• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

href="mailto:" na wszystkich przeglądarkach

Object Storage Arubacloud
+1 głos
338 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2018 w HTML i CSS przez DepressorDEMO Nowicjusz (160 p.)

Tworzę stronę dla firmy, który chce mieć w sekcji hero przycisk "Wyślij" z ikonką koperty. Po kliknięciu otwiera się okienko z miejscem na tekst i przyciskiem "wyślij".

Osiągnąłem to za pomocą <a href="mailto:example@gmail.com"></a>

<div class="hero__cta">
    <div class="buttons">
      <span>Zadzwoń teraz</span>
      <a href="tel:+4855555555"><i class="fi-telephone"></i></a>
    </div>
    <div class="buttons">
      <span>Napisz</span>
      <a target="_top" href="mailto:example@gmail.com"><i class="fi-mail"></i></a>
    </div>
  </div>

Zwykłe standardowe zachowanie w HTML.

Problem jest z Chromem, który nie przekazuje emaila do firmy. Klient wysyła wiadomość, ale nie wie, że ona nie doszła. Wiem, że można to zmienić w swojej przeglądarce w opcjach, jednakże, żaden z klientów nie będzie tego robił. 

Czy jest jakiś sposób na obejście tego problemu? Może JS/jQ lub coś innego?

Pozdrawiam,

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2018 przez Comandeer Guru (601,550 p.)
wybrane 25 czerwca 2018 przez DepressorDEMO
 
Najlepsza

Jeśli chcesz mieć kontrolę nad tym, jak e-mail jest wysyłany, to mailto: odpada w przedbiegach i najsensowniej jest zrobić po prostu formularz kontaktowy.

–4 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2018 przez Jason_Nr_1 Bywalec (2,980 p.)
edycja 25 czerwca 2018 przez Jason_Nr_1

Najmocniej wszystkich Przepraszam !

Commander prawidłowo napisal,

aby wysłać formularz bez pośrednictwa programu pocztowego, należy utworzyć normalną stronę HTML. Ważne jest tylko, aby plikowi nadać rozszerzenie *.php, a nie *.html, czyli np. formularz.php. Jeżeli nie dopełnisz tego warunku, skrypt nie zadziała!

Na Przykladzie:

<?php
if (count($_POST))
{
	////////// USTAWIENIA //////////
	$email = 'adres e-mail gdzie wysłać formularz';	// Adres e-mail adresata
	$subject = 'temat';	// Temat listu
	$message = 'Dziękujemy za wysłanie formularza';	// Komunikat
	$error = 'Wystąpił błąd podczas wysyłania formularza';	// Komunikat błędu
	$charset = 'iso-8859-2';	// Strona kodowa
	//////////////////////////////
	
	$head =
		"MIME-Version: 1.0\r\n" .
		"Content-Type: text/plain; charset=$charset\r\n" .
		"Content-Transfer-Encoding: 8bit";
	$body = '';
	foreach ($_POST as $name => $value)
	{
		if (is_array($value))
		{
			for ($i = 0; $i < count($value); $i++)
			{
				$body .= "$name=" . (get_magic_quotes_gpc() ? stripslashes($value[$i]) : $value[$i]) . "\r\n";
			}
		}
		else $body .= "$name=" . (get_magic_quotes_gpc() ? stripslashes($value) : $value) . "\r\n";
	}
	echo mail($email, "=?$charset?B?" . base64_encode($subject) . "?=", $body, $head) ? $message : $error;
}
else
{
?>
<form action="?" method="post">

;).

komentarz 25 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

uzyj Struktury wirtyny <table> oparta na tabelach, umiesci kod w sekcji Hed.

 JS jest bardziej do atracki 

 ikon na Stronie, uzyj MySQL.

...co? 

komentarz 25 czerwca 2018 przez Jason_Nr_1 Bywalec (2,980 p.)
sory, juz poprawilem.
1
komentarz 25 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Bardziej chodzi mi o samą treść niż wygląd językowy. Strona na tabelach? Do ikon baza danych? Kod odpowiedzialny za wyświetlanie strony w head?
1
komentarz 25 czerwca 2018 przez Comandeer Guru (601,550 p.)
Ten post to jedna wielka bzdura…
1
komentarz 26 czerwca 2018 przez Comandeer Guru (601,550 p.)

Fajnie, że poprawiłeś post, ale jak się skądś bierze skrypt, to wypada podać źródło.

Pomijam fakt, że ten skrypt jest bardzo stary, o czym świadczy choćby fakt, że używa kodowania ISO-8859-2 zamiast UTF-8, które jest już de facto wymagane do wszystkiego.

komentarz 26 czerwca 2018 przez Jason_Nr_1 Bywalec (2,980 p.)
Ok, Bede uwazaci przy podawaniu Linku i wersji Jaki jest napisany, dzieki za Tipp!

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 385 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 232 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2018 w HTML i CSS przez Layoutowiec Mądrala (5,470 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 464 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2018 w HTML i CSS przez Krzymado Początkujący (370 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...