• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Struktura wektora oraz struktura macierzy 3x3

Object Storage Arubacloud
0 głosów
240 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez fruczka Użytkownik (570 p.)
Siemka.

Jak można przedstawić samą strukturę(bez kodu źródłowego) wektora oraz macierzy 3x3?
komentarz 16 czerwca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
O co dokładnie pytasz? O to jak wygląda wektor i macierz :D?
komentarz 16 czerwca 2018 przez fruczka Użytkownik (570 p.)
Hmm... :D No właściwie tak :D O składnię wektora i macierzy :P Jak są zbudowane :P
komentarz 16 czerwca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Dalej nie rozumiem. Mam Ci narysować tabelke 3x3 i powiedzieć, że to jest macierz 3x3 i tabelke 1xn i powidzieć że to jest wektor?
komentarz 16 czerwca 2018 przez fruczka Użytkownik (570 p.)

Z matematycznego punktu widzenia mniej więcej wiem ;) Podam może przykład:
Składnia if:
 

 if (wyrażenie) {
   /* blok wykonany, jeśli wyrażenie jest prawdziwe */
 }
 /* dalsze instrukcje */

I na takiej samej zasadzie, jeśli mogę poprosić o składnię macierzy i wektora, bo tak naprawdę nigdzie nie mogę znaleźć nic na ten temat, stąd chciałbym prosić o pomoc. :)

komentarz 17 czerwca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Wybacz, nie miałem czasu ostatnio. Czyli generalnie pytasz jak się używa wektor i macierz w C++?
komentarz 17 czerwca 2018 przez fruczka Użytkownik (570 p.)

O właśnie, dokładnie :) Szukałem dużo po internecie, jednak nie ma nic, co można by było wykorzystać do nauki. Ostatnio na kolokwium było pytanie: Napisz definicję/deklarację macierzy 3x3(składnia). Kolega obok miał zbliżone polecenie, tylko dla wektora. Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź. Spróbuję Tobie to powiedzieć i możesz mnie ewentualnie poprawić, bo pewnie źle coś myślę.
Składnię macierzy 3x3 przedstawiłbym następująco:
 

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#define N 3
#define M 3 // implementacja bibliotek

int main()
{ int tab[N][M]; // tablica dwuwymiarowa
/* dalsza część instrukcji */
}

Tyle mogę polać wody, jednak nie wiem, czy to jest prawidłowa składnia, czy coś należy tutaj jeszcze dopisać. A jeśli chodzi o wektor... to kompletnie nie mam pojęcia :/

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Wektor jest tożsamy w C++ z tablicą, jedynie mechanizmy języka umożliwiają jego kontrolowane powiększanie. Jest to ciąg zajętych komórek pamięci adresowanych sekwencyjnie. Ich adresy odległe są między sobą o wielkość danych (czyli w uproszczeniu rodzaju danych) trzymanych wewnątrz. Jeśli dane zawarte są w 2 bajtach, to element o indeksie 0 jest o 2 mniejszy niż o indeksie 1.

Macierz możesz w C++ przedstawić na 2 sposoby:

1. Ciągła przestrzeń pamięci z metodami dostępowymi umożliwiającymi określenie gdzie jest dany element. Czyli np. jeśli mamy macierz 3 x 3, to wiesz o indeksie 1 (czyli drugi bo liczymy w C/C++ od 0), będzie w 3 indeksie (czyli 4'tym miejscu pamięci bo liczymy od zera).

2. W postaci dynamicznej tablicy zawierającej wskaźniki na wiersze umieszczone w innym miejscu pamięci.

Każdy ze sposobów ma swoje wady i zalety. IMHO ze względu na wydajność, sposób drugi (bez specjalnej dbałości o sposób rozlokowania danych) ma więcej wad. Za to sposób 1 wymaga implementacji prostej arytmetyki przy dostępie do danych (tak zapis jak i odczyt).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 111 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2018 w C i C++ przez fruczka Użytkownik (570 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 491 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2018 w C i C++ przez fruczka Użytkownik (570 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 169 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...