• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy to wina hostingu?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
139 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2018 w Offtop przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)

Witam!

Przychodzę z kolejnym "mniejszym" problemem a mianowicie wrzuciłem moją stronę tutaj i napisy na zakładce My latest works na hostingu są większe niż na mojej wersji którą mam na komputerze. I teraz której wersji mam ufać ponieważ mam zamiar sprzedać to portfolio na http://wrapbootstrap.com i chciałbym wiedzieć jak będzie to wyświetlać u nich 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 25 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 26 czerwca 2018 przez Layoutowiec
 
Najlepsza

U mnie na Chromie wyświetla się tak:

ale tak na marginesie to nie wiem czy zarobisz na takim szablonie fortunę... Nie obraź się, ale zakodowanie tego w html i css to jeden wieczór... chyba, że dałbyś jakieś ciekawe dodatki np. formularze, jakieś własne elementy formsów fajnie ostylowane itp. na zasadzie komponentów do złożenia w całość. Tutaj nie widzę w ogóle formularza więc zakładam, że każdy ma go sobie ostylować samodzielnie... więc tym bardziej szablon traci sens...

Nie piszę tego żeby Cię jakoś krytykować itp. tylko jeśli faktycznie chcesz sprzedawać szablony to pomyśl nad ich jakąś uniwersalnością i daj coś, za co faktycznie warto zapłacić parę zł. Na przykład kilka rodzajów komponentów wyświetlających prace, skille itp. do tego parę opcji ustawiania formsów, może jakieś ciekawe indywidualne radio buttony, checkbox, inputy, selecty itp. Do tego może jakieś z 2-3 wersje dla menu itp.

komentarz 25 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
A więc dziękuję za opinię ale nie jest to koniec pracy. Ciągle zastanawiam się co mógłbym użyć aby mój szablon się wyróżniał, a to co jest teraz to tylko zarys ponieważ prawdopodobnie zostanie jeszcze dodane wiele elementów. A co do formularza to rozumiem  że chodzi Ci o kontakt na dole strony tak? Bo jeżeli tak to póki co wygląda on tak ale zostanie zmieniony i to w 100%

Edit: Tak na marginesie mam zamiar sprzedać szablon za 5 dolarów więc myślę że nie jest to zbyt duża cena za coś takiego
komentarz 25 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Tak na marginesie mam zamiar sprzedać szablon za 5 dolarów więc myślę że nie jest to zbyt duża cena za coś takiego

Ale może warto przysiąść nico więcej nad tym i sprzedać więcej sztuk lub za wyższą kwotę :) Powiem Ci, że dla wielu osób cena nie jest priorytetem, szczególnie gdy jesteśmy w takich kwotach. To tak samo jak np. z hostingami. Wiele osób ceni sobie np. linuxpl mimo, że nie są tani ale mają super wsparcie. podobne opinie słyszałem o MyDevil, ale ich dopiero zacząłem testować więc się nie wypowiem. Z drugiej strony jest pewna grupa osób szukających usilnie hostingów free itp. a potem Ci sami marudzą, że coś nie działa, że reklamy itp. Ja też wolę czasem zapłacić nawet te 100zł więcej ale dostać lepszy produkt niż usilnie szukać po taniości. Także nie patrz na cenę ale na jakość :)

komentarz 25 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Ale nie chodzi mi tutaj o cenę tylko o to że może moje umiejętności nie są warte większej ceny i naprawdę bardzo się staram przy wykonywaniu tego szablonu ale zajmuję się robieniem stron od mniej więcej roku i przez to moje umiejętności nie są ogromne.

I jeszcze mógłbym Cie prosić o wysłanie screen shota ekranu z zakładką My skills z mojej strony bo chciałbym sprawdzić jak wyświetla to u innych
komentarz 25 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

tutaj coś nie pykło jak należy :)

komentarz 25 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)

No i właśnie to jest chyba coś z hostingiem bo u mnie na komputerze wygląda to tak:

Jak myślisz co się dzieje że tu pokazuje inaczej?

komentarz 25 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
hosting nie ma nic do tego, na serwer wrzucasz pliki te co masz lokalnie i leci html do klienta i tyle, hosting nic nie zmienia.
komentarz 25 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Więc dlaczego tak się dzieje
komentarz 25 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wiesz co, wybacz ale nie mam teraz czasu analizować cały kod, tym bardziej, że nie ułatwiasz zadania bo mocno mieszasz wszystko... style raz z css raz inline... co chwile jakies znaczniki <br> i w ogóle trochę bałagan w kodzie.. co więcej, po co ci aż tyle zależności jak jQuery, bootek itp. do takiej małej apki? Szczerze mówiąc to kupując szablon raczej wolałbym dostać coś oryginalnego...

