• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Osobny pojemnik na całą stronę internetową czy wystarczy sekcja body?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
348 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez MakaBresk Obywatel (1,060 p.)
zamknięte 18 czerwca 2018 przez MakaBresk

Dzień dobry mam takie pytanie: Czy lepiej jest stworzyć osobny pojemnik dla naszej całej strony internetowej, czy jednak wystarczy sekcja body?

 

Np.

<body>

<container style="text-align: center; background-color: red;">

<div id="logo"></div>

<div id="content"></div>

<div id="footer"></div>

</container>

</body>

Czy lepiej :

<body style="text-align: center; background-color: red;">

<div id="logo"></div>

<div id="content"></div>

<div id="footer"></div>

</body>

 

komentarz zamknięcia: Rozwiązany problem

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
wybrane 17 czerwca 2018 przez MakaBresk
 
Najlepsza
Lepiej jest stworzyć osobny pojemnik:) i nie zapominaj o znacznikach semantycznych :) Sekcja body raczej nie służy do stylizacji...
Staraj się unikać stosowania CSS w opcji inline, raczej umieszczaj w osobnym pliku.
komentarz 17 czerwca 2018 przez MakaBresk Obywatel (1,060 p.)
Mówiąc o znacznikach semantycznych co masz na myśli?
komentarz 17 czerwca 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

Np. tu

komentarz 17 czerwca 2018 przez MakaBresk Obywatel (1,060 p.)
Ok. Dzięki. Temat można zamknąć.
komentarz 17 czerwca 2018 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

Sekcja body raczej nie służy do stylizacji...

Dlaczego? 

1
komentarz 17 czerwca 2018 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

BTW ten artykuł o semantycznych tagach jest pełen bzdur.

  1. Nowa semantyka wpływa na SEO (search engine optimimization), czyli na tak zwane pozycjonowanie naszej strony. To nic innego jak kolejność w wynikach wyszukiwarek. Aby polepszyć wyszukiwanie naszej strony, należy stosować tagi html5. Dzięki temu przeglądarka nie musi “prześwietlać” całej strony html, a jedynie części, które ją interesują.

Naprawdę tłumaczymy semantykę poprzez SEO? To już na start skreśla ten artykuł.

Pomysł na tagi wziął się z nazewnictwa divów i ich roli na stronie. W3C postanowiło ułatwić sprawę web developerom i przy okazji wykorzystać to. 

To jest bzdura, bo W3C nawet nie brało udziału przy tworzeniu trzonu HTML5. Te tagi na dobrą sprawę wymyślił Ian "Hixie" Hickson. Opisywała to choćby książka The Truth About HTML5, a sam Hixie się do tego przyznał.

Nav nie musi być w headerze np. kiedy mamy do czynienia z przyciskami poprzedni/następny wtedy możemy użyć tagu nav i nie wymaga on używania headera jako rodzica

nav w żadnym kontekście nie wymaga header – to całkowicie odrębne tagi.

Należy pamiętać, że jej [sekcji] tytuł powinien być umieszczony w sekcji nagłówkowej (header).  

Nie ma takiego wymogu.

Pamiętajmy, że section stanowi część większej całości – zawsze jest coś wyżej, co łączy nasze sekcje.

Niekoniecznie, nie ma wymogu, by dla section była nadrzędna sekcja.

Tag [footer] jest bardzo podobny do headera z taką różnicą, że w headerze podajemy informacje, które chcemy wiedzieć przed czytaniem danej treści, a w footerze już po przeczytaniu np. informacje o autorze, informacje o innych wpisach, publikacjach autora, social media itd. 

Nieprawda, obydwa elementy zawierają metadane, różnią się jedynie ich typem. Ba, w specyfikacji jest nawet przykład strony z footer na górze.

Po drugie i tutaj to jest WAŻNE, nie należy nadużywać stylów odwołując się do znaczników semantycznych html5. One mają swoją rolę tzn pozycjonują na stronie, kategoryzują elementy, natomiast układ i położenie powinniśmy wciąż definiować za pomocą divów.

Dlaczego mam komplikować strukturę strony divami jeśli mogę nadać style znacznikom sekcjonującym? 

komentarz 17 czerwca 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Nie czytałem tego artykułu, tak na szybko znalazłem w google i wkleiłem pierwszy link, aby sobie autor pytanie poczytał, co to w ogóle są znaczniki semantyczne.
Przy okazji wątpię, aby człowiek, który zaczyna przygodę z webmasterką, zwracał uwagę na to, co Ty zwróciłeś. Nie każdy ma taką wiedzę i świadomość o tym, co piszesz, jak Ty :) Zresztą chyba jest mało takich osób :)

A co do stylizacji znaczników semantycznych to są dwie szkoły i ja jestem zwolennikiem tej drugiej, czyli niestylizowania, bo już tak się przyzwyczaiłem.
komentarz 18 czerwca 2018 przez MakaBresk Obywatel (1,060 p.)

Reasumując ostylować można zarówno diva o id container jak i sekcje body tak? Nie będą widoczne jakieś różnice między tymi dwoma sposobami ostylowania zawartości strony?

 

<body>

<div id="container">





ZAWARTOŚĆ STRONY (NAGŁÓWKI, AKAPITY ITD.)





</div>

</body>

 

komentarz 18 czerwca 2018 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

Reasumując ostylować można zarówno diva o id container jak i sekcje body tak? 

Tak. 

Nie będą widoczne jakieś różnice między tymi dwoma sposobami ostylowania zawartości strony?

Nie.

Kontener w body przydaje się przy przypadkach, gdy np. jeden element musi być szerszy od reszty strony. W tym wypadku nie da się ostylować body

komentarz 18 czerwca 2018 przez MakaBresk Obywatel (1,060 p.)
Ok. Dzięki bardzo za pomoc.
+2 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2018 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

Zależy od przypadku. Jeśli taki kontener jest zbędny, nie ma sensu go tworzyć i można bez problemu ostylować body.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 166 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2017 w Systemy CMS przez Tomson Początkujący (440 p.)
+1 głos
6 odpowiedzi 723 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2021 w HTML i CSS przez Marto Nowicjusz (190 p.)
+4 głosów
3 odpowiedzi 288 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2015 w HTML i CSS przez Anonim Mądrala (6,000 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...