak pisałem powyżej dobra nieważne zostanie tak poprostu :D
komentarz 16 lipca 2018 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
To można ustawić width: 25%; min-width:200px; albo coś w tym stylu. Będzie działać. Nie poddawaj się. :)

Chidzi o ustawienie szerokości obrazka względem kolumny. Czy ma zajmować 20% kolumny, czy może 30% itd. Oraz żeby nie był mniejszy niż np.200px gdy kolumna będzie wąska.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 118 wizyt
pytanie zadane 22 września 2023 w HTML i CSS przez troian1337 Użytkownik (720 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 294 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2019 w C# przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 178 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2018 w HTML i CSS przez pebrzosky Obywatel (1,160 p.)

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,779 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...