Zobacz sobie na różnych przeglądarkach i sprawdź cache przegladarki lokalnej bo może wciąż ciągniesz style z cache a nie z sewera?
komentarz 25 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Ok dopracuje to wszystko tylko jeszcze czy jeżeli już to sprzedam to będzie tak jak jest teraz u mnie na komputerze czy tak jak na hosting
komentarz 25 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Zobacz sobie w inspektorze co masz za computed styles... dla elementy o id "ms" masz wyliczoną szerokość 40%, linia 153 w pliku main.css (możesz sobie to testować z poziomu narzędzi chrome).
komentarz 25 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

takie coś masz dla tych elementów:

style="font-size: 15px; visibility: visible;  -webkit-transform: translateY(0) scale(1); opacity: 1;transform: translateY(0) scale(1); opacity: 1;-webkit-transition: -webkit-transform 0.5s cubic-bezier(0.6, 0.2, 0.1, 1) 0s, opacity 0.5s cubic-bezier(0.6, 0.2, 0.1, 1) 0s; transition: transform 0.5s cubic-bezier(0.6, 0.2, 0.1, 1) 0s, opacity 0.5s cubic-bezier(0.6, 0.2, 0.1, 1) 0s; "

szczerze mówiąc nie chce mi się tego analizować jeszcze w połączeniu z plikiem css... zrób porządek w kodzie i wtedy można myśleć..

komentarz 25 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Ok to teraz powinienem zająć się zamienieniem wszystkiego na klasy, pododawania id tylko tam gdzie powinny być i ułożenie tego wszystkiego. Coś jeszcze?
komentarz 25 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Moja rada na początek - w html nie ładuj żadnych styli, wszystko do pliku CSS. Do tego uporządkuj strukturę html i w css styluj po klasach, które jakoś sensownie ponazywaj. Jeśli chcesz to sprzedawać to kod musi być czytelny. I nie chodzi tu o komentarze, bo przy dobrym kodzie wiele komentarzy staje się zbędnych.

Uporządkuj też kod JS, wywal go najlepiej na koniec przed zamknięcie body i rozważ czy na pewno potrzebujesz tych wszystkich skryptów bo tak na szybko wydaje mi się, że spokojnie szybko zrobisz to w pureJS bez jQuery i tych innych rzeczy. Osobiście przy takim szablonie oczekiwałbym możliwie dobrej optymalizacji i tym samym wyzbycia się np. jQuery które stosuję tylko do pobrania referencji DOM itp. Za chwilę ktoś, kto użyje szablonu będzie chciał sobie podgrać jakiś plugin np. slider wymagający jQuery i podgra wersję 3, a ty np. masz wersję 1.x i czasami strona może się rozjechać... Da się oczywiście przed tym zabezpieczyć ale to przy większych apkach, a tutaj w ogóle wywaliłbym te skryty i po prostu napisał to w czystym JS.
komentarz 25 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Ok tylko ten Js JQuery to ja wykorzystuję go tylko do zrobienia efektu ze scrollem i nie bardzo wiem co powinienem zmienić ponieważ dostałem wzór na taki kod i tylko delikatnie go zmieniłem i wrzuciłem do siebie
komentarz 25 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Ok. Poprawiłem wszystko tak jak mówiłeś ale u mnie wszystko jest dobrze a na hostingu tak jakby nie załadowało stylów i wygląda to fatalnie
komentarz 25 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
No i co teraz
komentarz 25 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Załadowalem Twoją stronkę z wyczyszczeniem cache na dysku i ładuje main.css z ostatnią modyfikacją z godz. 18:31 więc jeśli coś później zmieniałeś to nie wgrałeś po prostu nowego pliku na serwer albo może masz jakiś dodatkowy cache na serwerze - to już musisz sam sprawdzić.
komentarz 25 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Generalnie w takich testach wyłącz sobie cachowanie danych albo pracuj w trybie incognito i analizuj co pokazuje consola i zakładka networks bo tam masz dużo cennych informacji.
komentarz 25 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Usunąłem stary plik index.html i main.css i wgrałem zmodyfikowane. A propo tego cache na serwerze to jak go usunąć jeżeli w ogóle jest i jak to sprawdzić
komentarz 26 czerwca 2018 przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
Ok. Usunąłem cache i wszystko działa tak jak należy. Przy okazji poprawiłem kod i czegoś się nauczyłem więc bardzo dziękuję za pomoc

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 581 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 260 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2019 w Offtop przez mateusz.zajac Obywatel (1,460 p.)
+1 głos
6 odpowiedzi 273 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2017 w Offtop przez Maniek Bywalec (2,170 p.)

92,612 zapytań

141,458 odpowiedzi

319,766 komentarzy

61,995 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...