• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Połączenie dwóch zmiennych w nodejs socket.io

Object Storage Arubacloud
0 głosów
304 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2018 w JavaScript przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)
zmienione kategorie 1 lipca 2018 przez Patrycjerz

Witam,

Chciał bym aby zmienna z inputa o nazwie "name" wyświetlała się obok wiadomości. Nie mam pojęcia jak połączyć te dwie zmienne, proszę o rady.

Pozdrawiam, Kamil.

Kod #1:

   <ul id="messages"></ul>

   <form action="">
      <input id="name" autocomplete="off" value="Twój nick" />
      <input id="msg" autocomplete="off" /><button>Wyslij</button>
   </form>



	
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.1.4/jquery.min.js"></script>
<script src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/socket.io/2.1.1/socket.io.js"></script>
<script>
var socket = io();

$('form').submit(function(){
   socket.emit('message', $('#msg').val());
   $('#msg').val('');
   $('#name').val('');
   return false;
});

socket.on('message', function(msg){
   $('#messages').append($('<li>').text(msg));
   $("html, body").scrollTop($(document).height());
});

Kod #2:

io.sockets.on('connection', function (socket) {

   console.log("Socket connected.");
   
   socket.on('message', function(msg){
     io.emit('message', msg);
	 io.emit('nickname', nick);
   });
  
});

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 lipca 2018 przez sebeks Mądrala (5,300 p.)
wybrane 2 lipca 2018 przez Kamil Batorski
 
Najlepsza
Nie możesz po prostu połączyć dwóch stringów w jeden? Nie znam się na socket.io, ale w JavaScript możesz utworzyć element (węzeł obiektu DOM) np. <div> dodać mu wewnętrzny inny html np <span> i dołączyć do dokumentu. Poczytaj tu:

https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/API/Document/createElement

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/Document/createElement
komentarz 2 lipca 2018 przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)
Dziękuje za odpowiedz. Czyli tym sposobem mogę rozwiązać problem lecz czy w tym divie mogę dodać zmienną? Myślę że oczywiście! Sprawdzę i wieczorem dam odpowiedz czy się udało.
komentarz 2 lipca 2018 przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)
socket.emit('message', $('#nick').val() + ' » ' + $('#msg').val());

Problem rozwiązany! <3 Dzięki za rade.
komentarz 2 lipca 2018 przez sebeks Mądrala (5,300 p.)
DOM, czyli document object model składa się z węzłów, czyli z elementów typu div, h1 itd. Węzeł może zawierać tekst lub nie musi. Skrypt JS może wstawić zmienną właśnie do tego węzła jako zawartość tekstową, ale pewnie zmienna powinna być stringiem, ale to sobie już sam sprawdzisz.

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/Node/textContent
komentarz 2 lipca 2018 przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)
Już działa na priv wyśle kod
komentarz 2 lipca 2018 przez sebeks Mądrala (5,300 p.)
Kodu nie potrzebuje. Mi dużo pomogło to, że uparłem się robić małe projekty bez jQuery :)
komentarz 2 lipca 2018 przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)
Za kilka miesięcy ukończe mój projekt, będzie duży... in coming soon!

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 418 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 192 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2018 w JavaScript przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 128 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2021 w JavaScript przez Vigo Nowicjusz (190 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...